Кам’янка-Бузька міськрада суттєво переплатить за новий спорткомплекс у місті

06 Липня 2023

Кам’янка-Бузька міська рада планує замовити будівництво нового спортивного комплексу за 117,3 млн грн і вже опублікувала оголошення про намір укласти угоду з львівським ТОВ «Технології клімату та автоматизація систем». При цьому вартість окремих матеріалів та обладнання, що буде використано під час роботи, суттєво відрізняється від ринкових цін.

За даними системи Prozorro, на початку червня Кам’янка-Бузька міськрада оголосила проведення відкритих торгів для пошуку підрядника будівництва нового спорткомплексу за адресою вул. Незалежності, 53а. Участь у торгах взяло лише ТОВ «Технології клімату та автоматизація систем», з яким міськрада і вирішила укласти угоду вартістю 117,3 млн грн.

Завершити будівництво нового спорткомлексу, призначеного для гри у футзал, волейбол, баскетбол, гандбол та інші командні ігри, планують до кінця наступного року.  У приміщенні встановлять мобільні розбірні трибуни, обладнання для різних видів спорту також можна буде змінювати за бажанням.

Аналіз кошторису будівництва свідчить, що принаймні деякі витратні матеріали можна придбати суттєво дешевше. Наприклад, двокомпонентна еластична гідроізоляційна мастика  Ceresit  CP 43  XPRESS – досить поширений товар у будівельних магазинах. Вартість цієї мастики в кошторисі ТОВ «Технології клімату та автоматизація систем» – 442,8 грн/кг, без урахування доставки. Натомість у вільному продажу її можна купити за 244,2332,9 грн/кг. Таким чином лише на цій позиції замовник – Кам’янка-Бузька міськрада – переплатить від 1,02 млн грн до 1,78 млн грн.

«Наші гроші. Львів» стали NGL.media

Ми виявили також інші приклади завищення вартості матеріалів у кошторисі – наприклад, на легковирівнювальній суміші Ceresit СN 178 переплата складе 840 тис. грн, на екструдованому пінополістиролі – майже 450 тис. грн.

Переплатити  Кам’янка-Бузькій міськраді доведеться і на техніці та меблях. Наприклад,  тепловентилятори PROTON EC-15 вільно продають по 12000 грн/шт, а не 15970 грн/шт, як вказано в кошторисі. Навісні шафи R5CE0869 планують купити по 11450 грн/шт при роздрібній ціні 9310 грн/шт.

Ще один яскравий приклад переплати – бойлер непрямого нагріву Drazice OKC 750 NTR/BP, на який у кошторисі заклали 179,52 тис грн., хоча виробник продає такі по 127,87 тис грн.

Власниками ТОВ «Технології клімату та автоматизація систем», зареєстрованого у Сокільниках під Львовом, вказані брати Богдан і Тарас Ярема, яким належить ще з десяток компаній (ТОВ «ЮБТ Груп», ТОВ «Компанія БТ», ТОВ «Мегаватбуд» та інші).

У разі підписання договору з Кам’янка-Бузькою міськрадою будівництво спорткомплексу стане найбільшим замовленням ТОВ «Технології клімату та автоматизація систем»,  отриманим через систему Prozorrо. За даними Сlarity Project, наразі  ТОВ «Технології клімату та автоматизація систем» має в активі 43 виграні публічні закупівлі на загальну суму 122,75 млн грн.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.