Мінкульт заблокував будівництво «Карпатбуду» на вулиці Червоній

12 Жовтня 2022

Візуалізація будівництва

Львівський окружний адміністративний суд не задовольнив позов «Карпатбуду» до Міністерства культури та інформаційної політики України про визнання протиправним та скасування припису.

Цей припис Мінкульт виніс ще у липні 2021 року. Ним вимагали негайно припинити проведення земляних та будь-яких інших будівельних робіт з будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та підземним паркінгом на вулиці Червоній, 17 у Львові.

Паспорт будівництва. Фото: ЛУН

Підставою стало те, що роботи виконуються в межах історичного ареалу Львова й у межах охоронної зони об`єкта «Архітектурний ансамбль історичного центру Львова» без відповідних погоджень та дозволів центрального органу виконавчої влади.

У суді «Карпатбуд» хотів скасувати цей припис. На думку компанії, відсутні встановлені та затверджені межі території історичного ареалу міста Львова та режими використання зазначеної території. А також не має необхідності погодження та отримання дозволів на виконання будівельних робіт на території історичного ареалу Львова, згідно із ЗУ «Про охорону культурної спадщини».

Візуалізація будівництва

Суддя Ірина Чаплик вирішила, що рішення виконавчого комітету Львівської міської ради «Про затвердження меж історичного ареалу м. Львова та зони регулювання забудови м. Львова» є чинним. Аналогічна позиція викладена ще в трьох постановах Верховного Суду. А в затверджених містобудівних умовах вказано, що земельна ділянка на вул. Червоній, 17 розміщена в кварталі історично сформованої забудови в межах історичного ареалу міста.

Вигляд будівельного майданчика влітку 2021 року

До речі, львівські суди приймають абсолютно різні рішення щодо приписів Мінкульту. Наприклад, той же окружний адмінсуд їх скасовував, оскільки у Львові не затверджений історико-архітектурний опорний план.

За даними сайту ЛУН, забудовник продовжував вести роботи. Тобто не зважав на  припис Мінкульту. Редакція хотіла отримати коментар «Карпатбуду», але на момент публікації там не відповіли на телефонні дзвінки та електронного листа.

Хід будівництва з сайту ЛУН

Згідно з даними YouControl, бенефіціарним власником корпорації будівельних підприємств «Карпатбуд» є Олег Карвацький, а керівником – Юрій Карвацький.