Будуємо, як хочемо

П’ять гектарів у передмісті Львова придбала сім’я власника мережі АТБ. Навіщо?
04 Червня 2024

На території колишнього профілакторію у передмісті Львова, що займає більше 5 гектарів землі оздоровчого призначення, без жодних дозволів почали масштабне будівництво приватного комплексу. Раніше ця земля належала братові Тараса Козака і 52-річний Тарас Козак – колишній народний депутат і медіамагнат, близький спільник відомого проросійського діяча Віктора Медведчука; втік з України у 2021 році] , але після його втечі з країни, перейшла у власність групи осіб, пов’язаних з одним із власників найбільшої української мережі супермаркетів АТБ.

Чиновники Львівської міськради не помічали самовільної забудови. Лише після відповідних запитів NGL.media міська інспекція ДАБК і Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю – виконавчий орган Львівської міської ради виїхала на місце, оглянула ділянку і скерувала скаргу у ДІАМ і Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ) — центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовує та координує уряд через міністерство розвитку громад та територій . Попри те, що будівництво почали ще на початку травня, досі міськрада видала погодження лише на одну будівлю – і, схоже, має намір продовжувати «узаконювати» самобуди, видаючи подальші містобудівні умови та обмеження.

***

Як і з багатьма іншими рекреаційними територіями курортного селища Брюховичі, територію старого профілакторію спочатку передали в оренду під облаштування відпочинково-оздоровчого комплексу, а потім дозволили приватизувати.

Достеменно відомо, що як мінімум з 2013 року ця ділянка офіційно належала компанії «Зелений бір» Богдана Козака, брата екс-нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака. Навесні 2021 року, відразу ж після втечі Козака, цю ділянку виставили на продаж за 5 млн доларів, але тоді її так і не змогли продати.

У травні 2022 року оперативники ДБР провели обшуки на об’єктах нерухомості, пов’язаних з Тарасом Козаком, в тому числі і у колишньому профілакторії. Але, судячи з судових ухвал, ні будівлі, ні земля так і не була арештована. ДБР протягом двох тижнів не надало NGL.media пояснень з цього приводу.

В результаті землю реалізували шляхом продажу компанії. Вже у серпні 2022 року власником ТОВ «Зелений бір» став мешканець Дніпра Роман Биба. Сума угоди невідома, проте навряд чи вона була суттєво меншою заявлених раніше 5 млн доларів США.

Незабаром компанія спробувала зареєструвати повідомлення про початок виконання підготовчих робіт для забудови житловим комплексом. Але їй це не вдалося, бо наміри не відповідають цільовому призначенню земельної ділянки. Тому компанія хіба отримала повідомлення на підготовчі (не будівельні!) роботи для реконструкції відпочинково-оздоровчого комплексу. 

Дніпровський десант

Цієї весни з територією колишнього профілакторію загальною площею майже 5,09 га стались кардинальні зміни. У власності «Зеленого бору» залишилось лише 3,53 га, оскільки решту поділили на п’ять дрібніших ділянок, які перейшли у власність інших людей. Але всі вони пов’язані з одним із найбагатших людей України – співвласником корпорації АТБ Віктором Карачуном.

Почнемо із «Зеленого бору», якому належить більша частина території. Формальний власник цієї компанії Роман Биба керує ще двома іншими компаніями, що належать 30-річному Ігорю Карачуну, синові Віктора Карачуна. Ще дві дрібніші ділянки з березня належать безпосередньо Ігореві Карачуну. Ще однією ділянкою володіє Валентина Світайло, співзасновниця благодійного фонду «КС» – там їй компанію складає той же Ігор Карачун та його мати Ірина Карачун. Наталія Биба – ймовірно, дружина власника «Зеленого бору» – має ще 22 «сотки». І останнім новим власником став 26-річний Денис Синенко з Дніпра – цей чоловік є власником фірми «Оріон-Буд-Днепр», яка виступала підрядником АТБ.

Таким чином є підстави стверджувати, що уся колишня ділянка родини Козаків перейшла у власність сім’ї співвласника АТБ Віктора Карачуна.

В'їзд на територію колишнього профілакторію у травні 2022 року (зліва) і у травні 2024 року (фото NGL.media)

В’їзд на територію колишнього профілакторію у травні 2022 року (зліва) і у травні 2024 року (фото NGL.media)

21 травня журналістка NGL.media відвідала цю територію і виявилось, що там повним ходом йдуть не просто підготовчі роботи, а фактичне будівництво кількох будівель. Загалом зводять чотири споруди: дві великі на етапі першого поверху, ще дві менші – уже на етапі другого поверху. Тим часом на сайті ДІАМ відсутні будь-які документи, які б дозволяли це будівництво.

«Закон не передбачає»

Так само NGL.media не виявили відповідних містобудівних умов та обмежень (МУО) у документах Брюховицької селищної ради. Не видавала їх і Львівська міськрада (Брюховичі стали частиною Львівської ОТГ у 2020 році). Так було до середини травня цього року.

Лише 20 травня на сайті Львівської міськради опублікували наказ про затвердження МУО на будівництво на одній із ділянок для «відпочинково-оздоровчого комплексу з приміщеннями для тимчасового проживання та приміщеннями водно-оздоровчого призначення».

Як у Львівській міській раді не помітили, що там розпочали будівництво ще до видачі МУО, і не однієї будівлі, а відразу чотирьох – незрозуміло. Тим більше, що у березні львівські чиновники відвідували сусідню ділянку і виявили незаконні рубки на місці майбутньої забудови.  

