Мерія Запоріжжя закупила на зиму 40 тонн технічної солі вдвічі дорожче ринку

Комунальне підприємство Запорізької міськради «Запоріжремсервіс» уклало договір з ТОВ «Профбудкомплект» на поставку 40 тонн технічної солі для зимового утримання доріг за 520 тис. грн. Така вартість технічної солі практично вдвічі перевищує ринкові ціни.

Запорізькі комунальники уклали договір за очевидно завищеними цінами після того, як на відкритих торгах відмовили іншому учаснику, готовому виконати замовлення за 268 тис. грн (6700 грн/т). В результатів з міського бюджету платитимуть по 13000 грн за тонну технічної солі.

Цікаво, що очікувана вартість закупівлі була ще дорожчою –  573,3 тис. грн (14333 грн/т). Однак участь у торгах взяли відразу три компанії, що стимулювало конкуренцію і трохи знизило ціну. Але лише трохи.

Найдешевшу пропозицію на торгах – 268 тис. грн – запропонувало ТОВ «Євразійська торговельна група». Оскільки двоє інших учасників виставили значно  вищу вартість і 520 тис. грн від ТОВ «Профбудкомплект» і 552 тис. грн від ТОВ «Торговий дім «КиП і Ко» , система Prozorro автоматична визначила пропозицію «Євразійської торговельної групи» як аномально низьку. Компанія пояснила меншу вартість прямим контрактом з виробником технічної солі, але не надала гарантійного листа від виробника – тому її пропозицію було відхилено.

Таким чином підряд на поставку автоматично дістався ТОВ «Профбудкомплект», чия цінова пропозиція у 520 тис. грн була наступною. Проте запропонована цією компанією вартість у 13000 грн/т значно перевищує тендерні ціни на технічну сіль, які зараз коливаються в діапазоні 6500-7500 грн/т. Наприклад, у Славуті міськрада купила таку ж по 6240 грн/т, а одна з сільрад на Харківщині – по 7200 грн/т.

Власниками запорізького ТОВ «Профбудкомплект» вказані місцеві підприємці Ганна Ліпченко, Жанета Медінцева і Максим Штайн. Керівником фірми є Дмитро Ліпченко, який в 2018 році отримав посвідчення адвоката, а до того працював у прокуратурі Запорізької області.


Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy