Вбивці із підводних човнів

Хто вони, капітани підводних човнів Росії, які атакують Україну з моря
15 Липня 2022

Удар по Вінниці росіяни завдали високоточними керованими ракетами «Калібр» з підводного човна в Чорному морі. Наразі невідомо, який саме човен атакував місто, в результаті чого загинуло щонайменше 23 людини. Але наша редакція знайшла фото і профілі всіх капітанів підводних човнів.

Наразі ми можемо оперувати лише даними, які актуальні на 2019-2021 рік. Але цілком ймовірно, що саме ці люди продовжують керувати човнами.

Як повідомляла «Красная Звєзда», Чорноморська дивізія підводних човнів, сьогодні включає шість субмарин проєкту 636.3: «Ростов-на-Дону», «Краснодар», «Старий Оскол», «Великий Новгород», «Колпіно» і «Новоросійськ». Ось яку інформацію ми знайшли про їхніх капітанів.

Підводний човен «Ростов-на-Дону»

Командиром підводного човна «Ростов-на-Дону» на момент публікації «Красной Звєзди» був Алєксандр Алєксєєвич Алєксандров, капітан 3 рангу. Як командир він також згадується у журналі «Морской сборнік» за вересень 2021 року.

Алєксандр Алєксандров з сином Владиславом

У Алєксандрова є дружина Марина та 12-річний син Владислав. Капітан закінчив Санкт-Петербурзький військово-морський інститут у 2008 році. У 2013 році, коли росія почала формувати чорноморський флот підводних човнів, дослужився до старшого помічника капітана. А вже у 2017 році був призначений командиром на підводний човен «Ростов-на-Дону».

Алєксандр Алєксандров (праворуч) під час ефіру на радіо, з дружиною Мариною та сином

Того ж року його син Владислав пішов у перший клас в севастопольскій школі, про що радісно повідомила в своєму профілі у ВКонтакті мама капітана Татьяна Алєксандрова. Вона активно висвітлює своє життя в соцмережі і називає себе «щасливою бабусею». Живе у селі Сасиколи, що в Астраханській області, хоча рідним вказує місто Йошкар-Ола, що є столицею Республіки Марій Ел. Тут досі мешкає і брат капітана Юрій Алєксандров.

Родина Алєксадрових, Севастополь

Дружина Марина Алєксандрова хоч і користується сторінкою у ВКонтакті, але заховала її від сторонніх. Ймовірно, через роботу чоловіка, бо фігурує під ніком Марина Сашина. Закритий профіль і в самого капітана. А от 12-річний син Владислав постить хіба кораблі.

«Ростов-на Дону» – перший підводний човен в історії ВМС росії, що вдарив ракетами по реальному противнику. У грудні 2015 року всі випущені з її торпедних апаратів «Калібри» знайшли свої цілі в Сирії», – радісно писали російські ЗМІ.

«В нашей работе главное – выполнение поставлених задач», – каже в інтерв’ю для Авто Радіо командир. От він і «виполняє».

Підводний човен «Колпіно»

Командиром підводного човна «Колпіно» є капітан 2 рангу Сєргєй Вікторовіч  Нєрусін. Це дані станом на грудень 2021 року.

«Сергей Нерусин считает, что боевой потенциал экипажа формируется в ежедневном взаимодействии боевых постов…», – цитувала його 13 грудня 2021 року «Звєзда».

Сєргєй Нєрусін ліворуч

Роком раніше, у 2020-му, Нєрусін розповів журналістам, що на підводних човнах служить 15 років, пройшов шлях від інженера-обчислювача до командира. Наприклад, був помічником командира на човні «Ростов-на-Дону». А ще похвалився «успешным поражением целей на объектах террористов в Сирии».

Нєрусін народився 14 липня 1983 року. Ми не знайшли його соціальних мереж, але встановили дружину – Єкатєріну Нєрусіну (23 грудня 1983 року народження).

