Донецька ОДА витратить майже 8 млн грн на екологічну пропаганду

Департамент екології та природних ресурсів Донецької ОДА вирішив витратити  7,95 млн грн на пропаганду охорони навколишнього природного середовища та психологічної турботи про себе. Оголошення на намір укласти таку угоду з ТОВ «Інформаційно-просвітницький центр «Екологічна варта» за результатами відкритих торгів з особливостями опубліковане у системі Prozorro.

Фактично одразу після оголошення тендеру в системі Prozorro з’явились скарги на згадану закупівлі. Наприклад, Наталія Подосіннікова звернула увагу на недоречність таких витрат в умовах війни: «Вимагаю зупинити процедуру та перенаправити на військові цілі, закупівлю засобів захисту, медичних засобів для потреб ЗСУ. Неприпустимі витрати під час війни». А от Інга Сивицька обмежилась фразою про завищення ціни закупівлі. Тепер на обидві скарги має відреагувати Держаудитслужба.

Що ж власне замовила Донецька ОДА? Предметом закупівлі вказане «проведення заходів щодо пропаганди охорони навколишнього природного середовища на тему «Екологічними стежками рідної України», з метою психологічної підтримки у природі та покращення ментального здоров’я дітей, що перебувають/перебували на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії» і Під таким формулюванням мається на увазі організація подорожей для дітей до природних парків, заказників, зоопарків у різних регіонах України, а також психологічні тренінги, творчі практики і спортивні заняття. Заплановані і навчання для педагогів, які працюють з молоддю та дітьми, які живуть на прифронтових територіях. .

Загалом з вересня по грудень поточного року заплановані такі подорожі: «Карпатські мандрівки», «Житомирське Полісся: в гості до оселі Миклухо-Маклая», «Літні спостереження: національний природний парк «Медобори», «Таємниці Холодного Яру», «Київ – моя столиця», «Природна та культурна спадщина Черкащини».

Загальна кількість учасників подорожей має складати не менше 650 осіб. Таким чином, на думку замовника, молодь Донеччини ознайомиться з природною, культурною та історичною спадщиною нашої країни.

Усе це Донецька ОДА планує реалізувати в рамках міжвідомчої програми «Екологічна просвіта та інформування для сталого розвитку Донеччини на 2020-2025 роки». Минулого року подібні заходи адміністрація не проводила, а от в 2021 році на реалізацію програми витратили майже вдвічі менше – лише 4,58 млн грн.

ТОВ «Інформаційно-просвітницький центр «Екологічна варта» уже виконувало аналогічні замовлення від Донецької ОДА у 2021 році. Належить компанія Наталії Цабенко, депутатці Корсунь-Шевченківської міськради від партії «Батьківщина». Прикметно, що власного персоналу «Екологічна варта» не має. Штатним працівником компанії є лише сама Наталія Цабенко. Решта семеро співробітників працюють згідно цивільно-правових договорів, підписаних 1 вересня 2023 року – тобто за три дні до подачі тендерної пропозиції.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy