За рік розслідування справи про склади в Убинях не встановили жодного підозрюваного

13 Лютого 2024

Гучна справа про підпільні склади у маленькому селі Убині за 35 км від Львова досі розслідується. У квітні минулого року слідчі БЕБ виявили там сотні тонн гуманітарної допомоги, яка невідомо кому належала, хоча формально справу про контрабанду під виглядом гуманітарки порушили ще на початку лютого 2023 року.

За рік, що минув з того часу, розслідування не особливо просунулося – досі у цій справі не висунена офіційна підозра жодній людині. Про це NGL.media розповів т.в.о. керівника територіального управління БЕБ у Львівській області Микола Попович.

«З моменту передачі нам справи було розроблено план слідчо-оперативних заходів, значний, досить об’ємний. Там залучено низку правоохоронних органів. Проведення цих слідчих дій було розтягнуто на довгий проміжок часу, враховуючи їхню складність, враховуючи їхню кількість. Це все, що можу вам сказати на даний момент. Немає ще будь-яких документів з приводу оголошення підозри, але відсотків 90-95 тої запланованої роботи вже проведено. І я думаю, що на якийсь результат провадження, я думаю, на березень-квітень маємо вийти», – каже Микола Попович.

Як розвивається розслідування і проміжні результати

4 лютого 2023 – розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 ККУ (ухилення від сплати податків, зборів). Згідно із ухвалами в судовому реєстрі, група невстановлених осіб, перебуваючи в змові з працівниками митниці, без сплати митних платежів організували систематичне ввезення товарів іноземного походження (в тому числі китайського) з Польщі до України. Свою діяльність ці люди вели законспіровано, регулярно змінюючи під час завезення вантажів транспортні засоби. Це призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних розмірах.

25 квітня 2023 – тодішній в.о. керівника територіального управління БЕБ у Львівській області Валерій Тацієнко заявив про виявлення напередодні підпільного складу площею близько 1600 м², де знайшли таку величезну кількість товарів, що аби привезти їх, знадобилось не менше 60 вантажівок. Там знайшли продукти, дитячі товари, постільну білизни, ковдри, засоби гігієни, побутову хімію, одяг – всього біля тисячі піддонів. Детективи БЕБ підозрювали, що це гуманітарна допомога, яку хтось планував перепродати.

Нові документи у справі підпільного складу в УбиняхNGL.media знайшли підтвердження, що там могли ховати товари МіноборониРозслідування

27 квітня 2023 – NGL.media з’ясували, що мова йде про склади у селі Убині. Земельну ділянку площею понад 6 га, де розташовані ці склади, з 2019 року орендувало ТОВ «Нива Один», договір оренди укладений на 20 років. Власником цієї агрокомпанії є 32-річний Тарас Зінюк з Волині. Раніше право підпису від ТОВ «Нива Один» мав Ярослав Максимович – власник кількох агрокомпаній на Львівщині. Максимович підтвердив, що саме на території його складів проводились обшуки БЕБ, однак відмовився відповідати на уточнюючі питання – зокрема, чи передав він комусь ці склади в користування.

12-19 травня 2023 – з виявлених в Убинях товарів зняли арешт і поділили між військовими та Херсонською і Миколаївською ОВА.

2 червня 2023 – реєструють ще одне кримінальне провадження щодо складів в Убинях, тепер за ч. 3 ст. 201-2 ККУ (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги). В результаті його об’єднали з кримінальним провадженням від 04.02.2023.

15 червня 2023 – БЕБ у відповідь на запит NGL.media повідомило, що знайдені власник та орендар складів, які видавалися за пункт тимчасового розміщення. За адресою цих складів здійснювала волонтерську діяльність одна із благодійних організацій, встановлені директор та її засновники.

Розслідування коштують дорого, але корупція обходиться нам дорожче. Підтримай NGL.media

19 червня 2023 – NGL.media встановили, що Ярославу Максимовичу передала склади в користування не компанія «Нива один», яка є орендарем земельної ділянки, а фізичні особи – Андрій Слюзар та Любомир Мамчук. Після їхніх звернень суд відмовився скасувати арешт на склади.

20 червня 2023 – журналісти NGL.media знайшли біля одного зі складів документи, які свідчать, що там могла зберігатися продукція для української армії, виготовлена на замовлення Міноборони. БЕБ прямо заявило, що товарів для військових на складах в Убинях не знайшли. Такою ж була і відповідь прокуратури Львівської області.

26 червня 2023 – слідча суддя Личаківського районного суду Львова Світлана Леньо скасувала арешт на два склади в селі Убині.

11 серпня 2023 – народний депутат Ярослав Железняк заявив, що не менше 114 палет з речами зі складу в Убинях, які мали передати ЗСУ, були повністю знищені мишами, а ще частина – значно пошкоджені.

15 серпня 2023 – редакція NGL.media встановила, що ці склади використовував і гуманітарний штаб у Львівської ОВА. Після тієї публікації в штабі вилучили документи в рамках розслідування.

Гуманітарний штаб ЛОВА використовував підпільний склад в УбиняхЗнайдено документальні підтвердженняРозслідування

21 вересня 2023 – прийнятий звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо зловживань з гуманітарною допомогою. Основні висновки: вартість вилученої гуманітарної допомоги не встановлена; встановлені причетні особи та організації, але підозру нікому не повідомлено; співробітники БЕБ не змогли повідомити зміст показів власника і орендаря складів.

Тимчасова слідча комісія дійшла висновку, що розслідування ведеться незадовільно, а також що існують обґрунтовані підстави вважати, що територіальний підрозділ БЕБ порушив кримінальне провадження за невірною кваліфікацією та тримає його у своєму провадженні з метою зловживання своїм становищем та владою і проведення незаконних слідчих дій.

24 жовтня 2023 – детектив БЕБ у суді клопотав про привід свідка для допиту, але йому відмовили. Як вказано в ухвалі суду, цей свідок 18 жовтня виклав у Facebook допис «Розшукую детектива Львівського БЕБ Сергія Шиндерука», а також відеозвернення. Такий же допис і відеозвернення опублікував колишній адвокат Олексій Шевчук, який свого часу очолював координаційний центр з питань надання гуманітарної допомоги при Львівській ОВА. Щоправда пізніше у ЛОВА заявили, що не несуть відповідальності за діяльність цього координаційного центру.