Чернівецька поліція закупить відеообладнання за завищеними цінами

13 Грудня 2023

Головне управління Національної поліції в Чернівецькій області уклало угоду з місцевим ТОВ «Сенс Груп» на капітальний ремонт адміністративної будівлі за 11,7 млн грн. Ремонт передбачає також закупівлю обладнання для відеоспостереження, частина з якого буде придбана за завищеними цінами.

Участь у торгах, окрім переможця, взяли товариства «Міське Будівництво» та «Будторгінвест». Найдешевшою була пропозиція останнього, проте її відхилили через неповний пакет документів. Тому переможцем визнано наступного учасника з найдешевшою пропозицією. Ним стало ТОВ «Сенс Груп», яке було зареєстровано в Чернівцях у 2005 році.

Власником підприємства є дніпрянин Олег Гаценко. У 2018 році ця компанія була оштрафована АМКУ через порушення законодавства про захист економічної конкуренції. «Сенс Груп» втратила права брати участь у державних торгах впродовж наступних трьох років, хоча фактично уникала таких тендерів аж до початку 2023 року. Проте цей рік став для компанії максимально успішним. На сьогодні, за даними аналітичної системи YouControl, вона вже отримала держпідрядів на 35,3 млн грн, з яких 26,7 млн грн – це підряди від ГУНП в Чернівецькій області.

Ремонт адмінбудівлі чернівецької поліції планують завершити до кінця наступного року. Згідно з технічним завданням, тут заплановано внутрішні будівельні роботи, покрівельні роботи та облаштування прилеглої території. Крім того, тут замінять кабельну систему, сигналізацію тощо.

Власне ціни на обладнання, яке планують придбати для приміщення поліції, виявились завищеними. Деякі позиції придбали за ціною удвічі дорожчою від цін в профільних магазинах.

ТоварЦіна в кошторисі,  грн/штЦіна на ринку, грн/шт
IP-камера Uniview7 0014 620
IP-телефон Grandstream9 5927 030
Телевізор LG32 9062 1437
IP-відеокамера вулична Uniview7 0014 620
IP ATC Grandstream80 23556 980

Складаючи технічне завдання, замовник чітко зазначив конкретні моделі камер відеоспостереження від компанії Uniview, яких передбачено встановити 50 штук. Ця китайська фірма досі активно працює на російському ринку. Що більш, імпорт її продукції в Росію тільки збільшується. До прикладу, в листопаді 2022 року китайці стали партнерами російського кабельного оператора Treolan.

«Арена Львів» купує сотні відеокамер у сумнівної китайської компаніїTiandy Technologies включена у «чорний список» міністерства торгівлі США за співпрацю з Іраном і китайськими спецслужбами

Нагадаємо, в США та в багатьох європейських країнах відмовляються від використання китайського обладнання, оскільки існують вагомі припущення, що китайські камери відеоспостереження можуть використовувати для збору конфіденційної інформації спецслужби Китаю та РФ, зокрема й можуть відстежувати роботу української ППО.

Як зауважила раніше в коментарі для NGL.media очільниця напрямку мінімізації корупційних ризиків у санкційній політиці НАЗК Агія Загребельська, сьогодні замовники повинні самостійно уважно перевіряти та аналізувати товари, які вони замовляють, навіть якщо вони не входять до офіційного санкційного списку. Особливо, якщо йдеться про Китай, адже є великий ризик, що мікрочіпи, чи то фото-, відеозйомка з бекдорів і камер спостереження можуть опинитися в руках РФ.

Станом на сьогодні Uniview немає в переліку міжнародних спонсорів війни, але в червні 2023 року НАЗК додало у цей список двох інших китайських виробників обладнання для відеоспостереження – Hikvision та Dahua Technology.

Підготував Максим Піхо


Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy