«Арена Львів» купує сотні відеокамер у сумнівної китайської компанії

Tiandy Technologies включена у «чорний список» міністерства торгівлі США за співпрацю з Іраном і китайськими спецслужбами
24 Листопада 2023

«Арену Львів» збудували до Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, на будівництво і облаштування стадіону витратили майже 3 млрд грн

Державне підприємство «Арена Львів» уклало угоду вартістю 8,68 млн грн на купівлю нової системи відеомоніторингу від китайської компанії Tiandy, яка перебуває у «чорному списку» міністерства торгівлі США за співпрацю іранським Корпусом вартових Ісламської революції.

Підряд на поставку та інсталяцію обладнання для системи відеомоніторингу, зокрема 305 камер відеоспостереження від китайських виробників Tiandy (302 камери) та Хiamen Milesight (3 камери), отримала харківська компанія «Системний простір», угода має бути виконана до кінця цього року.

У вартість угоди також включені 14 моніторів, два сервери, програмне забезпечення і комп’ютерне обладнання для робочих місць дев’яти операторів системи відеомоніторингу.

Що не так з китайцями?

Основний виробник нової системи відеомоніторингу для «Арени Львів» – китайська компанія Tiandy Technologies – з грудня 2022 року включена у «чорний список» міністерства торгівлі США. Як повідомляла NBC News, однією з причин застосування санкцій стала співпраця Tiandy з іранським Корпусом вартових Ісламської революції (КВІР), який США визнали терористичною організацією. Серед іншого, саме КВІР відповідальний за виробництво і постачання росіянам ударних безпілотників Shahed, якими атакують українські міста і Раніше NGL.media з’ясували, де і коли іранці могли навчити росіян користуватися ударним дронами Shahed-138. Окрім того, ми вставили особи росіян, які спеціально для цього їздили в Іран .

Демонстрація технології розпізнавання облич у штаб-квартирі Tiandy Technologies у місті Тяньцзінь (фото Bloomberg)

Демонстрація технології розпізнавання облич у штаб-квартирі Tiandy Technologies у місті Тяньцзінь (фото Bloomberg)

Ще одним з приводів для застосування санкцій проти Tiandy стала співпраця з китайськими спецслужбами, зокрема компанія причетна до репресій проти уйгурів та інших етнічних меншин в Китаї. За даними дослідницької групи IPVM, загальнодоступне програмне забезпечення компанії містить расову аналітику, розпізнаючи обличчя за етнічними ознаками. Tiandy Technologies цього не приховувала і навіть активно рекламувала здатність своїх систем відеоспостереження проводити етнічну аналітику. Окрім того, Tiandy постачає китайським силовикам спеціальне обладнання для допитів.

На тлі виходу з російського ринку багатьох іноземних, у тому числі і китайських компаній, Tiandy Technologies залишилась там, активно просуваючи свою продукцію. Незважаючи на включення в американський «чорний список», компанія далі працює і в Ірані, продовжуючи продажі і популяризацію через Instagram.

При цьому китайська компанія досі залишається на українському ринку, працює представництво у Києві і корпоративний сайт Tiandy Ukraine.

Що каже «Арена Львів»?

Виконувач обов’язків директора ДП «Арена Львів» Юрій Майборода пояснює потребу у новій системі відеомоніторингу міркуваннями безпеки.

«Система відеомоніторингу на ДП “Арена Львів”, станом на 2023 рік, перебувала в неналежному стані (понад 40% відеокамер вийшли з ладу, обладнання є застарілим, запасні частини до нього вже не виготовляються, тому наявне на той час обладнання не підлягало ремонту), – йдеться у письмовій відповіді Юрія Майбороди на запит NGL.media. – З метою забезпечення функціонування стадіону та якісного проведення заходів на ДП «Арена Львів», забезпечення вимог по безпеці працівників та учасників заходів, необхідно було здійснити закупівлю комплекту обладнання для влаштування системи відеомоніторингу».

Розслідування коштують дорого, але корупція обходиться нам дорожче. Підтримай NGL.media

Втім, уже більше 20 місяців «Арена Львів» функціонує в особливому режимі. У перші місяці повномасштабного вторгнення росіян стадіон активно використовували як шелтер для біженців, але на початку цього року його закрили.  Періодично відбуваються футбольні матчі, але без глядачів. У чому полягає за таких умов нагальність встановлення нової системи відеомоніторингу з понад 300 камер – не зовсім зрозуміло.

Натомість існують обгрунтовані припущення, що обладнання подібних китайських компаній для збору конфіденційної інформації використовують китайські та російські спецслужби – у тому числі, і для відстеження роботи української ППО.

Санкції, але не наші

Юрій Майборода наполягає, що закупівля камер спостереження Tiandy Technologies не суперечить санкційній політиці України, оскільки компанія не включена в український список «міжнародних спонсорів війни» від НАЗК і Станом на початок грудня 2023 року у список «Міжнародні спонсори війни», який адмініструє і публікує  Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) включені 47 міжнародних компаній і їхній топ-менеджмент .

Тієї ж позиції дотримується і Олег Широкопояс, керівник харківської компанії «Системний простір», яка перемогла у тендері ДП «Арена Львів». Окрім того, за його словами, через низькі продажі з українського ринку пішли майже всі великі європейські та американські виробники систем відеоспостереження, а залишились тільки китайці.

Оператори Shahed: російсько-іранська казка про «Соколінную охоту»Де і коли іранці могли навчити росіян керувати дронами, що руйнують українські міста

Tiandy Technologies справді нема у списку «міжнародних спонсорів війни». Проте у червні 2023 року НАЗК включило у цей список двох інших китайських виробників обладнання для відеоспостереження – Hikvision та Dahua Technology.

Очільниця напрямку мінімізації корупційних ризиків у санкційній політиці НАЗК Агія Загребельська пояснює, що насамперед у поле уваги НАЗК потрапляють найбільші іноземні компанії і бренди, які не вийшли з російського ринку і, відповідно, підживлюють путінський режим своїми податками. За її словами, відсутність Tiandy Technologies у списку «міжнародних спонсорів війни» пояснюється просто.

«Ми не аналізували станом на сьогодні активність цієї компанії на російському ринку. Можливо, тому що продажі були незначними. Але дякую вам за надані дані. Ми вже поставили їх в чергу на опрацювання», – повідомила Агія Загребельська.

Втім, на її думку, відповідальність за дотримання санкцій, насамперед моральна, лежить все ж на українських замовниках.

«На мою думку, у час війни замовники мають особливо уважно перевіряти та аналізувати товари, які вони замовляють. Наші дипломати та високопосадовці часто звертаються до країн Близького Сходу, Африки, Атлантики […] із закликом виконувати застосовані санкційною коаліцією обмеження. При цьому, якщо ми самі ці обмеження ігноруємо, використовуючи при цьому аргументацію, що це санкції США, а не нашої країни, чи маємо ми моральне право вимагати іншого від решти світу? –  сказала Агія Загребельна у розмові з NGL.media. – Це вже не кажучи про те, що мова йде про КНР – головного постачальника компонентів для російської зброї та інвестора в російську війну. Будь-які ресурси, до яких отримала доступ КНР, завтра можуть опинитися в руках РФ, чи то мікрочіпи, чи то фото-, відеозйомка з бекдорів і Бекдор – метод обходу стандартних процедур автентифікації, несанкціонований віддалений доступ до комп’ютера, залишаючись при цьому непоміченим камер спостереження».