Відповідь NGL.media виконавчому директору фонду «Рух у майбутнє»

Офіційний сайт львівського футбольного клубу «Рух» опублікував 15 вересня звернення виконавчого директора «Благодійної організації «Фонд допомоги Україні «Рух у майбутнє» Олега Шпура з вимогою до NGL.media впродовж трьох днів надати «офіційні документальні свідчення та докази», що підтверджують достовірність інформації про цей фонд, використаної у статті «Велика втеча. NGL.media ідентифікували 2248 чоловіків, які втекли з країни завдяки системі «Шлях», і тих, хто їм допомагав».

Олександра Губицька, співзасновниця NGL.media

Олександра Губицька, співзасновниця NGL.media

Олег Шпур також стверджує, що у разі відмови NGL.media надати такі докази чи опублікувати спростування, «Рух у майбутнє» звернеться до cуду з позовом про захист ділової репутації, в якому вимагатиме відшкодування репутаційних збитків.

Нагадаємо, що у цій статті, опублікованій напередодні ввечері, серед інших благодійних фондів та громадських організацій згаданий і «Рух у майбутнє». NGL.media встановили, що 23 чоловіки призовного віку, які отримали дозвіл на виїзд через систему «Шлях» завдяки офіційним зверненням цього фонду до Львівської ОВА, порушили дозволені терміни перебування закордоном і, ймовірно, так і не повернулися в Україну.

Відповідаємо на претензії по суті.

Виконавчий директор «Благодійної організації «Фонд допомоги Україні «Рух у майбутнє» Олег Шпур, вимагаючи зараз в ультимативній формі надання доказів упродовж трьох днів, насправді знав про підготовку розслідування NGL.media ще у червні.

26 червня редакція надіслала Олегу Шпуру список прізвищ 23 чоловіків, які виїхали за сприяння очолюваного ним фонду і не повернулися у встановлений термін.

3 липня Олег Шпур заявив NGL.media, що фонд подавав клопотання лише стосовно 7 чоловіків з надісланого списку. Шпур стверджував, що шестеро з них уже повернулися до України, а один виїхав як громадянин Великобританії. З тих, що нібито повернулися, Шпур назвав лише п’ять прізвищ з шести, попри неодноразові нагадування журналістки.

Велика втечаNGL.media ідентифікували 2248 чоловіків, які втекли з країни завдяки системі «Шлях», і тих, хто їм допомагавРозслідування

Попри те, що Олег Шпур відмовився надати контакти згаданих ним людей, після додаткової перевірки 4 серпня ми змогли підтвердити, що один з чоловіків справді виїхав з британським паспортом, ще один – супроводжуючи дитину з інвалідністю, ще один чоловік повернувся хіба 17 липня. Щодо решти названих Шпуром людей ми не знайшли підтвердження повернення в Україну.

Всі ці факти згадані у статті «Велика втеча».

NGL.media все ж продовжили пошук підтверджень виявленої нами інформації. За платним запитом ми отримали копії звернень БО «Фонд допомоги «Рух у майбутнє» до Львівської ОВА і Львівська ОВА видає дозволи на виїзд волонтерів через систему «Шлях» на підставі звернень громадських і благодійних організацій , де були прізвища усіх чоловіків, які за нашим припущенням так і не повернулися в Україну.

Оскільки раніше ми уже виявляли підробки звернень до ЛОВА, то 4 вересня надіслали Олегу Шпуру усі копії документів, отриманих з ЛОВА, щоб дати можливість фонду з’ясувати ситуацію. Окремо журналістка зв’язалася з Олегом Шпуром, оскільки він не реагував на повідомлення – і він пообіцяв, що «Рух у майбутнє» вивчить надіслані документи. З того часу і до моменту публікації своєї заяви Олег Шпур більше не контактував з NGL.media.

Розслідування коштують дорого, але корупція обходиться нам дорожче. Підтримай NGL.media

Коротко підсумуємо вказане вище. Олег Шпур майже три місяці знав про список з 23 чоловіків, які виїхали за сприяння його фонду і не повернулися – проте не надав вичерпної інформації, яка б це спростовувала. За десять днів до публікації розслідування Олег Шпур отримав усі копії звернень його фонду до ЛОВА – але ніяк не відреагував. Навіть якщо припустити, що ці звернення хтось підробив, то він не звертався з відповідною заявою у поліцію – принаймні нам про це невідомо.

То які ще докази вам потрібні, пане Шпур? З неопублікованого у нас залишився хіба поіменний список всіх, хто виїжджав через «Шлях» від фонду «Рух у майбутнє» – з конкретними датами їхнього повернення чи неповернення в Україну.