Організатор схеми втечі ухилянтів через систему «Шлях» отримав умовний строк

30 Червня 2023
Михайло Міхняк (справа) разом з заступником голови Львівської облради Юрієм Холодом у центрі Львова

Михайло Міхняк (справа) разом з заступником голови Львівської облради Юрієм Холодом у центрі Львова

Самбірський міськрайонний суд Львівської області визнав винним у незаконному переправленні ухилянтів за кордон (ч. 2 с. 332 КК) керівника громадської організації «Корпус сприяння армії» і екс-депутата Рудківської міськради Михайла Міхняка. Його також визнали винним за ч.1 ст.336 КК (ухилення від призову під час мобілізації) та ч. 3 ст. 368-3 КК (підкуп службової особи).

Сукупно 28-річному Михайлові Міхняку присудили 5 років позбавлення волі, 51 тис. грн штрафу і трирічну заборону обіймати керівні посади в громадських організаціях. Проте реальне позбавлення волі суд вирішив замінити трирічним іспитовим строком.

«Враховуючи обставини вчинених кримінальних правопорушень, ставлення обвинуваченого до скоєного, наявність обставин, що пом`якшують покарання, особу обвинуваченого, який добровільно перерахував на потреби ЗСУ грошові кошти в розмірі 107,360 грн., усвідомлення ним своєї вини, суд приходить до переконання про можливість на підставі ст. 75 КК України звільнення Михайла Міхняка  від відбування покарання, з випробуванням, із встановленням йому іспитового строку», – пояснив своє рішення суддя.

Згідно з вироком, Михайло Міхняк надсилав до начальника Львівської обласної військової адміністрації звернення про внесення до системи «Шлях» водіїв призовного віку, вказуючи метою виїзду необхідність доставки різноманітної гуманітарної допомоги. В результаті 22 чоловіки, які отримали такі дозволи за зверненнями Міхняка, виїхали з України і не повернулись.

Викрити схему перевезення допоміг мешканець села Сприня Самбірського району, який звернувся до поліції після того, як Міхняк попросив за свої послуги із внесення до системи «Шлях» 1000 доларів.

У суді Михайло Міхняк повністю визнав свою вину і розкаявся, вказано у вироку. За його словами, ухилянти нібито потім переправляли для ЗСУ автомобілі. Він також перерахував 107 тис. грн своєї застави на потреби оборони.

Нагадаємо, що раніше редакція НГЛ публікувала скріншоти приватної переписки з Михайлом Міхняком тодішнього заступника голови Львівської облради Юрія Холода, де той надсилає Міхняку копії паспортів Богдана Лехманика та Юрія Стецюри і просить «додати ще цих хлопців» до списку. Очевидно, що мова йшла про систему «Шлях», бо в подальшому ці люди, чиї документи надсилав Холод, отримали право виїзду за межі України. Станом на весну 2023 року, Богдан Лехманик, якого просив вписати Холод і який виїхав ще у травні 2022 року, не повернувся в Україну.

Юрій Холод досі не прокоментував цей зв’язок із засудженим та ухилянтом. У вироку Самбірського міськрайонного суду цей епізод також не згаданий.

P.S. 25 вересня Львівський апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції і призначив Михайлові Міхняку 5 років реального ув’язнення і штраф у 68 тис. грн.

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.

Заступник голови Львівської облради може бути причетним до зловживань системою «Шлях»