Компанії-розпильщики тендерів на шкільні меблі отримали 2,7 млн грн штрафу

09 Вересня 2021

Фото умовне, джерело: сторінка Володимира Гройсмана у twitter

Західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України оштрафувало ТОВ «Торговий дім «Аншар» та ТОВ «Мірос Груп» на 2,7 млн грн за змову на торгах. Фірми розіграли понад 30 закупівель шкільних меблів, зокрема й для потреб Нової української школи.

Джерело: рішення АМКУ від 2 вересня 2021 року.

Вперше про розпил тендерів цими компаніями редакція «Наші гроші. Львів» написала ще 2018 року в тексті «Розділити шкільну лаву». Ми з’ясували, що компанія «ТД «Аншар» була виробником шкільних меблів, а «Мірос Груп» − її дилером і найбільшим постачальником на Львівщині. При цьому на тендерах ці підприємства не приховували своєї пов’язаності. Наприклад, для підтвердження наявності техніки та працівників фірма «Мірос Груп» подавала довідки «ТД «Аншару».

Теперішній штраф від АМКУ – вже четвертий для компанії «ТД «Аншар» та третій для «Мірос Груп». Вперше обидві фірми визнали змовниками в червні 2020 року за розпил тендеру в Кам’янці-Подільському. Тоді їм призначили по 68 тис. грн штрафу, тобто сумарно – 136 тис. грн.

У жовтні того ж року велике покарання отримала компанія «ТД «Аншар» − 5,8 млн грн штрафу. У рішенні йшлося про те, що фірма махлювала на закупівлях в семи областях України разом з тодішнім МПП «Геліка» (тепер − «Мебертас»).

Знову підприємства «ТД «Аншар» та «Мірос Груп» оштрафували по 68 тис. грн, тобто разом на 136 тис. грн, в липні 2021 року.

Тепер, враховуючи попередні рішення АМКУ, компанії «Мірос Груп» призначили загалом 1,5 млн грн штрафу, а фірмі «ТД «Аншар» − 7,3 млн грн. Їм також заборонено брати участь у конкурентних публічних закупівлях протягом трьох наступних років.

Про компанії

Ділити ринок шкільних меблів фірми «ТД «Аншар» та «Мірос Груп» розпочали у 2018 році, коли українські школи масово почали закуповувати меблі нових зразків. Тоді компанії отримали близько 30% від загальної тогорічної суми закупівель у Львівській області.

Спочатку обидві фірми були зареєстровані у Вінницькій області. Однак згодом компанія «ТД «Аншар» перереєструвала свою діяльність у Львові, а «Мірос Груп» − в Києві.

Змінилися також і власники. Тепер «ТД «Аншар» володіє житель Дніпропетровської області Маріан Ілован. А компанія «Мірос Груп» належить громадянинові Азербайджану Шаміну Бабазаде.