Розділити шкільну лаву

Вінницькі бізнесмени та їх дилери отримали половину замовлень на меблі для нової української школи на Львівщині
23 Жовтня 2018
23 Жовтня 2018

Вона враховуватиме індивідуальні особливості учнів, надаватиме їм актуальні знання та обладнає «сучасне освітнє середовище». Так рекламують освітянську реформу під назвою «нова українська школа», яка вже розпочалася в Україні.

«Наші гроші. Львів» вирішили зупинитися на останньому пункті, перевіривши закупівлі нових меблів для нового типу шкіл. Як виявилось, у нас більшість коштів отримує група пов’язаних компаній, які представляють продукцію одного виробника та змагаються між собою. Крім того, однакові меблі для шкіл в містах та селах області чомусь купують з різницею в ціні у 2-3 рази.

Що таке «нова українська школа»

У квітні минулого року Національна рада реформ підтримала концепцію «Нової української школи» (далі НУШ), а у вересні 2017 року парламент ухвалив новий Закон «Про освіту». Так розпочалася реформа середньої освіти, яка триватиме до 2029 року. Серед основних нововведень: дванадцятирічний термін навчання, скорочення кількості інтернатів, розвиток інклюзивної освіти, автономія шкіл та прозорість фінансів.

Нова українська школа передбачає і нове облаштування шкільних класів.  На реформу у 2018 році передбачено 1,38 млрд грн субвенції, з яких 998,7 млн грн – на оснащення початкових класів. Із цих коштів 40% витратять на придбання дидактичних матеріалів, стільки ж – на закупівлю меблів і ще 20% – на комп’ютерне та мультимедійне обладнання.

Для нової української школи у Львівській області з держбюджету виділили понад 99 млн грн, з яких 71 млн грн – для закупівлі дидактичних матеріалів, сучасних меблів, комп’ютерного обладнання для початкових класів. Крім того, на закупівлі виділяють кошти й з місцевих бюджетів.

Меблі для «НУШ», згідно з вимогами Міносвіти, повинні регулюватися за висотою для різних ростових груп, мати підставки для технічних засобів навчання. Каркас для парт та стільців – виготовлений з металевих труб, а основа – з ДСП, пофарбованої полімерною фарбою, стійкою до подряпин.

Ці вимоги до меблів є обов’язковими для всіх замовників, тобто відділів освіти, шкіл і так далі. Можна було встановлювати додаткові характеристики, однак, як правило, не робили цього.

«Вінницька група» друзів Калетніка

Ми проаналізували закупівлі стільців та парт для «нової української школи» у Львівській області. Загалом на Львівщині станом на початок вересня 2018 року було проведено закупівель на майже 24 млн грн. На момент відбору багато аукціонів перебували ще в «активному стані», також у розрахунок ми не брали закупівлі, де не можна було встановити ціну за одиницю товару.

В результаті близько 30% від загальної суми закупівель (або ж понад 7,2 млн грн) отримали дві вінницькі компанії: ТОВ «Торговий дім «Аншар» та ТОВ «Мірос Груп».

«Мірос Груп» є найбільшим постачальником на Львівщині. Мешканець села Рівець Вінницької області 68-річний Володимир Павлюк зареєстрував цю фірму понад рік тому. Компанія отримала замовлень на 4,97 млн грн, пропонувавши продукцію «Аншару». Сам торговий дім «Аншар» підписав контрактів на 2,25 млн грн.

Власником «Аншару», що працює тільки два роки, є Тетяна Бездітна з Вінниці. Людина з таким же іменем керує фірмою екс-нардепа та екс-голови Вінницької ОДА Григорія Калетніка «Сотка-7», а також спільно з ним та низкою інших людей заснувала благодійний фонд «Майбутнє наших дітей».

«Аншар» з «Мірос Груп» не лише отримали левову кількість замовлень на меблі для нової школи, а й під час аукціонів змагались між собою. Наприклад, за півторамільйонне замовлення від жовківських освітян.

Причому на цих торгах «Мірос Груп» на підтвердження наявності необхідної техніки та працівників подавало довідки «Аншару». Сам «Аншар» орендує виробниче обладнання в ще одного підприємства – «Геліка», чиє промоційне відео розмістило на власному сайті.

Про «Геліку», якій не вдалося перемогти у жодній закупівлі на шкільні меблі у Львівській області, згадуємо не просто так. Підприємство знаходиться під контролем вже згаданої Тетяни Бездітної і тричі конкурувало з «Мірос Груп», надаючи однакові сертифікати «Аншару».

