«Карпатбуд» успішно оскаржив припис Мінкульту про припинення будівництва

17 Лютого 2023

Візуалізація будівництва

Восьмий апеляційний адміністративний суд скасував рішення суду першої інстанції і визнав протиправним припис Мінкульту щодо припинення будівництва «Карпатбуду» на вулиці Червоній, 17 у Львові.

Цей припис Мінкульт виніс ще у липні 2021 року. Ним вимагали негайно припинити проведення земляних та будь-яких інших будівельних робіт з будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та підземним паркінгом.

Підставою стало проведення робіт в межах історичного ареалу Львова й у межах охоронної зони об`єкта «Архітектурний ансамбль історичного центру Львова» без відповідних погоджень та дозволів центрального органу виконавчої влади.

Корпорації будівельних підприємств «Карпатбуд» не вдалося скасувати припис у Львівському окружному адмінсуді.  Тоді суддя Ірина Чаплик вирішила, що рішення виконавчого комітету Львівської міської ради «Про затвердження меж історичного ареалу м. Львова та зони регулювання забудови м. Львова» є чинним. Аналогічна позиція викладена ще в трьох постановах Верховного Суду. А в затверджених містобудівних умовах вказано, що земельна ділянка на вул. Червоній, 17 розміщена в кварталі історично сформованої забудови в межах історичного ареалу міста.

Візуалізація будівництва

Компанія не погодилась з таким рішенням і подала апеляційну скаргу. Судді апеляційного суду зайняли іншу позицію.

У Львові відсутній затверджений історико-архітектурний опорний план, оскільки відповідна науково-проєктна документація не була погоджена, а визначені нею межі та режими використання історичного ареалу не були затверджені центральним орган виконавчої влади (Мінкультом – ред.). Детальніше про історико-архітектурний опорний план Львова, який досі не затвердили, можете прочитати в тексті «Ні опори, ні плану».

А тому, вирішили вони, станом на дату видання припису не можна сказати, що будівництво здійснювали в межах історичного ареалу, бо такі межі не затверджені. А старе рішення виконкому міськради «не може вважатися належним документом».

Згідно з даними YouControl, бенефіціарним власником корпорації будівельних підприємств «Карпатбуд» є Олег Карвацький, а керівником – Юрій Карвацький.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.