Хто поділив мільярд на медичні замовлення на Львівщині у 2020 році

30 Грудня 2020

Фото: Hush Naidoo

З початком пандемії COVID-19 уряд видав постанову, за якою закупівлі товарів, робіт і послуг, які передбачені для її ліквідації, можна купувати без конкурсу, що значно прискорює отримання товарів і послуг.

Такі закупівлі почали здійснювати з 20 березня. На подолання коронавірусної хвороби у Львівській області уклали 8,7 тисяч договорів, а їх сумарна вартість склала 1,095 млрд грн.

Десять найбільших постачальників Львівщини сумарно уклали з медзакладами майже 500 контрактів, та отримали приблизно третину усієї суми — 347 млн грн. Переважна більшість компаній продавала дорогу медичну техніку.

У червні «Наші гроші. Львів» писали про найбільших постачальників області, але з того часу у медзакладів з’явилось кілька нових фаворитів.

 

Рейтинг базується на даних про підписані договори, деякі із них можуть бути скасовані або збільшені чи зменшені додатковими угодами.

  1. ТОВ «Ксенко» далі залишається найбільшим постачальником у Львівській області за «ковідними» закупівлями. Компанія за контрактами отримає 61 млн грн. Переважно «Ксенко» продавало апатарати для штучної вентиляції легень, УЗД-апарати, а також лікарняні ліжка. «Ксенко» зареєстроване шість років тому, а його власницею є киянка Оксана Грейц.
  2. Другу позицію зайняло ТОВ «Автоспецпром». Компанія спеціалізувалась на продажі автомобілів швидкої медичної допомоги та отримало 59 млн грн. Фірма «Автоспецпром» зареєстрована 2012 року в Київській області. Вона входить до групи компаній Германа Фісталя, основним напрямком якої є виробництво та продаж медичних товарів під торговою маркою «ТМ Medicare».
  3. ТОВ «Алві-Лайн» не було у рейтингу минулого півріччя, але станом на кінець грудня фірма одержала замовлень 46 млн грн. ТОВ «Алві-лайн» зареєстровано у Києві і його власником є Сергій Кляшторний. Фірма спеціалізується на інжинірингових рішеннях у створенні та реконструкції систем медичного газопостачання. Найбільшими її контрактами є кисневі установки для центру легеневого здоров’я та лікарні швидкої допомоги.
  4. Лише з одним держзамовленням, підписаним 28 грудня, на четвертій позиції опиняється ТОВ «Циммер медізин сістем Україна». Нещодавно Львівська обласна клінічна лікарня замовила у компанії рентгенівських апаратів на 33,6 млн грн. Фірма зареєстована у Києві, а власницею є Ірина Бренгартнер.
  5. ТОВ «Технічні фільтруючі матеріали» продавало лише респіратори та фільтри до них держпідприємству «Львіввугілля» або його структурам і отримало майже 31 млн грн. Власником та директором цього київського підприємства є Артем Манжос.
  6. ТОВ «Здраво» підписало замовлень на 29,7 млн грн. Фірма продавала рентген-системи, апарати для ШВЛ, а також медичні ліжка. Компанія «Здраво» зареєстрована у Києві і належить Валерію Лосю.
  7. ПП «Виробничо-комерційна фірма Скайінвест» переважно продавала ліки та медичні матеріали. Зокрема Тернопільська міська лікарня замовляла у фірми препарати, які не передбачені постановою. ПП «ВКФ Скайінвест» зареєстроване у Кам’янці-Бузькій і за «ковідними» закупівлями одержало 28,2 млн грн. Власником компанії є Володимир Скіпчак.
  8. ТОВ «Медсервісгруп» у минулому рейтингу посідало друге місце. За рік компанія одержала 20,6 млн грн. Фірма переважно продавала апарати для штучної вентиляції легень, належить Андрію Коломойцю і Андрію Забережному.
  9. ПАТ «Львівський хімічний завод» є одним із кількох виробників медичного кисню в Україні. Про виробництво та дефіцит кисню у зв’язку з COVID-19 читайте детальніше у нашій статті «Дайте дихати». Лише у Львівській області через цю компанію кисню замовили на 20,2 млн грн. Найбільшими акціонерами «Львівського хімічного заводу» є Бобришов Анатолій та його дочка Бобришова Крістіна (по 33% акцій).
  10. У ТОВ «Інкос лайн» переважно замовляли кисневі концентратори та тести на діагностики коронавірусу. Всього фірма отримала замовлень на 17,8 млн грн. Зареєстроване 2014 року в Києві і належить киянам Миколі та Анні Назаровець. До березня 2020 року фірма в основному продавала запчастини та техніку.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.