Суд скасував арешт на склади в Убинях, де ховали гуманітарну допомогу

03 Липня 2023

Слідча суддя Личаківського районного суду Львова Світлана Леньо скасувала арешт на два склади в селі Убині, де навесні цього року детективи Бюро економічної безпеки виявили сотні тонн гуманітарної допомоги з різних країн ЄС.

Клопотання про скасування арешту подали власники складів Андрій Слюзар та Любомир Мамчук, на тій підставі, що не можуть використовувати своє майно, хоч вони не є підозрюваними чи обвинуваченими у кримінальному провадженні, в рамках якого 5 травня і наклали арешт.

«Вилучене майно не відповідає ознакам речових доказів, не використовується стороною обвинувачення під час здійснення досудового розслідування», – мотивували свої клопотання Слюзар і Мамчук.

«Наші гроші. Львів» стали NGL.media

І заявники, і детективи БЕБ у судові засідання не з`явилися, хоча їх повідомляли про засідання. В результаті суддя Світлана Леньо вирішила скасувати арешт, бо він не забезпечує «справедливий баланс» між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту інтересів власників.

Раніше Львівський апеляційний суд відмовився зняти арешти з цих складів. Тоді прокурор заявив, що скасування арешту у подальшому унеможливить їх конфіскацію – у разі доведення, що склади стали засобом вчинення злочину.

Нагадаємо, що склади в Убинях з сотнями тонн гуманітарної допомоги стало відомо ще 25 квітня. Проте досі детективи БЕБ не встановили власників цих товарів і не висунули жодних звинувачень. Врешті усі товари вилучили і передали військовим, а також у Херсонську та Миколаївську області.

В кінці травня журналісти NGL.media знайшли біля одного зі складів документи, які свідчать, що там могла бути виготовлена на замовлення Міноборони продукція для української армії.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.