Племінниця Козловського заплатить 1,05 млн грн відшкодування за ділянку на Липинського

Земля незаконно вибула з комунальної власності. На ділянці будує житловий комплекс компанія Avalon
09 Квітня 2020

ЖК на вул. Липинського. Зображення забудовника

Племінниця депутата Львівської міськради Григорія Козловського Віталія Дяченко сплатить 1 млн 50 тис. грн відшкодування  в бюджет міста Львова за користування земельною ділянкою на вулиці Липинського у Львові. Про це «Наші гроші. Львів» повідомила керівниця юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич.

Нагадаємо, 20 лютого цього року Львівська міська рада погодила повернення у власність міста земельної ділянки на вулиці Липинського, 27, яка незаконно вибула з комунальної власності, і належить Віталії Дяченко. На цій ділянці будує житловий комплекс компанія «Авалон», співвласником якої є Григорій Козловський. Про факт незаконного вибуття ділянки з комунальної власності вперше написали «Наші гроші. Львів» у липні 2019 року.

Віталія Дяченко (фото із соцмереж)

У розслідуванні «Парк авалонського періоду» ми повідомили, що землю отримали через шахрайство з оформленням власності під час продажу майна збанкрутілого ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод». Учасники схеми придбали з аукціону невеликий фінський будинок, але пізніше, через підставні іпотечні угоди, незаконно привласнили ще й землю під ним. Фігурантом оборудок також був Григорій Козловський. За фактом нашої публікації відкрили кримінальне провадження.

В ухвалі Львівської міськради про повернення землі не було вказано жодного відшкодування місту за користування ділянкою площею 1,29 га. Хоча до проєкту ухвали було зауваження про те, що таке відшкодування має бути вказане в ухвалі.

Після прийняття ухвали в ЛМР повідомили «Наші гроші. Львів», що тривають переговори щодо відшкодування. Його розмір став відомим лише зараз, і це 1 млн 50 тис. грн.

Нагадаємо, раніше в коментарі редакції начальник управління представництва інтересів держави в суді Прокуратури Львівської області Василь Гайворон говорив про те, що за попередніми підрахунками, розмір шкоди становить 1,8-2 млн грн.

Як пояснила Гелена Пайонкевич, сума відшкодування – це два роки оренди землі як під будівництво житла. «За попереднє користування вони платили податок», – сказала вона.

Розслідування у кримінальному провадженні щодо вкраденої ділянки на вул. Липинського, 27 у Львові продовжуватиметься і після передачі землі назад в комунальну власність, повідомляли нам в прокуратурі раніше. Наразі ділянка й досі перебуває в приватній власності.