На місці недобудованої школи у Брюховичах збудують комплекс приватних апартаментів

Львівська мерія, схоже, домовилась з компанією Sensar Development
18 Липня 2023

Запорізька компанія Sensar Development представила проект будівництва комплексу приватних апартаментів на ділянці площею 3,46 га в Брюховичах, де розташована недобудована школа і яку три роки тому Брюховицька селищна рада безкоштовно передала підприємству громадської організації учасників АТО «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця».

Нагадаємо, що у 2020 році йшлося про те, що асоціація отримає в постійне користування (тобто безоплатно) цю ділянку і збудує на місці недобудованої школи реабілітаційний центр для ветеранів АТО. Втім, виявилось, що насправді там планують збудувати торговий центр і житлові будинки, а реабілітаційний центр займатиме лише 1% загальної площі.

Восени 2022 року можливість будівництва заблокувала Львівська міська рада: паркан демонтували, а в’їзд на ділянку перегородили бетонними блоками. «Будемо виправляти те, що накоїли «видатні» діячі Брюховицької селищної ради. І нагадую, що кримінального провадження у цій справі теж ще ніхто не закривав», – стверджував тоді заступник мера Львова Любомир Зубач.

Пізніше редакція NGL.media встановила, що продовжити проект вирішив новий інвестор із Запоріжжя – компанія Sensar Development, за якою стоять брати Марченки, старший з яких, Владислав, очолює запорізький обласний осередок «Самопомочі» та був заступником голови Запорізької обласної ради.

Загальний вигляд проекту масштабної забудови на місці недобудованої школи у Брюховичах (фото NGL.media)

Загальний вигляд проекту масштабної забудови на місці недобудованої школи у Брюховичах (фото NGL.media)

І тепер, попри триваюче кримінальне розслідування, міська рада, виглядає, передумала боротись. «Наші зусилля були не даремні. Забудовник вирішив оновити свій проєкт і підлаштувати його більше під потреби громади, а не свого бізнесу, а також добровільно долучитися до будівництва школи в Брюховичах», – заявив у день презентації оновленого проєкту Sensar Development директор департаменту міської агломерації Львівської міськради Юрій Лукашевський.

Представники Sensar Development стверджують, що планують збудувати у Брюховичах готель, проте під час презентації 13 липня стало зрозуміло, що насправді це будуть апартаменти, які виставлять на продаж і – не виключено – потім вимагатимуть у мерії перевести їх в житловий фонд і Схожа історія трапилася нещодавно з нежитловими котеджами у тих же Брюховичах, які скупили сім’ї львівських депутатів Різника і Ломаги . Також у комплексі будівель запланували приватний дитячий садок – це лише посилює враження, замість готелю чи апартаментів на місці недобудованої школи зведуть житловий комплекс і Формально ця ділянка належить до зони громадської забудови і там заборонене житлове будівництво, проте дозволене будівництво готелів, громадських центрів, об’єктів обслуговування населення та ін. .

І лише приблизно 5% (близько 1000 м2) від майбутньої забудови становитиме обіцяний реабілітаційний центр. Щоправда, пізніше у рекламних публікаціях Sensar Development загальна площа цього центру скоротилась до «понад 500 квадратних метрів», тобто реабілітаційна частина проєкту становитиме, ймовірно, не більше 2,5% від загальної площі.

«Наші гроші. Львів» стали NGL.media

Натомість забудовники пообіцяли скерувати 10 млн грн на добудову іншої школи в Брюховичах, що приблизно становить 273,5 тис. доларів США за курсом НБУ – хоча ринкова вартість безкоштовно виділеної під проект апартаментів землі може становити близько 1,5 млн доларів США.

Кримінальне розслідування

Навесні 2021 року поліція почала розслідувати справу про передачу школи та землі під нею підприємству громадської організації «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця» за статтею про зловживання владою. Влітку суд наклав арешт на 3,46 га землі під недобудованою школою.

У вересні 2022 року цей арешт зняли, але в грудні знову його відновили. Згідно з реєстром нерухомості, станом на 17 липня 2023 року арешт продовжував діяти. Він передбачає, що ділянку не можна продати/передати комусь, а також заборону на користування землею і об’єктами на ній. Наразі строки розслідування продовжили до 17 серпня 2024 року.

Тим часом підприємство громадської організації «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця» в судовому порядку скасувало рішення Львівської міської ради щодо демонтажу будівельного паркану і встановлення блоків, які перегороджували в’їзд на ділянку. Таке рішення в червні цього року залишив у силі апеляційний суд.

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy