Причетна до втечі майже 200 чоловіків через «Шлях» виявилась родичкою голови ЛОВА

15 Вересня 2023

34-річна Наталія Муха, причетна до виїзду через систему «Шлях» майже 200 чоловіків призовного віку, які так і не повернулися в Україну, виявилась близькою до родини голови ЛОВА Максима Козицького.

15 вересня в одному з львівських анонімних телеграм-каналів з’явилася інформація, що згадана напередодні у розслідуванні NGL.media Наталія Муха є «рідною сестрою дружини Степана Козицького», брата голови ЛОВА Максима Козицького.

NGL.media перевірило цю інформацію і виявило, що між Наталією Мухою і Максимом Козицьким справді є родинний зв’язок, хоч і дещо інший. Насправді вона є дружиною рідного брата Ольги Козицької (у дівоцтві Мухи) – дружини Степана Козицького. Цей зв’язок ми підтвердили через дані декларацій, реєстр нерухомості, спільні адреси проживання.

Судячи з соцмереж Наталії Мухи і Ольги Козицької, вони є досить близькими подругами. Наталя Муха також присутня на спільних фото з Максимом і Степаном Козицькими.

Зліва направо – Наталія Муха, Омелян Іванів, Максим Козицький, Степан Козицький (фото 2020 року)

Зліва направо – Наталія Муха, Омелян Іванів, Максим Козицький, Степан Козицький (фото 2020 року)

Нагадаємо, що 34-річна Наталія Муха очолює миколаївський осередок товариства «Просвіта» та керує миколаївським народним театром «Хліб». За зверненнями цього осередку «Просвіти» і ГО «Театр Хліб» до Львівської ОВА, яка видавала дозволи на виїзд, з України виїхали і не повернулися майже 200 чоловіків призовного віку. Наталія Муха проігнорували дзвінки і повідомлення NGL.media з проханнями пояснити виявлені факти.

Велика втечаNGL.media ідентифікували 2248 чоловіків, які втекли з країни завдяки системі «Шлях», і тих, хто їм допомагавРозслідування

NGL.media звернулись до Максима Козицького з проханням прокоментувати стосунки з Наталією Мухою – зважаючи на те, що ЛОВА намагається боротися з недобросовісними фондами і громадськими організаціями, які зловживають з отриманням дозволів для виїзду через систему «Шлях».

Нижче наводимо письмову відповідь Максима Козицького: «Я не можу знати деталей життя всіх активістів, в тому числі і пані Наталії Мухи. З того, що я знаю – вона займає активну громадянську позицію у місті Миколаїв і з початку повномасштабного вторгнення налагодила волонтерську діяльність, в якій було залучено багато місцевих жителів. Тобто, її організації не є фейковими чи такими, що існують лише на папері. З того, що мені відомо, зараз вона особисто перевіряє інформацію, яку опублікувало ваше видання».

Розслідування коштують дорого, але корупція обходиться нам дорожче. Підтримай NGL.media

Раніше Львівська ОВА відмовилась надати копії документів про використання системи «Шлях», аргументуючи це тим, що захищають персональні дані людей, які скористалися «Шляхом» і не повернулися. NGL.media звернулися до суду, і попри перемогу у першій інстанції, врешті-решт Верховний Суд став на сторону ЛОВА.