Топ-20: Хто отримав найбільше замовлень на COVID-19 у Львівській області

Більшість місць у рейтингу посіли компанії-продавці медичного обладнання. Фармацевтичні фірми отримали  лише два місця з 20, так само як і продавці індивідуальних засобів захисту
23 Червня 2020

Лідером за сумою отриманих замовлень серед компаній-постачальників товарів для боротьби з COVID-19 стала фірма «Ксенко», яка продає медичне обладнання високого класу. Основний товар, який фірма сьогодні постачає лікарням – апарати штучної вентиляції легенів. У Львівські області фірма за останні три місяці уклала угод на 40,91 млн грн.

Більшість місць у рейтингу посіли компанії-продавці медичного обладнання. Фармацевтичні фірми отримали  лише два місця з 20, так само як і продавці індивідуальних засобів захисту.

Нагадаємо, з 20 березня 2020 року, згідно з постановою Кабінету міністрів, в Україні діє спрощена процедура закупівель для товарів робіт і послуг, необхідних для подолання захворюваності на коронавірусну інфекцію COVID-19. Введена вона була для пришвидшення закупівлі необхідних товарів, медикаментів та послуг. Медичні заклади можуть швидко укладати угоди на потрібні товари без тривалої тендерної процедури і лише звітувати про них на порталі Prozorro.

На сьогодні у Львівській області укладено вже понад 2 тисячі угод за цією спрощеною процедурою на загальну суму 254 млн грн. Рейтинг Топ-20 складено за період з 20 березня по 12 червня, коли загальна сума закупівель становила 212,2 млн грн. Враховані виключно закупівлі проведені за спеціальною спрощеною процедурою.

 

Прогнозований лідер рейтингу ТОВ «Ксенко»,  зареєстроване 2014 року в Києві. Власницею є киянка Оксана Грейц. Компанія продає апарати штучної вентиляції легенів, здебільшого моделі Hamilton-C1, Hamilton-C3 та Hamilton-C6. На сьогодні компанія уклала понад 20 угод з різними лікарнями області.

Друге місце у рейтингу також посіла компанія, яка продає обладнання – київське ТОВ «Медсервісгруп» також постачає лікарням апарати ШВЛ, і за цей період уклала чотири угоди. «Медсервісгруп» належить Андрію Коломойцю і Андрію Забережному.

А от третє місце посіла компанія, яка продає індивідуальні засоби захисту, як то респіратори. Перемогу ТОВ «Технічні фільтруючі матеріали» забезпечили лише два контракти з ДП «Львіввугілля». Державне підприємство лише за однією з угод купило респіраторів FFP 2 та фільтрів для них на суму 15,7 млн грн. Власником та директором цього київського підприємства є Артем Манжос.

ТОВ «Бланком», яке уклала у Львівській області угод на 12,86 млн грн, також продає медичне обладнання – приліжкові монітори стану пацієнта. Компанія зареєстрована менше року тому у Києві киянкою Євгенією Павлюк.

І п’яте місце – компанія «Вектормед», яка постачає обладнання для анестезії та реанімації. Йдеться про кисневі маски, дихальні фільтри, ендотрахеальні трубки тощо. Головним клієнтом компанії у Львівській області став «Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр», який лише за однією угодою придбав необхідного обладнання на 12 млн грн. Фірма працює з 2004 року і належить киянці Світлані Цінській.

Львівська компанія посіла лише дев’яте місце у рейтингу – це ТОВ «Росе», про яку ми неодноразово писали, оскільки фірма продавала захисні медичні халати за завищеними цінами. Керівник підприємства Юрій Гайдук пояснював високу ціну ізоляційних халатів для медиків вартістю тканини, яка подорожчала. Власницями фірми є Марія Мокрицька та Галина Стоянівська.

А от десяте місце в рейтингу посіла компанія, яка махлює на тендерах. Незадовго до запровадження спрощеної процедури ТОВ «Лізоформ Медікал» розіграла тендер від Червоноградської лікарні на закупівлю антисептиків з приватною підприємицею, з якою «конкурувало» понад 60 разів. Але загалом компанія є крупним постачальником медичних товарів. Зареєстрована 2008 року в Києві, засновниками є ТОВ «Лізоформ» та «Бхп Біо Хелс Фарма Аг» (Швейцарія), кінцевим бенефіціаром є Заза Берадзе.

Фармацевтичні компанія посіли лише 12 та 17 місці в топі. Це відома дніпровська компанія «БАДМ-Б», що зокрема належить одному з найбагатших українців Олександрові Дитятковського, та ТОВ «Укрмедекспорт» Ольги Билів з Рогатина (Івано-Франківська обл.)