Недолуге рішення виконкому не зупинить будівництво у сквері на Горбачевського

08 Лютого 2021

Ділянка на вулиці Горбачевського, де планують будівництво (фото: Львівська міська рада)

Восьмий апеляційний адміністративний суд залишив без змін рішення Львівського окружного суду, який відновив містобудівні умови на будівництво на вулиці Горбачевського.

Джерело: постанова апеляційного суду, опублікована у реєстрі 3 лютого.

У 2015 році департамент містобудування Львівської міськради видав містобудівні умови та обмеження Карпатському відділенню інституту геофізики ім. С. І. Субботіна НАНУ. Інститут планував збудувати багатоквартирний будинок з офісними приміщеннями та підземним паркінгом на вулиці Горбачевського, 19 у Львові. Таке рішення викликало протести активістів та місцевих мешканців.

Фото: Андрій Москаленко

Зрештою, у травні 2019 року, виконком зупинив дію наказу, яким видали ці МУО, після чого інститут звернувся до суду. Міська рада програла у двох інстанціях, а касаційний суд у 2020 році відмовив у відкритті провадження через пропуск строків.

Отож, у лютому 2020-го виконком повторно зупинив дію наказу, а також у міській раді повідомили, що планують створити тут сквер. Втім і це рішення оскаржив забудовник, і в жовтні 2020 року суд став на сторону інституту, оскільки виконком має повноваження скасовувати або змінювати такі документи, але не зупиняти їхню дію.

Апеляційна інстанція знову не підтримала міськраду, зокрема посилаючись на практику Європейського суду із прав людини. Урядові установи можуть виправляти помилки, але не за рахунок осіб, яких вони стосуються.

Останнього підозрюваного у справі «Афери століття» виправдали через брак доказів