Львівські партнери «Аншару»

Крім групи вінницьких компаній, «Аншар» активно співпрацює з львівськими компаніями. Відтак, загальна сума тендерів, де переміг «Аншар» та його дилери, дорівнює 13,65 млн грн, що становить майже 57% від суми замовлень на шкільні меблі для нової української школи на Львівщині.

Дилери «Аншару» також конкурували між собою. Одна із таких компаній «Львівська меблева фабрика «Мальви», що зареєстрована лише у вересні минулого року у Новояворівську, отримала замовлень на шкільні меблі на майже 3,8 млн грн.

На торгах у рідному районі від яворівського відділу освіти «Мальви» змагалися з приватним підприємцем Володимиром Кретом. Його пропозиція була дешевшою, однак він відмовився від підписання договору. Своє рішення пояснив тим, що через велику завантаженість заводу ТОВ «Торговий дім «Аншар» не зможе поставити необхідну продукцію вчасно.

Ще один дилер «Аншару», приватний підприємець Тетяна Яворська, яка також розігрує торги із вже згаданим МПП «Геліка», отримала три замовлення на 1,83 млн грн, а підприємець Оксана Савіцька – підписала три контракти на 785 тис. грн.

«Просто з цим партнером я вже працювала»

Як вже згадували вище – вимоги до меблів нової української школи однакові. Однак в договорах ціни на них відрізняються в кілька разів.

Загалом середня ціна в закупівлях на Львівщині становить 1212 грн за комплект (тобто за парту та стілець). Рекорд найвищої та найнижчої ціни за комплект меблів встановили дві школи зі Львова.

Найдешевший комплект придбала школа №95 у приватного підприємства «Бюро-стиль» – всього за 670 грн. Найдорожчі меблі у школи №24 ім. М. Конопницької – 1551 грн за комплект, який замовляли у приватного підприємця Романа Далецького.

«Наскільки мені відомо, це є дешевший варіант. Ще є дорожчі, – пояснила високу ціну директорка школи №24 Луція Ковальська.- Просто з цим партнером я вже працювала, і мені відповідає якість, я звернулася до них. Тим паче, що меблі будуть до кінця місяця, а з розмов з колегами-директорами знаю, що в них будуть лише у січні-лютому».

Вона також повідомила нам, що очікувану вартість формували згідно із ціновою пропозицією магазину меблів «Промінь».

«Дорогий» підприємець Далецький є одним з ФОПів, які постачають продукцію ТОВ «НВП Промінь». При цьому на закупівлі для відділу освіти Сколівської РДА Роман Далецький змагався з дочірньою компанією НВП Промінь» – «Промінь-Захід». Далецький отримав три замовлення на 1,69 млн грн, а дочірня компанія  «Промінь-Захід» – два контракти на 158 тис. грн.

Також є приватні підприємці, які не перемагають у конкурентних закупівлях, а отримують замовлення в основному через процедури звітування. Наприклад, Марія Перонь взяла участь у 40 закупівлях, серед яких лише чотири за процедурою відкритих торгів, на жодному з яких їй перемогти не вдалось.

Двічі вона конкурувала із своїм постачальником ТОВ «Браш». Загалом Марія Перонь підписала 23 контракти 2,69 млн грн. Середня ціна меблів, які постачає Перонь Марія, становить 1278 грн за комплект, що є дещо дорожчим, ніж середня вартість на Львівщині.

Новий рік зі старими меблями

В департаменті освіти і науки Львівської ОДА «Наші гроші. Львів» повідомили, що не збирають інформацію про стан постачання меблів, а лише відслідковують кількість витрачених коштів відділами освіти та орієнтовну кількість закупленого.

Загалом по всій країні є затримки із постачанням обладнання для НУШ. Наприклад, заступник міністра освіти Павло Хобзей заявляв, що меблі першокласники отримають до 1 листопада: «Коли почали проводити ці великі замовлення, коли почали проводити тендери, дуже багато підприємств надсилають листи нашим керівникам, що вони не встигають виготовити меблі до 1 вересня і просять перенести ці терміни».

Аналогічну інформацію повідомляла й начальниця управління освіти Львівської міськради Зоряна Довганик: «обладнання, меблі та дидактичний матеріал буде поступати до шкіл впродовж вересня-жовтня, можливо, навіть впродовж листопада».

Олександр Тартачний