У львівській 5-ій лікарні замовили портативний УЗД апарат за майже 2 млн грн

26 Жовтня 2020

УЗД сканер HM70A

5-а міська клінічна лікарня Львова 22 жовтня уклала договір із ТОВ «Ксенко» на закупівлю ультразвукового діагностичного сканеру за 1,67 млн грн. Про це стало відомо з сайту публічних закупівель Prozorro.

У лікарні замовили діагностичний сканер моделі HM70A. Це пристрій, який дозволяє проводити дистанційні ультразвукові діагностичні обстеження та сканування внутрішніх органів. Сканер обладнаний 15-дюймовим LCD дисплеєм, а також жорстким диском на 120 Гб та мобільним візком.

На аналогічному тендері компанія «Ксенко» постачала такий сканер у Рівненську центральну міську лікарню за 1,15 млн грн. Як пояснив прес-секретар компанії Максим Шпаченко, у рівненську лікарню УЗД було поставлено з двома датчиками: лінійним та конвексним. А у закупівлі львівської лікарні додатково включено до комплектації: фазувальний датчик для кардіорозрахунків, внутрішньопорожневний датчик та функція постійно хвильового доплера для оцінки кровобігу в судинах. Орієнтовна вартість кожного датчика – 250 тис. грн.

ТОВ «Ксенко» є одним з найбільших постачальників медичного обладнання у Львівській області. Протягом березня-червня фірма уклала «ковідних» договорів на 42 млн грн, тобто чверть усіх замовлень в області. А з початку 2020 року отримала 199 замовлень по Україні на 344 млн грн.

5-а міська клінічна лікарня не належить до переліку медзакладів, до яких рекомендовано скеровувати хворих на коронавірус. Однак закупівлі за спрощеною процедурою звітування (COVID-19) медики проводять з початку квітня і закупили медичних матеріалів та обладнання на 11,4 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.