Закарпатський чиновник віддав 5,18 млн грн за новою «схемою» двотижневому ФОПу

20 Квітня 2023

Юрій Свищо, керівник комунальної установи «Центр з обслуговування закладів освіти» Виноградівської міськради (скріншот Перший Кабельний)

Виноградівська міськрада уклала кілька прямих договорів на постачання продуктів з Богданою Молнар, яка лише два тижні перед ним зареєструвалася як фізична особа-підприємець (ФОП). У розмові з НГЛ жінка визнала, що не має жодного досвіду у бізнесі – що не завадило їй відразу ж отримала замовлення на 5,18 млн грн. При цьому замовник, схоже, свідомо зірвав відкриті торги, щоб підписати угоди саме з Богданою Молнар.

Комунальна установа «Центр з обслуговування закладів освіти» Виноградівської міської ради підписала 14 квітня чотири договори на загальну суму 5,18 млн грн з ФОП Молнар Богдана Володимирівна, зареєстрованою лише 31 березня. На думку незалежних експертів, замовник уміло скористався недавніми змінами законодавства, створивши небезпечний прецедент, що фактично порушує один з базових принципів публічних закупівель – максимальна економія.

Суть «схеми»

Підписанню чотирьох договорів передувало проведення відкритих торгів з особливостями. Усі вони стосувались тих самих продуктів і тієї ж кількості товару. От тільки очікувана вартість була занижена. В результаті у торгах ніхто не взяв участі, що дозволило керівнику «Центру з обслуговування закладів освіти» Юрію Свищо укласти прямі договори з Богданою Молнар, але уже на значно більші суми.

Справа у тому, що комунальна установа Виноградівської міськради скористалась одним з численних «покращень» закупівельного процесу, запровадженого внаслідок війни. Мова йде про право замовника передбачати в тендерній документації можливість подання учасником цінової пропозиції, вищої за встановлену очікувану вартість. Наскільки саме вище – вирішує сам замовник, фіксуючи граничну межу відсотком від згаданої очікуваної вартості.

Для прикладу, на закупівлі замороженого філе риби замовник встановив можливе перевищення очікуваної вартості на 70%. А потім, скориставшись відсутністю учасників на відкритих торгах, підписали договір з обраним вручну підрядником, підвищивши вартість з «очікуваних» 125 грн/кг до 212 грн/кг.

Невідома риба

Закупівля цієї риби незвична ще в одному аспекті. Замовник вказав лише «рибне філе свіжоморожене», не конкретизуючи, яка саме – хек, сом, лосось чи інша риба.

Представник замовника Юрій Крічфалуші запевняв нас, що ця інформація є у тендерній документації, хоча це не так. Не вказаний вид риби і в уже підписаному договорі з Богданою Молнар, яка  у розмові з НГЛ зізналась, що й сама не знає, яку саме рибу поставлятиме.

«У самому договорі не передбачено яке саме філе має бути. Але наскільки знаю в основному філе хека освітні заклади купують… Кожна школа, садочок будуть писати, який конкретно їм вид риби потрібен, а я буду старатись, відповідно підстроюватись під них, і завозити те, що їм потрібно», – сказала Богдана Молнар.

Вона також визнала, що не має попереднього бізнесового досвіду і зауважила, що поставку продуктів за підписаними договорами поки не почала.

З 2020 року комунальну установу «Центр з обслуговування закладів освіти» Виноградівської міської ради Закарпатської області очолює 30-річний Юрій Свищо. Раніше він очолював управління освіти Виноградівської РДА, де у 2018 році була схожа історія з місяць тому зареєстрованим ФОПом, що призвела до затримання голови Виноградівської РДА.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.