Росіяни отримали 7,08 млрд доларів на продажу зерна з України – дослідження Texty.org.ua

22 Листопада 2023

Від початку повномасштабного вторгнення у лютому минулого року росіяни вивезли з окупованих українських територій понад 10 млн тонн пшениці і близько 5 млн тонн кукурудзи та соняшника. Дохід від експорту такої кількості зерна орієнтовно складає 7,08 млрд доларів США, йдеться у новому дослідженні Texty.org.ua.

Журналісти розрахували об’єми вивезеного окупантами зерна та дохід від його експорту на основі даних агротехнологічної компанії OneSoil про посівні площі на окупованих територіях.

Навесні 2022 року росіяни конфіскували або купували за безцінь залишки зерна в українських фермерів на окупованих територіях та викрадали зерно, яке лишалося на елеваторах та у складських приміщеннях. Потім окупанти засіяли угіддя, після чого зібрали врожай.

Карти посівних площ у 2021-2023 роках на підконтрольних та окупованих територіях України для пшениці, соняшника та кукурудзи

Карти посівних площ у 2021-2023 роках на підконтрольних та окупованих територіях України для пшениці, соняшника та кукурудзи

За даними Texty.org.ua, зерно з тимчасово окупованих окремих територій Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей росіяни вивозять переважно у Крим або російські міста. Зокрема, супутникові знімки регулярно показують скупчення суден-зерновозів біля зернових терміналів у Севастополі та Керчі.

Окупанти вивозили українське зерно завдяки налагодженій мережі закупівельників та логістичних ланцюжків, а також завдяки тому, що кримські порти мають більшу потужність і не постраждали від військових дій. Вивезене зерно росіяни експортують іншим країнам, які готові купувати крадений товар.