Кам’янка-Бузька міськрада вдруге уклала угоду на новий спорткомплекс – і знову з переплатою

Кам’янка-Бузька міськрада уклала нову угоду з ТОВ «Технології клімату та автоматизація систем» на будівництво у місті нового спорткомплексу вартістю 117,3 млн грн. Попередню угоду з тією ж компанією довелось розірвати, через виявлені Держаудитслужбою порушення і завищення цін на будматеріали. У новому кошторисі вартість будматеріалів знизили до прийнятних ринкових цін, натомість на цю ж різницю підняли вартість транспортування і складування.

Нагадаємо, що раніше NGL.media виявили суттєве завищення вартості деяких будматеріалів, закладених у кошторис нового спорткомплексу – загалом на 2,4 млн грн. Порушення знайшли і представники Держаудитслужби, тож першу угоду Кам’янка-Бузької міськради з ТОВ «Технології клімату та автоматизація систем», укладену 7 липня, уже через місяць довелось скасувати.

Того ж дня, 7 серпня, відділ освіти, культури, туризму, молоді та спорту Кам’янка-Бузької міськради оголосив новий тендер на ту ж суму 117,3 млн грн. Єдиним учасником тендеру знову виявилось ТОВ «Технології клімату та автоматизація систем», з яким міськрада і уклала нову угоду 29 серпня.

Приблизна візуалізація нового спорткомплексу у Кам’янці- Бузькій, який планують збудувати до кінця 2024 року. Спроткомплекс призначений для гри у футзал, волейбол, баскетбол, гандбол та інші командні ігри. У приміщенні встановлять мобільні розбірні трибуни, обладнання для різних видів спорту також можна буде змінювати за бажанням (візуалізації Кам’янка-Бузької міськради)

Приблизна візуалізація нового спорткомплексу у Кам’янці-Бузькій, який планують збудувати до кінця 2024 року. Спорткомплекс призначений для гри у футзал, волейбол, баскетбол, гандбол та інші командні ігри. У приміщенні встановлять мобільні розбірні трибуни, обладнання для різних видів спорту також можна буде змінювати за бажанням (візуалізації Кам’янка-Бузької міськради)

NGL.media проаналізували новий кошторис і з’ясували, що виявлені раніше завищення цін на деякі будматеріали і Наприклад, на сумішах і мастиках Ceresit, тепловентиляторах, бойлерах і меблях (детальніше можна почитати тут) повернули до більш-менш ринкового рівня. Проте загальна вартість проекту при цьому залишилась практично незмінною і проект вартістю понад 117,3 млн грн подешевшав лише на 18,7 тис. грн . Виявилось, що різницю приблизно у 2,1 млн грн компанія-підрядник заклала переважно у транспортні та складські витрати.

Попри те, що місце будівництва, умови та об’єми необхідних будматеріалів не змінилися, вартість їхньої доставки та зберігання зросла акурат на 2,1 млн грн.

Найбільше – на 1,8 млн грн – зросла вартість перевезення та зберігання для 11 позицій кошторису. Наприклад, доставка кубометра щебню подорожчала з 650,98 грн у попередній угоді до 895,60 грн у новій, а вартість складування кубометра щебню подорожчала на 5 грн  – зважаючи на об’єми, транспортування і зберігання щебню за місяць «подорожчало» на 1,4 млн грн. Те саме стосується і бетонних плиток та піщано-гравійної суміші.

Ще 300 тис. грн компанія-підрядник заклала дрібними сумами у додаткові витрати кількох десятків інших позицій кошторису.

Керівник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Кам’янка-Бузької міськради Ігор Чепіль, який підписав нову угоду, сказав NGL.media, що зростання додаткових витрат у новому кошторисі не помітив. «Я не знаю, що підрядник собі розраховував і які витрати закладав, звідки він все буде везти. Підрядник в [очікувану] вартість вкладається», – сказав Чепіль.

Розбіжностей не зауважила і Світлана Швець, яка робила експертизу проектно-кошторисної документації спорткомплексу. «Під час експертизи враховують стандартні усереднені транспортні витрати. Коли ж робиться тендерна пропозиція, то підрядник уже знає звідки він буде доставляти матеріали – і вказує уже фактичну відстань, – сказала Світлана Швець. – Це питання не до мене, це питання до підрядника. Я з підрядниками не працюю».

Розслідування коштують дорого, але корупція обходиться нам дорожче. Підтримай NGL.media

Натомість власник і директор ТОВ «Технології клімату та автоматизація систем» Тарас Ярема категорично відмовився пояснити підстави різкого подорожчання транспортних та складських витрат у новому кошторисі: «Я вам нічого пояснювати не буду».


Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy