Хустські чиновники двічі відхилили дешевшого постачальника всупереч позиції АМКУ

19 Квітня 2023

Під час тендерної закупівлі риби і вершкового масла для шкіл та дитсадків Хуста чиновники міськради обрали суттєво дорожчі пропозиції, витративши зайвих понад 420 тис. грн на двох угодах загальною вартістю 2,6 млн грн. Найцікавіше, що навіть після втручання Антимонопольного комітету (АМКУ), Хустська міськрада все одно підписала угоди з найдорожчим постачальником.

В обох тендерах (на постачання риби і вершкового масла) конкурували підприємці Максим Корольков і Василь Кривка. Попри те, що Кривка пропонував виконати замовлення значно дешевше, його пропозиції були відхилені. У цьому випадку замовник мав би надати підприємцю 24 години на виправлення недоліків, але не зробив цього, пояснює Оксана Дзявроник, експертка «Центру громадського моніторингу та досліджень». Переможцем міськрада визнала Максима Королькова.

Василь Кривка не змирився з таким рішенням чиновників і звернувся до АМКУ зі скаргою, який вирішив спір на його користь. В результаті управління освіти Хустської міськради скасувало свої попередні рішення і дало Кривці добу на виправлення недоліків у документах. Але зробили це у суботу близько шостої вечора, до того ж значно розширили перелік невідповідностей.

«Останній раз я заходив на майданчик приблизно о 16 годині в суботу і ще нічого не було, – пояснив НГЛ син Василя Кривки Мирослав, який курує сімейний бізнес із продажу продуктів. – І побачив це вже тоді, коли встановлений строк минув. Такого в моїй практиці ще не було».

«Наразі я одна працюю [із закупівлями] в управлінні освіти. Так виходить, що я працюю суботами і неділями, і без лікарняних. І взагалі, дуже великий масштаб роботи, а напарниця в декреті. Коли що встигаю, тоді те і подається», – пояснила свої дії у розмові з НГЛ уповноважена особа з питань закупівель Яна Химинець. Щодо збільшення кількості претензій, то Химинець це пояснила тим, що підійшла до роботи більш ретельно, «щоб потім не було знову Антимонопольного, суду і такого подібного».

Відтак пропозиції Василя Кривки відхилили вдруге. Цікаво, що при повторному розгляді пакету документів у дорожчого учасника Максима Королькова теж виявили недоліки, але виправити їх дозволили у робочий день. Корольков це зробив і його знову визнали переможцем.

Василь Кривка звернувся до Держаудитслужби із скаргою на проведення цих двох тендерів. На його думку, управління освіти у Хусті порушило строки розгляду тендерної пропозиції, безпідставно відхилило його та не виконало рішення АМКУ. Поки відповіді управління освіти на Prozorro ще немає.

Оксана Дзявроник з «Центру громадського моніторингу та досліджень» також заявила про намір звернутися в Держаудитслужбу стосовно скандального тендеру на постачання масла, де крім Москалькова і Кривки, брав участь ще один підприємець Василь Куцин. «На мою думку, Куцину теж мали б дати 24 години на виправлення недоліків, але замовник не зробив цього. Ми скеруємо звернення в ДАСУ для перевірки цього факту», –  повідомила Оксана Дзявроник. Нагадаємо, що в результаті Хустська міськрада закупила масло по 340 грн/кг – приблизно на 100 грн/кг дорожче, ніж продає виробник.

Незважаючи на неодноразові дзвінки Максим Корольков не знайшов часу на коментар для цієї публікації. За останні шість років цей підприємець підписав договорів на 34,1 млн грн на постачання продуктів харчування – і саме  Хустська міськрада є його найбільшим замовником.