Національний лісотехнічний університет хоче підпорядкувати заповідник «Розточчя»

Національний лісотехнічний університет України (НЛТУ) намагається підпорядкувати собі єдиний заповідник на Львівщині – «Розточчя». Відповідний лист від ректора НЛТУ надійшов до міністерства освіти і науки, якому зараз підпорядкована природоохоронна територія. Юристи застерігають, що таке приєднання означатиме втрату юридичного статусу заповідника, що суперечить закону «Про природно-заповідний фонд». Окрім того, «Розточчя» втратить статус об’єкта природно-заповідного фонду.

НЛТУ свої наміри пояснює історичними зв’язками, оскільки заповідник був створений у 1984 році за ініціативою університету, який був науковим куратором «Розточчя» і затверджував напрям відповідних наукових досліджень. 

«Наше звернення зумовлено недостатнім фінансовим, матеріально-технічним і кадровим забезпеченням заповідника «Розточчя», що негативно впливають на доцільне, економне та ефективне його функціонування», – написав у своєму зверненні до МОН ректор НЛТУ Володимир Загорський. 

Озера на території заповідника «Розточчя» (фото «Україна Інкогніта»)

Озера на території заповідника «Розточчя» (фото «Україна Інкогніта»)

Водночас у «Розточчі» запевняють, що не просили університет про переведення у пряме підпорядкування. Труднощі з фінансуванням справді є, але у заповіднику додатково надають екоосвітні послуги, зокрема екскурсії, щоб вирівняти ситуацію. Залежно від сезону у структурі працює до 45 людей, частина з них зараз мобілізована у ЗСУ, частину запрошують лише на опалювальний сезон. На думку адміністрації «Розточчя», логічніше буде перейти в підпорядкування Міндовкілля.

«Наш бюджет на рік складає близько п’яти мільйонів гривень. Крім того, ми беремо участь у міжнародних проектах, щоб отримати додатковий заробіток. Попри це, не розкрию секрет, якщо скажу, що всі неприбуткові державні організації мають фінансові труднощі, особливо під час війни», – пояснив NGL.media Ігор Скольський, директор заповідника. 

Володимир Загорський, ректор НЛТУ, розповів NGL.media, що у такий спосіб хотів допомогти заповіднику. На запитання про те, чи радився він з директором заповідника перед зверненням до МОН, відповів: «Хто б там дивився, що він казав чи не казав. Від нього це не залежить».

З огляду на резонанс, зокрема критичні пости незалежних екологів, Міндовкілля відправило Міносвіти звернення з проханням передати заповідник до своєї сфери управління.

«Наша політика полягає в тому, щоб всі об’єкти природно-заповідного фонду підпорядкувати єдиному органу – міністерству довкілля. Це допоможе сформувати єдину політику збереження природи. Тому ми запропонували МОН підпорядкувати заповідник «Розточчя» нам», – пояснив NGL.media Олександр Краснолуцький, перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів.

Копі-пейст на службі лісорубівЧи справді гектари заповідного лісу рубають на основі сумнівних наукових обґрунтуваньРозслідування

За словами Олександра Краснолуцького, підпорядкування «Розточчя» міністерству освіти, тобто непрофільному органу влади – далеко не унікальний випадок. В Україні є національні природні парки, які підпорядковані Державному агентству лісових ресурсів, НАНУ, Держагентству з управління зоною відчуження. 

«На жаль, ми маємо й такі абсурдні практики, коли Київський національний університет ім. Тараса Шевченка має національний природний парк у Черкаській області. Але це треба виправляти», – зазначив Олександр Краснолуцький. 

Така позиція Міндовкілля здивувала ректора НЛТУ, адже підпорядкування заповідника, з яким університет має багаторічні міцні стосунки, могло б, на його думку, вирішити багато проблем.

«Баба з воза – коням легше. Ми зараз маємо можливість їх нормально забезпечити, НЛТУ розвивається, ми маємо гроші. Але взагалі я не можу з вами розмовляти, бо у відпустці за кордоном, ви мені дорого обходитеся», – сказав NGL.media ректор Володимир Загорський. 

Зазначимо, що зміна підпорядкування заповідника може відбутися тільки після відповідного рішення уряду. Для цього має бути звернення від структури, якій зараз підпорядковується заповідник, у цьому випадку від МОН. Поки що таке звернення незареєстроване, але 22 травня заступник міністра освіти Денис Курбатов звернувся до директора заповідника Ігоря Скольського з проханням підготувати інформацію для розробки проекту акта передачі природного заповідника «Розточчя» до сфери управління Міндовкілля. У Міндовкілля наразі не отримували офіційної відповіді про те, чи готове МОН передати заповідник. 

Сподобався текст? Підтримай NGL.media!

Навіть маленькі внески роблять можливими великі розслідування

Важливо і те, що це не перша схожа спроба. Ще 13 років тому тодішній міністр освіти Дмитро Табачник підписав наказ про підпорядкування заповідника НЛТУ, але активісти довели незаконність документа і скасували його дію у суді. 


Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy