Вісім українських лісгоспів не зможуть продавати деревину за кордон

17 Червня 2021

Фото "Наші гроші. Львів"

Лісова опікунська рада (FSC) вперше призупинила дію сертифікату якості деревини через порушення сезону тиші. Йдеться про шість лісгоспів на Закарпатті: Хустський, Мукачівський, Ужгородський, Рахівський, Воловецький та Великоберезнянський. Один на Полтавщині – Гадяцький та Рівненщині – Дубенський.

Детальніше читайте про це в матеріалі «Тихо, вони рубають».

«Підставою для призупинення сертифікату стали лісорубні квитки, які були видані на санітарні рубки у період з 1 квітня 2021 року та мають статус “розпочаті”, а також інша інформація, яка є в системі електронного обліку деревини. Тепер сировину зможуть продати тільки туди, де не вимагатимуть сертифікату, тобто швидше за все – на внутрішній ринок»,  – пояснив національний представник FSC в Україні Павло Кравець.

Згідно із Законом «Про тваринний світ» з початку квітня до середини червня триває так званий «сезон тиші» – це період, коли дикі тварини виводять потомство. У цей час в лісі заборонено робити будь-що, що створює підвищений шум. Під забороною постріли, вибухи, феєрверки, транспортні змагання, а також санітарні рубки лісу.

У попередні роки і лісівники, і аудитори посилалися на різночитання Закону та не вважали санітарні рубки порушенням.

За даними Лісогосподарського інноваційно-аналітичного центру цього року по всій Україні в період тиші розпочали санітарні рубки за 89 лісорубними квитками.
У Львівський області – це 18 квитків з «Галсільлісу» та Славського лісового господарства. Не зважаючи на це, останнє має чинний сертифікат якості деревини FSС.

Головний лісничий Славського лісгоспу Андрій Колодяжний зізнався нам, що за двома лісорубними квитками в «сезон тиші» були розпочаті роботи, які потім зупинили.

«Закон абсолютно не діяв 6 років, а тепер питання набуває незрозумілих форм: медіа, аудитори почали конче звертати увагу на дотримання сезону тиші», – пояснив він у коментарі.

У 2020 році дослідження британської неурядової організації показало, що меблевий бренд IKEA закуповував українську деревину, яку зрубали з порушеннями. Не зважаючи на те, що сировину заготовлювали в період тиші, вона мала сертифікат якості FSC. Історія набула розголосу і в листопаді 2020 року Лісова опікунська рада визнала, що суворіше ставитиметься до порушення сезону тиші.