Нєрусін з родиною

У ВКонтакті вона має закритий профіль, а в Однокласниках ховається за прізвищем «Катарова». Там вона пише, що живе у Севастополі, а раніше у ВКонтакті місцем проживання вказувала Санкт-Петербург. Донька капітана Анастасія теж чомусь не вказує справжнє прізвище – «Рудніцкая».  Мати капітана звати Надєжда Нєрусіна (Мєдвєдєва), вона живе у Тамбові.

Фото капітана ретельно приховують. Якби не «хрещена мати» підводного човна, депутатка Єлєна Кісельова, ми б і не мали фото капітана у формі. Але вона щедро поділилась ними у ВКонтакті. Праворуч від Нєрусіна його дружина, а ліворуч – донька.

Підводний човен «Старий Оскол»

За повідомленнями медіа, 32-річний капітан-лейтенант Алєксандр Дудукін став командиром човна у серпні 2021 року. А перед тим був старшим помічником «Новоросійська» ще у званні старшого лейтенанта.

Алєксандр Дудукін

Народився він 13 листопада 1990 року. У 2010 році його друг Дєніс Бєлов, запостив у ВКонтакті низку фото, які показують як виглядав майбутній капітан в юності.

Алєксандр Дудукін (праворуч)

З юності він сильно змінився. Вже у 2013 році він був одруженим і виглядав набагато солідніше. Але ці його фото також збереглись лише в акаунтах друзів. Він свій профіль у ВКонтакті видалив, як і його дружина. Але його кузина Альона Апрєлєва залишила і також запостила фото «любимого брата с женой». Сестру також можна знайти в Однокласниках. Пізніше спільнота OSINT-бджоли також знайшла його профіль в Однокласниках, де він Алєксандр Алєксадровіч.

Алєксандр Дудукін з дружиною

В офіційних згадках про капітана Дудукіна пишуть, що він на флоті з 2013 року. У 2018 році він став наймолодшим старшим помічником у всій окремій бригаді Чорноморського флоту – тоді йому було 27 років.

Підводний човен «Великій Новгород»

Командиром човна є капітан 2 рангу Сергєй Михайлов. Він народився 15 квітня 1983 року.  В приватному житті капітан людина закрита – у всякому випадку на даний час закритим є його профіль у ВКонтакті. Тут лише помітно, що він заходить сюди і, напевно, використовує для спілкування.

А от медіа про нього пишуть. Щоправда, завдяки іншій, більш медійній особі – такій собі Ларісі Сєргухіній. Сєргухіна – одна з найбагатших депутаток обласної думи міста Новгород від «Єдиної росії». Кілька років тому вона стала ньюз-мейкером, не лише для регіональних медіа, але й федеральних – всі надрукували фото, як її поцілував путін.

Також її називають «хрещеною човна» – в росії така традиція, якщо човен названо на честь міста, то місто бере над ним «шевство» – як от «Велікій Новгород».

Капітан 2 рангу Сергєй Михайлов з депутакою Ларісою Сєргухіною

Рівно рік тому, у липні 2021 року, Сєргухіна в черговий раз приїжджала в Севастополь до «хрещеного» човна і  привезла екіпажу пам’ятні медалі – одну з них вручила капітану Сєргєю Михайлову.

«Мы всегда рады видеть нашу крёстную маму во главе шефской делегации на праздники и памятные даты. Мы также поздравляем друг друга и с личными праздниками. Шефские организации также поддерживают экипаж, поднимают моральный дух и боеспособность», — розповів Михайлов.

Завдяки цьому ми змогли ідентифікувати капітана Михайлова і знайти кілька його родинних фото в соціальних мережах.

Капітан 2 рангу Сергєй Михайлов

Сергєй Михайлов з родиною та друзями

Цікаво, що попереднім командиром човна був 46-річний  капітан 2 рангу Константін Пєтренко, який народився у Севастополі. І у 1993 році закінчив міську школу №23, а потім він вчився в Севастопольському військово-морському інституті імені Нахімова. Інститут Пєтрєнко закінчив у 1998 року, в той період, коли цей заклад був українським. Після анексії Криму частина його викладачів та студентів були переведені в Одесу.

Константін Пєтрєнко

Підводний човен «Новоросійськ»

Російські медіа повідомляли, що у 2021 році командиром підводного човна «Новоросійськ» був Равіль Кірєєв, але наша розвідка у березні цього року розповіла, що човном керує капітан третього рангу Ігорь Швєда, 7 вересня 1988 року народження.

Швєда з родиною. Фото із соцмереж

Про нього взагалі нема згадок в інтернеті, окрім передруків повідомлень від розвідки. І оскільки його ім’я стало відомо раніше, то і він, і його дружина Ольга закрили профілі у ВКонтакті. Батьки капітана живуть у Мурманській області.

Ігорь Швєда і дружина Ольга

Підводний човен «Краснодар»

«Краснодаром» командує капітан другого рангу Ржицкій Станіслав Леонідовіч – останні згадки про нього є в пресі за 2020 рік. 10 липня 2023 року його застрелили у Краснодарі.

Станіслав Ржицкій

Народився 18 грудня 1980 року, закінчив школу в Читі, а потім – Санкт-Петербурзький військово-морський інститут, живе в Севастополі, – ось що коротко можна дізнатись із його профілю в Однокласниках. А ще – дуже любить їздити на велосипеді. У ВКонтакті його профіль навпаки закритий. До того, як отримав в управління «Краснодар», був командиром човна «Алроса».

Біля мікрофону Станіслав Ржицкій

***

Ну, а наказ цим людям міг віддати начальник штабу 4 окремої бригади підводних човнів Чорноморського флоту Алєксєй Пашинін, капітан 3-го рангу. За даними російських ЗМІ, він був призначений на цю посаду у серпні 2021 року, а до того з 2018 року, командував підводним човном «Старий Оскол». Ще раніше був старшим помічником підводного човна «Великій Новгород». Пашиніну 40 років, він народився у Севастополі, але виріс у гарнізоні в Мурманській області, де служив його батько.

Алєксєй Пашинін

Заступником Пашиніна є Константін Табачний, капітан 2 рангу, командир Севастопольского дивізіону підводних човнів.

Константін Табачний

Народився Константін Табачний 21 квітня 1970 року селі Оленяча Губа в Мурманській області, де служив його батько, також капітан підводного човна Сергій Табачний. Селище фактично є базою підводних човнів у Баренцовому морі. Тут є  школа, садочок та братська могила, де захоронені члени екіпажу підводного човна, що затонув тут у 1961 році. Проте Табачному пощастило – через 9 років життя в Оленячій Губі його батька перевели з північного флоту до чорноморського – родина переїхала в Крим у Балаклаву, де Табачний-молодший закінчив школу №30.

Тобто вчився капітан Константин Табачний в державній українській школі, хоч ще й за часів Радянського Союзу. Можливо, його доля склалась би інакше, адже як він розповідав, то думав вступати до Одеського морехідного училища, але .. у 1992 році з відзнакою закінчив Військово-морський інститут радіоелектроніки в Санкт-Петербурзі і був призначений на посаду командира гідроакустичної групи човна ПЛ Б-871, який пізніше будуть називати «Алроса». Він до 2013 року був єдиним підводним човном Чорноморського флоту росії.

Тут Табачний прослужив 11 років, з яких шість років командував дизельним підводним човном, який проте не виходив в море. Але у 2014 році росіяни почали створювати чорноморську бригаду підводних човнів. Першим човном став «Новоросійськ», який з пафосом спустили на воду у серпні 2014 року, і Табачний став її командиром.

У Табачного є дружина Тат’яна, син Дмітрій та донька Анастасія.

Анастасія Табачна

Власне, донька єдина з родини, хто є активною користувачкою соціальних мереж. Вона має акаунти майже у всіх популярних мережах, де активно демонструє своє життя. Цього року Анастасія Табачна закінчила школу №23 у Севастополі. Проте її сторіс в Instagram свідчать, що доросле життя вона веде вже дуже давно. А от її TikTok – він про однокласників.

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.

 

«Гєродот» з Дагестану