П’ять важливих висновків після розслідування про мережу тг-каналів «Труха»

Привіт, я – Катерина Родак, авторка розслідування про мережу телеграм-каналів «Труха», яке NGL.media провели спільно з незалежним медіа ҐРУНТ. Хочу зробити п’ять важливих висновків, які ви повинні розуміти, прочитавши його.

По-перше. Анонімна «Труха» має величезний вплив на інформаційний простір, але при цьому – не несе жодної відповідальності за опубліковану інформацію. У Telegram процвітає їхня мережа з понад 60 каналів із сумарною аудиторією у понад 12 млн читачів.

Катерина Родак, спеціальна кореспондентка NGL.media

Катерина Родак, спеціальна кореспондентка NGL.media

Вже після публікації розслідування у нас з’явилися дані, які свідчать, що їхніх каналів може бути ще більше – зокрема, це стосується і ще одного-двох анонімних каналів з ТОП-10 в українському сегменті, а також ще однієї великої регіональної мережі. Ми перевіряємо цю інформацію.

По-друге. Це не журналістика, а інформаційний шлак. Мережа каналів «Трухи» не має власних журналістів. Все, що вони публікують – це фактично крадіжка і передрук інформації з інших джерел, яка розбавляється відвертими вигадками, купівля хайпової інформації і публікація замовних матеріалів. Практично уся інформація на «Трусі» публікується анонімно і без посилань на першоджерела. Жодного фактчекінгу, головне – це хайп.

По-третє. Поміж повідомлень псевдоновинного формату є величезна кількість немаркованої реклами та політичної джинси. Все це згодовується аудиторії під виглядом новин та може мати вагомий вплив на суспільну думку. Купити анонімну публікацію довільного змісту і формату у «Трухи» може будь-хто, хто може дозволити собі за це заплатити.

В рамках розслідування ми легко домовились за 4000 доларів про публікацію на основному каналі мережі «Труха Украина» відвертого наклепу на одного з помітних політиків.

По-четверте. Заробітки втемну і без сплати податків в бюджет України. Діяльність таких каналів взагалі не регулюється українським законодавством, а мережа «Трухи» – ніяк не оформлена юридично.

Ми порахували приблизний дохід з реклами лише головного каналу «Труха Україна» з понад 2,7 млн підписників. За мінімальними оцінками, цей канал за три місяці літа заробив мінімум 600 тис. доларів.

Ще раз – це тільки один канал з великої мережі, і тільки за найскромнішими підрахунками. До того ж, ми не враховували вартість джинси, а також реклами онлайн-казино, яка коштує значно дорожче.

А у мережі є ще понад 60 каналів під різними назвами, хоч усі вони входять у мережу «Трухи», які теж приносять щомісяця десятки тисяч доларів і ширять провокативні фейки.

Труханули телеграмХто насправді стоїть за найбільшою в Україні мережею анонімних телеграм-каналів і скільки це коштуєРозслідування

Усі ці гроші виводяться на анонімні криптогаманці і на мережу пов’язаних з власниками ФОПів. Жодних податків в бюджет України, бо нагадаю: юридично «Трухи» не існує.

Навіть донейти на свіжостворений «Благодійний фонд «Труха» збирають на анонімні криптогаманці, а звітність фонду та інформація про обороти коштів на його рахунках – непублічні.

Залишимо все це відповідним правоохоронним органам та кіберполіції, сподіваємось, їх це зацікавить.

І останній, п’ятий висновок. Читачі мережі «Труха» отримують недостовірну інформацію, за яку ніхто не відповідає. Публікації часто переписуються чи й взагалі видаляють.

Будь-хто за кілька тисяч доларів може розмістити у мережі «Трухи» практично будь-яку замовну інформацію, в тому числі і росіяни.

Мережа з таким охопленням і таким ресурсом, яка має необмежений вплив на інформаційне поле України, може впливати на ваше сприйняття реальності, процесів, які відбуваються в державі, використовувати елементи ІПСО – зрештою, вона сама може бути інформаційною зброєю у руках ворога.

Якщо вам і досі бракує фактів, щоб перестати читати «Труху», то ми працюємо далі.