NGL.media знайшли власника підпільного складу з гуманітаркою

27 Квітня 2023

фото НГЛ

Минулого тижня у Львівській області знайшли підпільний склад з величезними запасами гуманітарної допомоги, призначеної для перепродажу. Про знахідку повідомили детективи Бюро економічної безпеки (БЕБ) та Львівська ОВА, але без будь-яких подробиць. Як вдалося з’ясувати НГЛ, мова йде про орендовані склади у селі Убині за 35 км від Львова.

На спеціальному брифінгу 25 квітня в.о. керівника Територіального управління БЕБ у Львівській області Валерій Тацієнко розповів про виявлення підпільного складу площею близько 1600 м², де знайшли таку величезну кількість товарів, що аби привезти їх, знадобилось не менше 60 вантажівок-фур – це приблизно 5000 м³. Там знайшли продукти, дитячі товари, постільну білизни, ковдри, засоби гігієни, побутова хімія, одяг – всього біля тисячі піддонів. Детективи БЕБ підозрюють, що це гуманітарна допомога, яку хтось планував перепродати.

Валерій Тацієнко відмовився вказати місце розташування цього складу, а також кого підозрюють детективи БЕБ, проте редакції НГЛ вдалося з’ясувати подробиці.

Ми встановили, що мова йде про склад на околиці маленького віддаленого села Убині за чотири кілометри закинутою дорогою від траси Київ-Чоп. Це нам підтвердили присутні на місці детективи БЕБ, які уже кілька днів описують, класифікують і вивозять виявлені товари.

Величезні об’єми гуманітарної допомоги зберігали (точніше ховали) у колишніх курниках, який зараз використовують як склади. Всередині досі є частина товарів, знайдених правоохоронцями.

Колишній колгоспний курник, де виявили значні запаси необлікованої гуманітарної допомоги (фото НГЛ)

Земельну ділянку площею понад 6 га, де розташовані ці склади, з 2019 року орендує ТОВ «Нива Один», договір оренди укладений на 20 років. Власником цієї агрокомпанії є 32-річний Тарас Зінюк з Волині. Він не відповів на питання НГЛ в соцмережах, а його телефон був вимкнений.

Раніше право підпису від ТОВ «Нива Один» мав Ярослав Максимович – власник кількох агрокомпаній на Львівщині. У розмові з НГЛ Максимович підтвердив, що саме на території його складів проводились обшуки БЕБ, однак відмовився відповідати на уточнюючі питання – зокрема, чи здає він ці склади комусь в оренду.

Наразі слідчі встановлюють, хто саме використовував склади в Убинях, проте телеграм-канал «Політичний треш», створений журналістом і колишнім директором департаменту комунікацій та внутрішньої політики ЛОВА Дмитром Посипанком, стверджує, що до діяльності підпільного складу причетні принаймні двоє осіб – Олексій Шевчук та Наталія Непорада.

Київський адвокат Олексій Шевчук відомий як екс-партнер адвокатського об’єднання Barristers. Протягом року він очолював координаційний штаб з питань надання гуманітарної допомоги ЛОВА, створений на початку березня 2022 року. Як адвокат Олексій Шевчук представляв у резонансних справах багатьох відомих осіб – Геннадія Корбана, Іллю Киву, Ярослава Кашубу, Ярослава Дубневича та інших.

У розмові з НГЛ Олексій Шевчук заперечив будь-яку свою причетність до складу в Убинях. «Протягом моєї роботи в координаційному штабі з питань надання гуманітарної допомоги використовувався лише один склад безпосередньо у Львові, який неодноразово перевіряли і не виявляли жодних порушень. Про склад в Убинях я нічого не знаю», – сказав він. Після появи в телеграмі звинувачень на його адресу Олексій Шевчук, за його словами, уже звернувся в БЕБ, аби його допитали з цього питання.

Квитки в один бік

Наталія Непорада, яка керує благодійною ініціативою Support AZOV,  також категорично заперечила свою причетність до будь-яких оборудок. Непорада обурена такими припущеннями.

«Я не розумію, з якої сторони я до того всього можу бути причетною. Я займаюся волонтерською діяльністю від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. І мені самій дуже цікаво з’ясувати для себе, хто і для чого поширює таку інформацію. Тоді я буду готова давати детальні коментарі», – сказала у розмові з НГЛ Наталія Непорада. За її словами, ініціатива Support AZOV не використовує жодних складів у Львівській області.

Нові документи у справі підпільного складу в Убинях

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.