Хустська міськрада втрачає мільйони на закупівлі продуктів для шкіл

Під виглядом дорогих макаронів купують дешеві, а за інші продукти переплачують вдвічі
27 Квітня 2023

фото Хустської міськради

Управління освіти, релігій та у справах національностей виконкому Хустської міської ради, що на Закарпатті, замовило у підприємиці Мар’яни Королькової 1843 кг макаронів загалом на 165,9 тис. грн. Про це повідомляється на сайті публічних закупівель Prozorro.

У технічному завданні замовник прописав, що це мають бути макарони з твердих сортів пшениці. І в укладеному договорі справді вказано, що Королькова постачатиме макарони з твердих сортів пшениці від торгової марки «Королівський смак» по 90 грн/кг.

Насправді макарони ТМ «Королівський смак» продають в інтернеті значно дешевше – по 2655 грн/кг, а не по 90 грн/кг. Проте важливіше, що під цією торговою маркою взагалі не виготовляють макарони з твердих сортів пшениці, а лише з дешевших м’яких сортів. Це НГЛ підтвердив і виробник, і один із дистриб’юторів.

Хустська міськрада є найбільшим замовником Мар’яни Королькової, укладаючи з нею мільйонні договори на постачання продуктів у школи і дитсадки. Лише у цьогорічних двох тендерах, де перемогла Королькова, ми виявили переплати на загальну суму 2,2 млн грн.

Наприклад, цього року управління освіти Хустської міськради замовило в неї твердий сир по 330 грн/кг і кисломолочний сир по 155 грн/кг на загальну суму майже 3,2 млн грн. Натомість у сусідньому Мукачеві таке ж управління освіти купує твердий сир тієї ж жирності у ТОВ «Радивилівмолоко» по 166 грн/кг, а кисломолочний сир по 88 грн/кг.

Подібна ситуація і по інших закупівлях. Хустська міськрада замовила у Королькової значні поставки сметани по 125 грн/кг, кефіру по 65 грн/кг і йогурту по 75 грн/кг на загальну суму 2,48 млн грн. Водночас мукачівські освітяни у «Радивилівмолоко» замовили ці ж продукти по 78 грн/кг, 34,5 грн/кг і 72 грн/кг відповідно.

Олеся Калинич, керівниця управління освіти, релігій та у справах національностей виконкому Хустської міської ради, як і уповноважена особа з питань закупівель цього управління Яна Химинець, відмовились від коментарів.

Мар’яна Королькова також відмовилась дати коментар до цієї публікації.

До слова, управлінням освіти Хустської міськради також укладає великі договори з її чоловіком Максимом Корольковим – причому ігноруючи позицію АМКУ і купуючи масло з переплатою у 100 грн на кілограмі.

Цей матеріал підготовлено в рамках проекту Інституту висвітлення війни та миру за фінансової підтримки МЗС Королівства Норвегії. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війни та миру.