Чотири гектари землі у Сокільниках під Львовом продали по 154 грн/сотка

Сокільницька сільрада дозволила викупити за 61,7 тис. грн земельну ділянку площею у 4 га для ведення фермерського господарства. Покупцем стане місцевий мешканець Володимир Здзеба, який отримав цю ділянку у постійне користування ще 30 років тому після розвалу місцевого колгоспу, однак досі її ніяк не використовував. Викупити ділянку за ціною у сотні разів нижче ринкової дозволили нормативи Держгеокадастру.

Депутати Сокільницької сільської ради на засіданні, що відбулося 15 серпня, дозволили  викуп ділянки площею 4 га у межах села Сокільники для ведення фермерського господарства. Відповідне рішення опубліковане на офіційному сайті громади.

За словами голова сільради Тараса Сулимка, мова йде про викуп паїв. «Села Солонка, Зубра, Сокільники – тут був величезний колгосп і, коли у 90-х роках було розпаювання, він давав по 2-4 га своїм працівникам, – пояснює Сулимко. – Ця ділянка була виділена людині, яка працювала в колгоспі, але вона ще не встигла оформити свої документи».

Ділянка загальною площею у чотири гектари розташована неподалік львівського аеропорту (графіка NGL.media)

Право постійного користування землею Володимир Здзеба отримав у 1993 році, проте з того часу не використовував її за призначенням. «Зараз я хочу просто її приватизувати, без викупу це зробити неможливо», –  пояснив він NGL.media.

На початку цього року Володимир Здзеба, який працює водієм у місцевому фельдшерсько-акушерському пункті, разом з дружиною і донькою заснував фермерське господарство «Дубівко». Проте у розмові з NGL.media  він так і не зміг пояснити, чому вирішив зайнятися фермерством, яке його раніше не цікавило.

Варто зауважити, що ринкова вартість землі у Сокільниках у сотні разів вища, що зумовлено близькістю до Львова і активною забудовою. Залежно від розташування ділянки с/г-призначення тут продають по 10001850 доларів/сотка, трапляються оголошення і по 5000 доларів/сотка. Тобто, виходячи з мінімальної ринкової ціни, реальна вартість чотирьох гектарів становитиме не менше 15 млн грн.

Проте Сокільницька сільрада визначила вартість викупу всієї ділянки у 61706,32 грн, тобто у 154,27 грн/сотка – це навіть нижче середньої нормативної грошової оцінки ріллі на Львівщині у 21492 грн/га (214,92 грн/сотка).

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy