Лікарська таємниця Козловського

Як на місці комунальної лікарні у Львові з’явився приватний медичний центр
08 Березня 2023

Галицька окружна прокуратура міста Львова почала розслідування обставин втрати двох комунальних будівель, які раніше належали 3-й міській клінічній лікарні. Зараз на їхньому місці стоїть п’ятиповерховий медичний центр, що офіційно належить львів’янину Яремі Козловському, якому у травні виповниться лише три роки.

Розслідування прокуратури може зіпсувати відкриття уже практично готового центру. Тим часом редакція «Наших грошей. Львів» вирішила глибше з’ясувати історію його появи, яка почалася більше 20 років тому з недбальства чиновників, продовжилась гострим конфліктом між впливовими львівськими бізнесменами і ризикує завершитися скандалом.

Приватний соціальний проєкт  

У квітні 2019 року депутати Львівської міськради надали в оренду компанії «Лемберг медікал центр» земельну ділянку площею 0,2463 га на вул. Раппапорта, 6 під будівництво приватного медичного центру. Таке рішення ухвалили без будь-яких обговорень – на тій підставі, що одна з будівель на цій ділянці уже належала «Лемберг медікал центр». До речі, фактичний власник компанії Григорій Козловський тоді також був депутатом міськради, але не голосував за це рішення, заявивши, згідно з чинним законодавством, про конфлікт інтересів.

Уже за кілька місяців члени виконкому Львівської міськради погодили містобудівні умови та обмеження для будівництва нового медичного центру – точніше для «реконструкції існуючої будівлі та пристосування її під приватну лікарню».

І оренду землі, і містобудівні обмеження в історичному ареалі міста компанія отримала досить просто. Приватна власність плюс важлива соціальна складова проєкту – хіба можна не погодити? Тому вже менше ніж за два роки новий медичний центр площею понад 4000 м2 збудували. Приблизно тоді ж новим офіційним власником будівлі став тоді ще однорічний син Козловського.

Ще якийсь час тривали судові суперечки з єврейською громадою, яка, нагадаємо, протестувала проти будівництва на території давнього юдейського цвинтаря. Але Верховний Cуд став на сторону «Лемберг медікал центр» – зокрема, і через те, що компанії «належала одна з будівель на цій території».

Неочікувана знахідка

І раптом в кінці 2022 року, коли в будівлі майбутньої приватної клініки вже завершувались опоряджувальні роботи, Державна аудиторська служба провела перевірку майна сусідньої 3-ї міської клінічної лікарні, яка сьогодні входить до складу комунального некомерційного підприємства «Львівське територіальне медичне об’єднання акушерства та гінекології» (КНП «Львівське ТМО 3»), де об’єднані усі профільні медзаклади міського підпорядкування.

Під час перевірки державні аудитори з’ясували, що на балансі лікарні є гінекологічне відділення площею 228,3 м2 та гараж площею 314 м2, проте фізично знайти їх не змогли. Виявилось, що на місці цих будівель і збудований приватний медичний центр площею понад 4000 м2. Раніше двоповерховий будинок наростили до п’яти поверхів і значно збільшили пляму забудови.

Держаудитслужба повідомила «Наші гроші. Львів», що уже передала результати перевірки у прокуратуру, а 13 січня 2023 року за цими матеріалами відкрили кримінальне провадження. Цю інформацію нам підтвердили і у Галицькій окружній прокуратурі Львова, уточнивши, що розслідування проводиться за статтею про службову недбалість.

Невід’ємні покращення  

Щоб краще зрозуміти, як взагалі так сталось, що міська лікарня втратила своє майно, важливо зрозуміти передісторію. Тоді у цій справі, яка насправді почалася ще у далекому 2001 році, ще не було Григорія Козловського, але схеми виведення майна з комунальної власності вже були.

Отже понад 20 років тому комунальна 3-я міська клінічна лікарня Львова, яку тоді очолював головний лікар Вадим Олійник, віддала в оренду ТОВ «Краківський ринок» двоповерховий будинок площею 962,1 м2. Раніше там було гінекологічне відділення лікарні, але приміщення уже тривалий час не використовували, тож рішення здати його в оренду здавалось логічним.

У договорі про оренду, копію якого нам надали в лікарні, вказано, що «Краківський ринок» орендував будівлю на 10 років для використання під склад.

Проте тодішній основний власник «Краківського ринку» Володимир Кожан знайшов інше застосування орендованому будинку. За кілька місяців колишнє гінекологічне відділення відремонтували і там відкрилося почесне консульство Республіки Казахстан у Західній Україні, яке очолив сам Володимир Кожан.

У 2010 році, коли до завершення терміну оренди залишалось уже небагато, «Краківський ринок» вирішив просто приватизувати будівлю на підставі здійснених «невід’ємних покращень». Тоді такий спосіб приватизації комунального майна був доволі популярний у Львові – орендарі робили ремонт і претендували на власність об’єкта оренди. Щоправда, аби зробити ці покращення, має бути формальна згода власника майна, але у цьому випадку міська рада нічого не погоджувала – принаймні про це заявляли юристи міськради пізніше у судах.

