Одномісячний ФОП поставить селищній раді на Львівщині дорогих продуктів на 930 тис. грн

17 Лютого 2023

Фото ілюстративне з сайту infagro.com.ua

Відділ освіти та гуманітарної політики Підкамінської селищної ради на Львівщині замовив продуктів харчування для навчальних закладів громади. Серед іншого 19 безконкурентних підрядів віддали підприємиці-новачку без наявного попереднього досвіду. Загальна вартість замовлень, які має виконати Ірина Калушка, складає майже 930 тис. грн.

Усі згадані замовлення підкамінських освітян було зроблено на безконкурентній основі. До системи Prozorro 25-29 січня завантажили лише звіти з інформацією про загальну суму замовлення та предмет закупівлі. Навіть копії договорів відділ освіти вирішив не публікувати.

Замовляли різноманітні продукти – овочі, крупи, молочні продукти, цукор, олію та багато іншого. Суми замовлень відносно незначні – від 640 грн до 98,55 тис. грн.

При цьому ціни, які замовних має заплатити за товар, далеко не завжди співставні з ринковими. Так, відповідно до інформації розміщеної на сторінці закупівлі в системі Prozorro, селищна рада витратить 98,55 тис. грн на 270 кг вершкового масла жирністю 72-73%. Таким чином вартість кілограма відповідного масла для відділу освіти складатиме 365 грн. Для прикладу середня ціна масла 72,5% жирності на ринку «Шувар» складає 242,5 грн/кг. У цей же період в системі Prozorro масло на Львівщині купували за цінами від 210 до 300 грн/кг.

Подібна ситуація й з деякими іншими продуктами, які замовили у підприємиці. Цукор освітяни купили по 42 грн/кг, в той час як його середньоринкова ціна 32,5 грн/кг, а яйця по 8 грн/шт за наявних цін 6,55 грн/шт. Вартість деяких продуктів не вдалося перевірити через відсутність опублікованих угод.

Без досвіду, але з сім’єю

Замовлення від освітян Підкамінської селищної ради стали для 21-річної  Ірини Калушки першими отриманими в якості підприємиці. Перший звіт про договірні відносини між сторонами з’явився в системі Prozorro 25 січня, а свій ФОП підприємиця зареєструвала лише за кілька днів до цього – 20 січня 2023 року.

Село Накваша, яке Ірина Карушка вказала в реєстраційних даних, є частиною Підкамінської громади, в інтересах якої власне й були зроблені замовлення. Контактна особа відділу освіти Любов Дубина, до якої ми звернулись за роз’ясненнями, підтвердила – контракти з підприємицею дійсно було підписано, однак враховуючи допорогові суми замовлень самі договори вирішили не публікувати. А от вибір такого недосвідченого постачальника пояснила тим, що інші підприємці, до яких вони звертались, відмовились співпрацювати.

Прикметно, що за два тижні до цього відділ освіти прозвітував про підписання 4 «продуктових» договорів на понад 334 тис. грн з батьком підприємиці – Петром Кравецьким. Чоловік минулоріч отримав від освітян 19 замовлень на 482 тис. грн.

Та все ж найуспішніше з бюджетними організаціями в родині працює матір Ірини Калушки, дружина Петра Кравецького Галина Кравецька. З моменту впровадження Prozorro підприємиця встигла підписати вже 121 договір на 11,7 млн грн. Закриває бізнес-зв’язки з Підкамінською селищною радою Мар’ян Кравецький, брат Ірини Калушки, який постачав продукти місцевих освітянам у 2021 році. У своєму активі Мар’ян Кравецький має 35 договорів на 1,64 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.