Чиновник ЛОВА і його син-прокурор не змогли пояснити походження майна на 4,5 млн грн

26 Квітня 2023

Прокурор відділу запобігання правопорушенням в органах прокуратури генеральної інспекції Офісу генпрокурора Віталій Плекан (фото «Закон і Бізнес»)

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) повідомило про виявлення необґрунтовані активів на 4,5 млн грн у прокурора з Офісу генерального прокурора та його батька – чиновника Львівської ОВА. За даними НАЗК, і батько, і син вказали у деклараціях, що користуються майном, що належить 90-річному пенсіонеру. Проте його дохід також не пояснює можливість придбання такої кількості нерухомості та автомобілів.

«Наші гроші. Львів» з’ясували, що об’єктом розслідування НАЗК став 35-річний Віталій Плекан, який є  прокурором відділу запобігання правопорушенням в органах прокуратури генеральної інспекції Офісу генпрокурора і його 61-річний батько Валерій Плекан, спеціаліст з регулювання земельних відносин у Львівській ОВА. Житло та автомобілі, виявлені у них, офіційно належать 90-річному Іванові Дацьку, який є дідусем Віталія Плекана і, відповідно, тестем Валерія Плекана.

За даними НАЗК, Іван Дацько недавно придбав 3,6 млн грн квартиру в елітному київському ЖК «Бульвар фонтанів»  і паркомісце у тому ж будинку за 800 тис. грн. При цьому за останні 25 років Іван Дацько, який мешкає у селі Нагірне Мостиського району, отримував практично одну пенсію – його сукупні доходи з 1998 року склали лише 357 тис грн. Натомість всі угоди на придбання нерухомості на його ім’я укладала за довіреністю його донька Зеновія Плекан, мати прокурора.

Крім того, Іван Дацько офіційно є власником Toyota RAV4 вартістю 345 тис. грн, яким користується його зять з ЛОВА, а у 2018 році цей пенсіонер купив Lexus NX300H за 1,4 млн грн, яким користується внук. Обидва авто відображені у їхніх деклараціях.

«Батько та син, своєю чергою, теж не отримали вдосталь офіційних доходів, щоб допомогти придбати це майно», – підкреслюється у повідомленні НАЗК.

НГЛ також виявили, що за даними останньої доступної декларації прокурора Віталія Плекана, він ще користується у Львові квартирою площею 125 м², записаною на його 81-річну бабусю Марію Дацько.

НАЗК передало матеріали перевірки до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) , яка має звернутися з відповідним позовом до суду. Якщо Плекани не зможуть довести у суді законність походження цього майна, то 4,5 млн грн.

До речі, мати прокурора Офісу генпрокурора та дружина чиновника ЛОВА Зеновія Плекан неодноразово ставала фігурантом розслідувань НГЛ. Разом з «колегами» вона створила у Львові щонайменше три генерації змовників, які розігрували між собою фактично всі бюджетні закупівлі продуктів від медиків та освітян міста. Коли фірми-змовників штрафувало АМКУ і забороняло їм брати участь у тендерах, спільники просто створювали нову групу фірм. І так тричі.

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.