Три детальні плани території, «ЗА» які проголосували депутати Львівської міськради

18 Червня 2021

Горбачевського, 19. Фото: ЛМР

У четвер, 17 червня, депутати Львівської міської ради на сесії дозволили розробку трьох детальних планів території. Редакція «Наші гроші. Львів» підготувала короткий опис кожного з цих містобудівних документів.

1. Розроблення детального плану території в районі вул. Замарстинівської-Городницької-Квітової-Східної

Територія імовірного житлового кварталу розташована біля багатоповерхівки Парус Development на вул. Липинського. А також – пам’ятки архітектури місцевого значення, що на вул. Замарстинівській, 112.

Новий житловий квартал будівель на 2-6 поверхів з об’єктами комерційного призначення хочуть збудувати в Шевченківському районі міста. Комплекс буде на місці «малоповерхової хаотичної забудови», однак наразі невідомо, які саме будинки знесуть. Загальна площа ділянки становить 4 тис. м2, з яких 1,6 тис. м2 передбачено для забудови.

У січні 2020 року концепцію детального плану території в межах вул. Замарстинівської-Городницької-Квітової-Східної погодила архітектурно-містобудівна рада при управлінні архітектури та урбаністики Львівської міської ради. При цьому в членів містобудівної ради були зауваження щодо невеликої території опрацювання та недостатній аналіз потенційних місць для будівництва інфраструктури.

Згідно з планом зонування Львова, імовірний житловий квартал буде розташований в зоні малоповерхової квартирної житлової забудови. Переважними видами тут дозволено будівлі до 18 метрів висоти, однак допускається також будівництво до 25 метрів.

2. Внесення змін до детального плану території в районі вул. Щирецької (зміна 1).

Зміни стосуються чинного детального плану території вул. Щирецької, затвердженого в січні 2019 року. Саме завдяки цьому документові виконком змінив ділянку автостоянки на зону багатоквартирної житлової забудови. А також погодив на її місці містобудівні умови та обмеження ПП «Південна алея» для будівництва комплексу багатоповерхівок максимальною висотою 38 метрів.

Як зазначено у пояснювальній записці, йдеться про уточнення проєктних рішень щодо передбачених на перспективу проєктованих житлових будинків. Однак конкретного пояснення від управління архітектури та урбаністики Львівської міськради редакції «Наші гроші. Львів» не вдалося отримати.

3. Розроблення детального плану території в районі вул. Івана Горбачевського та вул. Івана Котляревського (до межі детального плану території, обмеженої вул. Івана Горбачевського, вул. Академіка Сахарова)

Йдеться про конфліктну ділянку площею 2,4 га на вул. Горбачевського, 19 у Франківському районі Львова. Ще у 2015 році департамент містобудування ЛМР погодив тут містобудівні умови та обмеження на будівництво багатоквартирного житлового будинку з офісними приміщеннями та підземним паркінгом. Дозвіл отримало Карпатське відділення інституту геофізики ім. С. І. Субботіна НАНУ.

Місцеві активісти та мешканці були проти будівництва, і в лютому 2020 року виконком повторно зупинив дію наказу, яким видали ці МУО. Тоді на засіданні повідомили, що хочуть зробити тут сквер, облаштувати громадський простір та назвати на честь львівського архітектора Юліана Захаревича.

Згідно з пояснювальною запискою, «розроблення дозволить розглянути можливість збільшення площ озеленення територій загального користування». Однак в лютому 2020 року Восьмий апеляційний адміністративний суд підтвердив відновлення містобудівних умов та обмежень на це будівництво. Наразі відкрите касаційне провадження.