Виноградівські комунальники за перевіреною схемою замовили деревини без тендеру

31 Травня 2023

фото ілюстративне з сайту baza-drov.com.ua

Комунальний «Центр з обслуговування закладів освіти» Виноградівської міської ради, що на Закарпатті, вдруге повторив свою схему з «прийнятним відсотком перевищення ціни». Це знову призвело до закупівлі дорожче очікуваної вартості.

Цього разу освітяни за прямою угодою замовили деревини на 1,04 млн грн у підприємиці Магдалини Данило. Як обґрунтування закупівлі замовник вказав, що перед тим намагався купити деревину на торгах, але безуспішно.

Так, дійсно був невдалий тендер, на яких ніхто не прийшов. Але тут очікувана вартість становила не 1,04 млн грн, а значно менше – 701,5 тис. грн. Замовник знову прописав у тендерній документації так званий «прийнятний відсоток перевищення цін» – 70%. На стільки дорожче від очікуваної вартості учасники могли подавати свої цінові пропозиції. Звісно, якби ретельно прочитали тендерну документацію. Але як результат на тендер ніхто не подався, а це дозволило замовнику наступну закупівлю проводити вже напряму, без проведення торгів.

Ціна договору при цьому виявилась на 48% дорожчою від очікуваної вартості першої оголошеної закупівлі – 1,04 млн грн. Таким чином, за кубометр деревини, у формі дошок та брусків, замовник платитиме по 17 тис. грн. Поставити товар підрядниця має до 22 навчальних закладів Виноградівської громади.

Магдалина Данило зареєструвалась підприємицею у 2020-му році. До мільйонного замовлення від «Центру з обслуговування закладів освіти» вона змогла отримати лише 6 дрібних підрядів на 31 тис. грн.

Чоловік Магдалини Михайлівни, Юрій Данило, в 2015-му році балотувався до Виноградівської районної ради від політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». Крім того, він є співзасновником та бенефіціаром ТОВ «Виноградівське райсільенерго», яке також активно співпрацює з КУ «Центр з обслуговування закладів освіти» Виноградівської міськради.

Комунальну установу «Центр з обслуговування закладів освіти» очолює Юрій Свищо. У 2020-му чиновник також пробував свої сили в політиці, безуспішно балотувався до Закарпатської обласної ради від партії «Рідне закарпаття».

 

Цей матеріал підготовлено в рамках проекту Інституту висвітлення війни та миру за фінансової підтримки МЗС Королівства Норвегії. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війни та миру.