У письмовому коментарі NGL.media заступник мера Львова Любомир Зубач пояснив, що закон не передбачає обов’язку проведення будь-яких обстежень перед наданням МУО для проєктування об’єктів будівництва. «Хоча ми й намагаємося виїжджати безпосередньо на локації, але усі звернення по МУО охопити фізично неможливо», – стверджує він.

Але після наших запитів вони таки виїхали на місце.

Масштабне будівництво на території колишнього профілакторію (фото NGL.media)

Масштабне будівництво на території колишнього профілакторію (фото NGL.media)

«Після звернення журналістів NGL.media оприлюднена інформація про певні роботи на ділянці дала обґрунтовані підстави для реагування. Працівники міської інспекції ДАБК виїхали на місце, оглянули ділянку і вже скерували в ДІАМ лист-скаргу щодо виявленого самочинного будівництва. За законом протягом 30 днів ДІАМ має дати відповідь – або вони проведуть, або не проведуть перевірку. На жаль, практика невтішна. За 2022-2024 роки щодо будов у Брюховичах наша інспекція скерувала на ДІАМ 38 листів, утім, та не погодила жодної перевірки», – написав Любомир Зубач.

Згадані вище МУО для однієї з виділених ділянок підписав головний архітектор Львова Антон Коломєйцев – з ним NGL.media поговорити не вдалося. Мова йде про ділянку площею 0,27 га, що належить Валентині Світайло. Жінка планує звести там одну будівлю. Візуалізація цього об’єкту, яку показав головний архітектор на виконкомі, дуже схожа на великий приватний житловий будинок площею 700 м2.

При цьому у матеріалах топозйомки, які міській раді надала забудовниця і які NGL.media отримали за запитом, вказано, що документ зроблено для нового будівництва житлового комплексу.

«Наразі підстав стверджувати, що на Лікарській, 8 буде щось інше, ніж прописано у документах та публічно задекларовано, немає, – стверджує Любомир Зубач. – Хоча не таємниця, що містобудівне законодавство в Україні ліберальне та гнучке, і дає забудовникам так би мовити «широкі» можливості. Але це стосується будь-якого звернення та кожної потенційної забудови, тож ми не можемо керуватися при прийнятті рішень припущеннями».

Проте вже існуюче будівництво вже не вписується у підготовані візуалізації. На наступному засіданні виконкому, коли NGL.media уже почали штурмувати міськраду запитами, головний архітектор опублікував ще одну картинку. На ній дві будівлі, які вже будують при вході на територію, взагалі відсутні. Про самовільне будівництво він теж нічого не сказав, зате нахвалював забудовників, що там буде «відпочинковий комплекс за прототипом рекреаційних містечок, які можна бачити десь в Туреччині».

Загальна візуалізація забудови понад п'яти гектарів у Брюховичах, представлена головним архітектором Львова Антоном Коломєйцевим

Загальна візуалізація забудови понад п’яти гектарів у Брюховичах, представлена головним архітектором Львова Антоном Коломєйцевим

Як бачимо, реальні дії власників землі вже розходяться з їхніми намірами. Тим більше незрозуміло, навіщо поділили 5 гектарів на різні ділянки, якщо там збираються звести один гармонійний відпочинковий комплекс.

Тим часом до міської ради надійшли запити на отримання МУО ще на три ділянки – вони належать Ігорю Карачуну, Наталії Бибі та Денису Синенку. Схоже, що міськрада продовжить видавати їм МУО. Як написав NGL.media заступник мера, «МУО надаються на підставі певного пакета документів за заявою замовника. Підстави для відмови – вичерпні та обмежені» – ніби натякаючи, що самовільна забудова не є перепоною у цьому.

ДІАМ у відповідь на запит NGL.media повідомила, що отримала повідомлення про початок виконання підготовчих робіт на чотири нові ділянки, але статус цих документів «очікує завершення реєстрації». Тобто навіть близько ще нема дозвільних документів на виконання саме будівельних робіт.

Без коментарів

Офіційний власник фірми «Зелений бір» Роман Биба категорично відмовився спілкуватися з NGL.media з приводу будівництва у Брюховичах. Актуальних контактів Ігоря Карачуна знайти не вдалося, Валентина Світайло проігнорувала питання в одному з месенджерів, а Денис Синенко кинув слухавку, як тільки зрозумів, з якого приводу до нього телефонують.

Сподобався текст? Підтримай NGL.media!

Навіть маленькі внески роблять можливими великі розслідування

Любомир Зубач каже, що міська ДАБК п’ять разів зверталась у Київ, аби міськраді нарешті передали повноваження в усій Львівській громаді, зокрема навколишніх населених пунктах, але безуспішно. «Тому дозволи на виконання будь-яких будівельних робіт на території Брюховичів і надалі надає державний орган архітектурно-будівельного контролю, тобто ДІАМ. Чому так – думаю, не складно здогадатися: комусь це вигідно», – йдеться в його письмовому коментарі.

Любомир Зубач так і не пообіцяв припинити видавати дозволи на забудову 5 гектарів. Зате пообіцяв сформувати перелік чи то карту усіх цих скандальних забудов у Брюховичах: «І не просто сформуємо список, а викладемо всю інформацію з прізвищами, хто спричинився до таких ганебних рішень і незаконних дій. І знову скеруємо це все у правоохоронні органи».

Ну, що ж, чекаємо.



Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy