Сімейна компанія впливового чиновника з Хуста отримала від міськради 15,5 млн грн

Всупереч закону Роман Щербан зберіг контроль над власною компанією
Роман Щербан, його сестра Вероніка Дівинець і його дружина Олександра Щербан (фото з соцмереж)

Роман Щербан, його сестра Вероніка Дівинець і його дружина Олександра Щербан (фото з соцмереж)

Приватна компанія колишнього заступника мера Хуста і керівника місцевого водоканалу Романа Щербана отримала 15,5 млн грн від Хустської міськради. Коли Щербан почав робити кар’єру чиновника у міськраді, він офіційно вийшов із засновників ПП «С-Проект», але, як з’ясували NGL.media, залишив компанію під наглядом своєї сестри.

ПП «С-Проект» було зарестроване Романом Щербаном у місті Хуст Закарпатської області ще у 2007 році і спеціалізується на монтажі водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування. Проте за якийсь час Роман Щербан почав кар’єру чиновника і передав компанію у власність Оксані Плисці, жительці Вишківської громади Хустського району. За інформацією сайту Хустської міськради, у 2015 році Роман Щербан був заступником мера з питань діяльності виконавчих органів ради, у 2020 році – заступником мера з питань ЖКГ, а з 2021-го і дотепер очолює Хустське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства Хустської міськради (Хустське ВУВКГ).

ПП «С-Проект» почало отримувати державні підряди у 2016 році. Наразі, за даними Clarity Project, загальна вартість сягнула 21 млн грн. В трійці топ-замовників компанії – виконком Хустської міськради (15,5 млн грн), відділ освіти Вишківської селищної ради (4,4 млн грн), і власне Хустське ВУВКГ (майже 500 тис. грн).

Виглядає так, що після зміни власника «С-Проект» залишається сімейним бізнесом Щербанів. Справа в тому, що до 2016 року ним керувала дружина Романа Щербана Олександра, а з 2021 року і досі – його рідна сестра Вероніка Дівинець. Родинний зв’язок директора Хустського водоканалу з директоркою «С-Проект» NGL.media вдалося встановити завдяки соцмережам. Окрім того, до минулого року особистий мобільний номер телефону Романа Щербана був вказаний, як контактний і в ПП «С-Проект», і у Хустського водоканалу.

Останній на момент публікації договір вартістю 4,4 млн грн «С-Проект» уклав 16 червня з відділом освіти Вишківської селищної ради, зобов’язавшись до кінця 2024 року реконструювати систему опалення у школі села Велятино.

Вартість підряду перевищує 1,5 млн грн, тож, згідно з урядовою постановою №1178, мали б відбутися конкурентні торги, але селищна рада скористалася виключенням і уклала з ПП «С-Проект» пряму угоду – мовляв, роботи у школі мають бути проведені якнайшвидше.

Хустська міськрада втрачає мільйони на закупівлі продуктів для шкіл

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.