Компанії, які розігрували закупівлі шкільних меблів, отримали новий штраф і «бан» від АМКУ

05 Липня 2021

Фото ілюстративне. Джерело : НУШ

Адміністративна колегія західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету оштрафувала підприємства «Торговий дім «Аншар» і ТОВ «Мірос Груп» за фіктивну конкуренцію під час закупівлі шкільних меблів для Нової української школи (НУШ). Відповідне рішення ухвалили у червні 2021 року і це вже третій штраф за шахраювання на тендерах для «Аншару» і другий для «Мірос Груп». Фірми сплатять 136 тис. грн (по 68 тис. грн кожна).

Поділ ринку меблів для НУШ

Ділити ринок шкільних меблів ці дві фірми почали відразу після шкільної реформи НУШ у 2018 році, коли школи масово закуповували шкільні меблі новоого зразка. Тоді лише у Львівській області відбулось близько 80 закупівель шкільних меблів загальною вартістю майже 24 млн грн. Близько 30% від загальної суми закупівель (або ж понад 7,2 млн грн) отримали дві вінницькі компанії: ТОВ «Торговий дім «Аншар» та ТОВ «Мірос Груп». Перша фірма є виробником продукції, а інша – її дилером і найбільшим постачальником на Львівщині. Детальніше про це «Наші гроші. Львів» писали у матеріалі «Розідлити шкільну лаву».

Попередні штрафи

В червні 2020 року Південно-Західне відділення АМКУ оштрафувало «Торговий дім «Аншар» та  «Мірос Груп»за змову на тендері у Кам’янці-Подільському у 2018 році. Через це фірми отримали по 68 тис. грн штрафу.

Скрін з рішення АМКУ , 2020 рік 

Однак набагато більше покарання «ТД Аншар» отримав у жовтні 2020 року. Тоді Антимонопольному комітету вдалось довести, що фірма разом із МПП «Геліка» (яке тепер називається «Мебертас») махлювало на закупівлях у семи областях України. Тоді їх оштрафували на 11 млн грн, де «Аншар» отримав 5,88 млн грн штрафу.

Отож зараз ТОВ «Мірос Груп» отримало штрафів на 136 тис. грн від Антимонопольного комітету, а «ТД Аншар» ‒ понад 6 млн грн.

Штраф Антимонопольного комітету забороняє брати учать у конкурентних публічних закупівлях. Обидві компанії не можуть цього робити з червня 2020 року, але нове рішення продовжує дію заборони до червня 2024 року.

Про компанії

ТОВ «Торговий дім Аншар» було зареєстровано у смт Стрижавка, Вінницької області, а потім змінило місце реєстрації спершу на Дніпро, а потім на Львів. «Мірос груп» було зареєстроване у Вінниці, але «переїхало» у Київ.

Зараз оштрафовані підприємства мають інших власників. Раніше «ТД Аншар» належав Тетяні Бездітній, а зараз ‒ мешканці Дніпра Олені Свєт. В свою чергу, власником «Мірос Груп» був Володимир Павлюк. Тепер бенефіціаром зазначено Шаміна Бабазаде.