«Енергоатом» заклав понад 100% переплати у постачання аксесуарів для працівників

12 Жовтня 2023

Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» лише на одній угоді втратило 2,4 млн грн, переплачуючи більш ніж вдвічі за постачання «аксесуарів до робочого одягу».

Мова йде про угоду на придбання «аксесуарів до робочого одягу» для працівників Південноукраїнської АЕС, яку «Енергоатом» уклав 25 вересня з ТОВ «Екотекс» на загальну суму трохи більше 4,2 млн грн з ПДВ.

Першим увагу до цієї закупівлі привернув нардеп Ярослав Железняк, який зауважив, що «Енергоатом» замовив для працівників беруші по 63,2 грн за пару, тоді як їх вільно продають по 36 грн.

NGL.media вирішили порівняти з ринковими ціни по усіх 47 позиціях у тендерній документації і виявили, що вдвічі дорожчі беруші – це не випадковість.  Ціни практично на усі позиції виявилися значно завищеними, а загальна переплата склала 2,4  млн грн.

Майже третина всіх позицій кошторису – це різні рукавички у великих кількостях, тому тут найбільш очевидні переплати. Наприклад, за латексні рукавички переплатять понад 400 тис. грн.

За звичайні респіратори з клапаном українського виробника «Мікрон» переплатили 203 тис. грн, а за респіратори без клапана – 70 тис. грн. Компанія «Мікрон» продає такі респіратори без клапана приблизно по 15 грн/шт (разом з ПДВ). Натомість «Енергоатом» купив у ТОВ «Екотекс» понад три тисячі таких респіраторів по 38,3 грн/шт.

Ще понад 100 тис грн переплатить «Енергоатом» за захисні каски QUARTZ UP IV, а за 40 щитків українського виробника зі змінними фільтрами платитимуть втричі дорожче – 92 тис. грн замість 30 тис. грн.

Детальний аналіз переплат по цій угоді можна подивитися тут.

ТОВ «Екотекс» зареєстровано у березні 2021 року у Хмельницькому, власники – місцеві підприємці Олександр Тринус та Віталій Мисик. Лише цього року компанія отримала держаних замовлень на 15,6 млн грн.

Підготувала Христина Піцуряк


Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy