Депутати Львівської міськради не подолали вето Садового щодо забудови ділянки на Коновальця

17 Червня 2021

Будівлі на вулиці Коновальця, 114 і 116

Депутати Львівської міської ради сьогодні, 17 червня, не подолали вето міського голови щодо надання дозволу на розроблення детального плану території у районі вул. Є. Коновальця, вул. Житомирської, вул. Гіпсової, вул. Г. Семирадського. Мова йде про плани ТОВ «Констракшн Проект» збудувати житловий будинок в історичному ареалі за адресою вул. Коновальця, 114-116.

Нагадаємо, питання щодо цього детального плану території двічі розглядали під час сесійного засідання 20 травня. Спочатку цей проєкт ухвали не набрав достатньої кількості голосів. Його не підтримала «Самопоміч», натомість голоси дали «Європейська солідарність», «Голос», «Варта» і «Свобода».

Однак в кінці засідання сесії депутати переголосували це питання. Вдруге рішення прийняли завдяки активізації ще шести депутатів від ЄС і по одному від «Голосу» і «Самопомочі» (Любов Давидович, єдина із «Самопомочі», хто проголосувала за це). 24 травня міський голова Львова Андрій Садовий наклав вето на ухвалу.

Сьогодні під час засідання депутати не змогли подолати вето мера. За проголосувало лише 6 депутатів, ще 15 – утрималось. Не голосувало 36 депутатів.

Про забудовників

Як повідомляли «Наші гроші. Львів», згідно з реєстром нерухомості, ініціатор розроблення детального плану території «Констракшн Проект» не володіє жодною нерухомістю, але зареєстроване в будинку на вул. Коновальця, 116. За цією адресою є будівлі Комунального дитячого ревмокардіологічного санаторію, які продала Львівська облрада. Ділянка санаторію має площу 0,4426 га і відноситься до лікувальної зони.

За ці та інші будівлі медичних закладів тривав судовий спір між Львівською облрадою та Львівською міськрадою, яка вважає ці приміщення своїми. 15 червня Верховний Суд закрив касаційне провадження за скаргами Львівської міської ради. Однак як повідомила директорка юрдичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич, у суді триває спір за позовом Львівської обласної прокуратури.

Із реєстру нерухомості «Наші гроші. Львів» з’ясували, що з лютого власником будівель на вул. Коновальця, 114 і 116 стало ТОВ «Скай дістрікт», власником якого є Олександр Фтомін (80%), бенефіціар «КУА «Авалон груп». А також по 10% володіють АТ «ЗНВКІФ «Адамант» і АТ «ЗНВКІФ «Камет».

Щодо заявника, то «Констракшн Проект» зареєстрували лише 28 квітня цього року. Того ж дня фірма звернулася до міськради з проханням про розробку ДПТ, 12 травня за погодження проекту ухвали проголосувала депутатська комісія архітектури, а вже 14 травня питання включили в порядок денний засідання сесії. Одноосібним власником і директором фірми є адвокат із село Чернилява Яворівського району Артур Прійма, який був підписантом ТОВ «ТОВ «Авалон Констракшн».