У серпні 2012 року Господарський суд Львівської області, попри аргументи юристів міськради про порушення правил оренди, задовольнив позов ТОВ «Краківський ринок» і на основі експертної оцінки витрачених на ремонт ресурсів віддав у приватну власність 77% будівлі. Іншими словами, з двоповерхового будинку площею 962,1 м2 міськраді залишилось лише 228,3 м2. Юристи міськради намагалися оскаржити це рішення, але у квітні 2013 року крапку в процесі поставив Вищий господарський суд України, який залишив поділ будівлі в силі.

Насправді «Краківський ринок» продовжував володіти усім будинком, а медики так і не отримали доступу до своєї частки, яка залишилась у комунальній власності, стверджує керівниця КНП «Львівське ТМО 3» Леся Кобецька.

«Через відсутність бюджетних коштів на сплату судового збору та підтримки органів прокуратури, ні Львівська міська рада, ні лікарня не змогли протидіяти рейдерському захопленню», – каже Леся Кобецька.

Тодішній головний лікар Вадим Олійник, під керівництвом якого 3-я міська клінічна лікарня втратила двоповерховий корпус, відмовився спілкуватись з журналісткою «Наших грошей. Львів».

Козловський vs Кожан 

Наступні кілька років з будівлею колишнього гінекологічного відділення нічого особливого не відбувалось, аж поки у грудні 2018 року ТОВ «Краківський ринок» не стало засновником новоствореної компанії «Лемберг медікал центр» і внесло будинок у статутний капітал цієї фірми.

Менш ніж за місяць після реєстрації ТОВ «Краківський ринок» вийшов із засновників, а єдиною власницею «Лемберг медікал центр» стала Юлія Козловська (Думанська) – дружина Григорія Козловського. При цьому будинок залишився у власності цієї компанії.

Зараз Володимир Кожан дуже емоційно, проте туманно реагує на спроби з’ясувати причини таких змін. «У мене [компанію «Лемберг медікал центр»] наглим способом відібрали! Прийшли, забрали і викинули речі!», – заявив він у розмові з «Нашими грошима. Львів».

Територія комунальної лікарні (жовтим) і територія приватного медцентру

Жовтим контуром позначена територія комунальної 3-ї міської клінічної лікарні станом на початок 2019 року, червоним контуром – територія приватного медичного центру

Ми спробували зв’язатись і з іншими співвласниками «Краківського ринку» у надії, що хтось надасть детальніше пояснення. На прохання представника компанії навіть передали офіційний письмовий запит керівництву ТОВ «Краківський ринок». Втім, коментарів ми так і не отримали.

Але ми помітили цікаву тенденцію. За півроку після втрати «Лемберг медікал центр», у липні 2019 року, Володимир Кожан втратив ще одну компанію – у власність родини Козловських перейшло ТОВ «Дари Львівщини».

Ця компанія, що багато років належала Кожану, управляла двома львівськими комунальними ринками – «Винниківським» та «Підзамче». Після того, як власницею «Дарів Львівщини» стала донька Козловського, обидва ринки відразу ж дивним чином приватизували. Але у цій справі досі триває розслідування.

«Ніхто ні в кого нічого не забирав»

Представник «Лемберг медікал центр» Олексій Різник у розмові з «Нашими грошима. Львів» стверджує, що комунальна частка в приватній клініці досі зберігається і міськрада вправі нею розпоряджатися.

«Ніхто ні в кого нічого не забирав. Жоден суб’єкт не може заборонити іншому власнику скористатись його правами. Орган місцевого самоврядування в цій частині не здійснював розпорядженням своєю часткою, отже вона у будь-якому випадку повинна бути», – вигадливо пояснює Різник.

«Ми знаємо про це приміщення, ця частка досі перебуває у комунальній власності і управління комунальної власності [Львівської міськради] може звернутися до депутатів, щоб виокремити її і виставити на аукціон», – каже керівниця юридичного департаменту Львівської міськради Гелена Пайонкевич.

Яким чином можна продати частку будівлі цілісного медичного центру і хто захоче його за таких умов купувати Пайонкевич не пояснила.

Про долю лікарняного гаража площею 314 м2, який був розташований на ділянці до початку будівництва приватного медцентру і який не можуть знайти державні аудитори, і Різник, і Пайонкевич говорити відмовились, посилаючись на брак інформації.

***

Історія з колишніми лікарняними будівлями – лише один з прикладів того, як просто Григорію Козловського і його бізнес-партнерам дістаються земельні ділянки та інша нерухомість у Львові. Варто лише згадати, як донька Козловського отримала землю під розширення «Гранд готелю», чи як йому вдалося отримати ділянку під новий житловий комплекс. Або ж навіть одну з давніх історій – приватизацію колишнього кінотеатру «Київ», де зараз розташовано океанаріум.

І поки поліція і прокуратура шукають винних у зникненні комунального майна на вул. Раппапорта, міська рада може продовжити сприяти Григорію Козловському і його бізнес-партнерам. Тепер вже на новій території – в Брюховичах.