Організатор втечі призовників через «Шлях» отримав 5 років ув’язнення

29 Вересня 2023

Львівський апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції і призначив 5 років ув’язнення керівнику громадської організації «Корпус сприяння армії» і екс-депутату Рудківської міськради Михайлу Міхняку, який організував виїзд за кордон понад 20 чоловіків призовного віку.

28-річний Михайло Міхняк отримав п'ять років ув'язнення за зловживання з системою «Шлях»

28-річний Михайло Міхняк отримав п’ять років ув’язнення за зловживання з системою «Шлях»

Раніше NGL.media детально розповідали про історію Михайла Міхняка, який забезпечував ухилянтам отримання у Львівській ОВА дозволів на виїзд через систему «Шлях». Викрити цю схему допоміг мешканець села Сприня Самбірського району, який розповів поліції, що Міхняк брав по 1000 доларів з особи за такі послуги.

У червні Самбірський міськрайонний суд визнав Михайла Міхняка винним у незаконному переправленні чоловіків за кордон, ухиленні від призову та підкупі службової особи і призначив йому три роки іспитового терміну, замінивши таким чином реальне покарання умовним терміном.

Втім, прокуратура оскаржила цей вирок, вважаючи його надто м’яким. В апеляційній скарзі прокурор заявив, що суд безпідставно пом’якшив покарання, попри систематичність та тяжкість злочинів Міхняка: «При призначенні покарання за сукупністю злочинів, огляду на кількість вчинених ним злочинів, їх тяжкості, слід застосувати принцип повного складання покарань, призначених за окремі злочини».

Колегія суддів Львівського апеляційного суду погодилась з аргументами прокурора про те, що Міхняк заслуговує суворішого покарання.

Велика втечаNGL.media ідентифікували 2248 чоловіків, які втекли з країни завдяки системі «Шлях», і тих, хто їм допомагавРозслідування

«Судом першої інстанції не враховано наслідків, до яких призвело вчинення злочинів, які полягають в тому, що 24 особи, за сприяння обвинуваченого, незаконно перетнули державний кордон України під час воєнного стану та в подальшому на територію України не повернулися», – вказано у вироку Львівського апеляційного суду.

Згідно з новим вироком Михайло Міхняк отримав 5 років ув’язнення та 68 тис. грн штрафу, а також трирічну заборону обіймати керівні посади у будь-яких громадських організаціях. Цей вирок Львівського апеляційного суду відразу набрав законної сили, проте Міхняк має право подати касаційну скаргу впродовж трьох місяців.

Нагадаємо, що існують вагомі підстави вважати, що до діяльності Михайла Міхняка причетний теперішній виконувач обов’язків голови Львівської обласної ради Юрій Холод. Раніше NGL.media публікувало скріншоти приватної переписки Міхняка з Холодом, який надсилав йому копії паспортів двох чоловіків і просив додати їх у список на виїзд через «Шлях».


Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy