Козловський виходить на ринок

Фірма доньки депутата Львівської міськради присвоїла два міських базари - «Винниківський» та «Підзамче»
26 Травня 2020

Нещодавно будівлі двох ринків Львова дивним чином перестали бути комунальною власністю міста. Навіть більше, і земля під цими базарами опинилась на праві постійного користування приватної компанії, за якою стоїть депутат Львівської міськради Григорій Козловський.

***

13 травня в Офісі протидії рейдерству відбулося засідання, яке мало відношення до Львова. Однак ця подія у Львові пройшла повз увагу медіа, інформацію не публікувала міськрада на своєму сайті, а чиновники промовчали. Хоча на цьому засіданні розглядали важливе питання, яке стосується незаконної перереєстрації комунального майна міста у приватну власність.

Скарга Управління комунальної власності Львівської міської ради надійшла щодо дій трьох осіб, нотаріуса, а також двох реєстраторок, які записали право власності на майно двох ринків Львова, «Винниківського» і «Підзамче», на приватну фірму.

На сьогодні ще немає результату розгляду скарги Офісом протидії рейдерству – це досить тривалий процес. Ми не знаємо, якими будуть їх висновки. Але вже сьогодні можемо розказати історію, як відомий бізнесмен, меценат та депутат Львівської міської ради Григорій Козловський намагається забрати у міста майно двох ринків, які розташовані в привабливих місцях – на вулиці Личаківській, 51 та на Богдана Хмельницького, 120.

За даними Реєстру прав власності на нерухоме майно, з кінця 2019 року два цілісних майнових комплекси ринок «Винниківський» та «Підзамче» належать ТОВ «Дари Львівщини», власницею якого є Софія Максимець, донька Григорія Козловського.

Як стало відомо «Наші гроші. Львів» з відкритих джерел, правоохоронці підозрюють, що це підприємство незаконно набуло у власність майно ринку «Підзамче», і тому на цей комплекс суд постановив накласти арешт в рамках відкритого в січні цього року кримінального провадження. Саме завдяки судовим ухвалам ми і простежили «схему від Козловського».

Від «Екоплоду» до доньки Козловського

Ринки «Винниківський» та «Підзамче», розповіла керівниця юридичного департаменту Львівської міськради Гелена Пайонкевич, є комунальною власністю відповідно до ухвали Львівської міської ради №557 від 1996 року.

Обидва базари, які розташовані за адресами вулиця Солодова, 4 (або ж вул. Личаківська, 51) та вулиця Богдана Хмельницького, 120 входили до цілісного майнового комплексу міського державного комунального підприємства «Екоплід». І цей комплекс у 2001 році місто передало в оренду ТОВ «Дари Львівщини».

Значно пізніше місто зробило ще один крок – на деякі будівлі, споруди та приміщення за адресами ринків зареєстрували право комунальної власності. Сталося це на підставі рішень виконкому.

А у 2018 році управління комунальної власності міськради та «Дари Львівщини» підписали новий договір оренди на цілісний майновий комплекс, куди входять будівлі двох ринків. Цей новий договір оренди діятиме до кінця липня 2021 року.

Компанія сплачувала орендну плату і проблем не було. Як повідомила Гелена Пайонкевич, робили акт звірки і станом на кінець лютого 2020 року в орендаря не було заборгованості.

Основними власниками компанії «Дари Львівщини» до літа 2019 року, згідно із історією власності в YouControl, були Юрій Кожан та Наталія Щадило. Втім у липні минулого року єдиною власницею підприємства стала Софія Максимець, донька Григорія Козловського.

Фото: Євгеній Кравс

До речі, бізнес-дружба у Кожан і Щадило з Козловським почалася задовго до цього. Як ми повідомляли раніше, ще у 2017 році Винниківська міськрада дозволила «Краківському ринку» Щадило і Кожана передати в суборенду 17,32 га для обслуговування Винниківського озера та створення відпочинкової бази ТОВ «Академія Футболу» Григорія Козловського.

І тут, після того, як «Дари Львівщини» стали належати доньці Козловського, почалися й інші зміни. Майно ринків раптом перестало бути комунальним, а перейшло в приватну власність – про що свідчать записи в реєстрі нерухомості. При цьому компанія продовжувала платити оренду плату як за комунальне майно. У всякому випадку, точно до кінця лютого 2020 року, за словами Гелени Пайонкевич.

Винниківський і Галицький шлях Козловського

Право власності Софія Максимець оформила через два місяці після купівлі ТОВ «Дари Львівщини». На її фірму реєстратори записали два окремих майнових комплекси та право постійного користування на земельні ділянки, на яких розташовано ринки.

Наприклад, до майнового комплексу ринку «Винниківський» увійшли 14 приміщень. Приміщення аналогічної площі вказані і в 14 рішеннях виконкому про реєстрацію права комунальної власності за адресою ринку, які були прийняті ще в 2016 році.

Григорій Козловський з донькою Софією Максимець (джерело: Instagram)

Новим записам в реєстрі нерухомості передували і судові позови. Щоправда, всі безрезультатні.

Так, у вересні 2019 року «Дари Львівщини» позивались проти Львівської міськради, щоб скасувати рішення виконкому (про реєстрацію права комунальної власності на приміщення ринку «Винниківський») та визнати право власності на два майнові комплекси «Підзамчівського ринку» та «Винниківського ринку». У позовній заяві компанія не вказала докази, на яких ґрунтуються позовні вимоги, а також не повністю оплатила судовий збір, тому справу так і не розглянули. А потім ще один, і ще один позов. Останній навіть просто відкликали.

Для того, щоб «закріпити» нове право власності, 4 грудня 2019 року «Дари Львівщини» віддали два майнових комплекси в іпотеку двом підприємствам: «Винниківський шлях» і «Галицький шлях».

Ці два підприємства були створені в один день – 15 листопада 2019 року і лише за два тижні до оборудки з іпотекою. Засновником першого є Григорій Козловський, а другого – адвокат «Винниківської тютюнової фабрики» та бізнес-партнер Козловського Олексій Різник.

За даними Держреєстру речових прав на нерухоме майно, під майно ринку «Підзамче»,  Максимець взяла у батька та його партнера в борг 13 млн грн, які має намір повернути дуже швидко – до лютого 2021 року. А під майно «Винниківського ринку» позичила 11 млн грн. Час повернення позики – також до лютого 2021 року.

Як показує попередня історія із крадіжкою землі на вулиці Липинського, де тепер фірмою Козловського збудовано житловий комплекс, борг повернуто не буде, а майно перейде до «добросовісного набувача».

Земля поки що комунальна

Земля під двома ринками – комунальна. Однак лише одна ділянка, на Б. Хмельницького, 120, була офіційно передана в оренду в 2008 році. Та й то – лише на п’ять років. Наші запитання про те, чому так сталось, залишились без відповіді, бо «усі наявні документи щодо даних земельних ділянок були витребувані Прокуратурою Львівської області», повідомила Гелена Пайонкевич.

Восени 2019 року щодо ділянок під ринками, як і з будівлями, також відбулися зміни в реєстрі нерухомості. Компанія Софії Максимець «записала» їх собі у право постійного користування.

Право постійного користування є значно кращим за оренду. Як пояснив Віталій Гусак, адвокат (проект «Свої» Bihus.info), право постійного користування земельною ділянкою надається без встановлення строку, і не підлягає договірному регулюванню. Не потрібно платити орендну плату, а тільки земельний податок.

Як з’ясували слідчі, зокрема, про земельну ділянку під ринком «Підзамче» це сталося на підставі вже нечинного Державного акту на право постійного користування землею.

Григорій Козловський, фото: fcrukh.com

Справа в тому, що колись правом постійного користування на цю ділянку володіло лише державне комунальне підприємство «Екоплід», яке управляло ринком до часу реформування державних комунальних підприємств. У 2008 році ухвалою Львівської міської ради скасували державний акт про постійне користування ділянкою.

Тобто, як вказано в реєстрі нерухомості, з осені 2019 року «Дари Львівщини» мають у постійному користуванні ділянку на Хмельницького, 120 на підставі держакту, який втратив чинність ще у 2008 році.

У судових ухвалах вказано, що жодних підстав для оформлення права постійного користування немає, і реєстратори, які це зробили, порушили закон.

«Незважаючи на встановлену невідповідність заявлених прав і поданих/отриманих документів вимогам законодавства, державним реєстратором КП «Реєстрація майна та бізнесу» 16.09.2019 прийнято рішення про державну реєстрацію прав та зареєстровано право постійного користування земельною ділянкою за кадастровим номером 4610137200:08:002:0008 площею 0,2851 га на вул. Б.Хмельницького, 120 у м. Львові за ТОВ «Дари Львівщини», – йдеться в ухвалі, якою суд також дозволив арештувати дану ділянку.

