Київський суд стягнув з держави рф 20 тисяч доларів за вкрадений в Херсоні УЗД

20 Грудня 2022

Фото: Радіо Свобода

Суддя Господарського суду міста Києва задовольнив позов приватного підприємця з Києва Олександра Гончаренка до держави російська федерація про стягнення 634,4 тис. грн збитків (еквівалент 22,3 тис. доларів) за викрадену систему УЗД під час окупації Херсону.

Підприємець звернувся до суду ще у липні 2022 року. Він подав позов до Господарського суду Львівської області. Керувався тим, що останнє відоме місцезнаходження представників російської федерації – генеральне консульство у Львові. Проте львівські судді перенаправили позов до Києва, згідно з умовами конвенції про дипломатичні зносини.

У коментарі «Нашим грошам. Львів» Гончаренко підтвердив, що справді звернувся до суду і сподівається як на відшкодування, так і на те, що справа буде прецедентною.

«Насамперед, я сподіваюсь на перемогу», – сказав він.

За матеріалами справи, Олександр Гончаренко є власником системи ультразвукової діагностики Versana Essential, яку він у кінці 2020 року передав в оренду херсонському підприємцю Семенові Аліпову з можливістю викупу. В подальшому він втратив можливість розпоряджатися своїм майном. І суд підтвердив факт того, що відбулось це через напад рф на Україну.

«рф, як держава агресор вчинила дії, які позбавили позивача можливості здійснювати реалізацію свого права власності на рухоме майно, позивач позбавлений можливості доступу до свого майна, можливості його вивезти та зберегти у цілісному і непошкодженому стані», – йдеться в матеріалах справи.

Справу Київський господарський суд розглянув у порядку спрощеного позовного провадження, тобто без виклику сторін. Оскільки засідання відбулось вже після звільнення Херсону, то 28 листопада 2022 року підприємці провели огляд приміщення медичного центру та зафіксували, що він був розграбований. Система ультразвукової діагностики Versana Essential – зникла. Решта речей були розкидані.

«Враховуючи викладені обставини, суд дійшов висновку, що вказані наслідки настали в результаті окупації міста Херсон російською федерацією, що призвело до втручання в усталені господарсько-правові зв`язки, унеможливлення здійснення контролю за орендованим майном у період окупації, незаконного поширення на місто Херсон юрисдикції відповідача», – йдеться у рішенні суду.