Всесильні реєстратори

Записи про те, що майно двох ринків приватне, а землі – в постійному користуванні, зробили дві реєстраторки: Ірина Ревакович і Христина Бойко. А іпотеку оформила нотаріус Ольга Глинчак-Кучерепа. Власне, на них і поскаржилось управління комунальної власності до Офісу протидії рейдерства.

Щодо нотаріуса, то в судових ухвалах їй присвячено теж чимало уваги. За даними слідства, вона зареєструвала угоду про іпотеку на підставі договору купівлі-продажу, згідно з яким «Дари Львівщини» ще у 2001 році набуло право власності на оборотні матеріальні засоби державного «Екоплід», розташованого на Солодовій, 4 та Б.Хмельницького, 120. На підставі вказаного договору того ж 2001 року сторони підписали й акт приймання-передачі.

Однак, як виявилось, в цьому акті серед активів та пасивів, які передавали «Дари Львівщини», відсутнє будь-яке нерухоме майно.

«Предметом вказаних договору та актів не було жодне нерухоме майно, відтак, такі не можуть бути підставою реєстрації права власності», – сказано в ухвалі суду.

Тобто – придбане Софією Максимович ТОВ «Дари Львівщини» мало лише право оренди, але не мало у власності ні будівель ринку, ні права постійного користування земельними ділянками.

«Так, слідчий стверджує, що подані державному реєстратору документи не дають можливості встановити факт переходу права власності на будь-які об`єкти нерухомого майна, більше того, такі підтверджують, що предметом вказаного договору та актів не було жодне нерухоме майно, що достовірно встановлено державним реєстратором», – йдеться в судових ухвалах.

Ірина Ревакович та Христина Бойко ще донедавна працювали реєстраторами комунального підприємства «Реєстрація майна та бізнесу». Засновником комунального підприємства була Винниківська міська рада. На сьогодні це підприємство перебуває в стані припинення діяльності через зміни у законодавстві. Але його працівники не залишили ринок нерухомості Львова та околиць.

Ірина Ревакович, тепер Ірина Гірняк, працює керівником приватного підприємства «Агенство нерухомості «ЮОЛ”, засновником якого є її колишній керівник, директор КП «Реєстрація майна та бізнесу» Андрій Єлецьких.

У лютому поточного року вона змінила на цій посаді Христину Бойко, яка керувала агентством шефа неповних три місяці. До речі, фірму цю Єлецьких створив рік тому – у лютому 2019 року.

Крім того, Єлецьких, Ревакович, Христина Бойко з лютого 2020 року є серед засновників ТОВ «Фінансова компанія «Артеміда-Ф», основною діяльністю якої є надання факторінгових послуг.

Що може бути на місці «Підзамче»

Нагадаємо, що на майновий комплекс ринку «Підзамче» суд вирішив накласти арешт. Так само і на земельну ділянку під ним. Судових ухвал щодо «Винниківського ринку» не має, хоча ситуація аналогічна.

Ділянка ринку «Підзамче» розташована в торгівельній зоні (Г-6), де можуть бути магазини, торговельні центри та ринки. Однак у червні 2019 року Львівська міська рада затвердила детальний план території у районі вул. Б. Хмельницького, вул. Волинської, вул. Промислової, який змінив зонування.

Розроблений детальний план включав велику територію колишнього заводу «Алмазінструмент», і туди увійшла й ця порівняно невелика ділянка під ринком «Підзамче».

В результаті земля під ринком була віднесено до торгово-ділових зон (Г-2). Основна відмінність торгівельних і торгово-ділових зон полягає в тому, що в останній допускається будівництво житла на верхніх поверхах.

Нам невідомі точні плани Григорія Козловського на цю землю, однак в текстовій частині детального плану вказано, на цій території, на перспективу, пропонується влаштування готельно-офісного об’єкту з комерційними і торговими приміщеннями на першому поверсі та підземним паркінгом.

Щодо Винниківського ринку, то він знаходиться в зоні дитячих дошкільних установ та загальноосвітніх шкіл, а детальні плани на цю територію не затверджували.