«Ви не повірите, це шок!»

Російські спецслужби атакують відомих українців у TikTok
18 Серпня 2023

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний купив собі будинок в Аргентині за 10 млн євро, прем’єр-міністр Денис Шмигаль – шале з басейном у Франції за 20 млн євро, а мер Івано-Франківська Руслан Марцінків взагалі примудрився придбати віллу в Італії за 53 млн євро. Ви вражені, обурені, розчаровані? Саме на таку реакцію і розраховують творці «викривальних» роликів, які ширяться у соцмережах.

Ці ролики часто набирають мільйони переглядів. Попри те, що зроблені вони практично на коліні, хоч і з використанням новітніх технологій штучного інтелекту, усі вони є частиною російської пропаганди.

TikTok-мільйонери 

Впродовж останніх кількох місяців у TikTok періодично з’являються короткі відео про неймовірні статки українських топ-чиновників. В основному йдеться про елітну нерухомість в Європі, що належить українським політикам чи високопоставленим військовим. У такі історії легко повірити, адже іноді таке справді трапляється – досить згадати викриття одеського військового комісара Євгена Борисова чи його львівського колеги.

Проте на один реальний приклад корупції у TikTok з’явилися десятки і сотні фейків, очевидною метою яких є дискредитація в очах довірливих українських користувачів якомога більшої кількості політиків та посадовців.

Ці відео в TikTok мають тривалість до 20 секунд та зроблені за однаковим шаблоном. Головна ідея, яку просувають автори цих роликів, банальна: поки пересічні українці воюють і волонтерять, чиновники і військове керівництво країни купують шикарні вілли та автомобілі, «наживаючись» на війні. Власне такий наратив, за даними Центру протидії дезінформації при РНБО, найчастіше використовують російські пропагандисти.

«У масову свідомість просувається теза, що «українську армію забезпечують переважно волонтери», а західна фінансова та військова допомога розкрадається владою та військовим керівництвом. І хоча свіжі опитування та фактичні докази спростовують цю тезу, певна частина суспільства її підтримує та поширює у своєму оточенні», – йдеться в одному з останніх звітів Центру.

При цьому автори цих роликів не особливо напружуються над монтажем чи оригінальністю інформації. Картинки розкішних будинків в Іспанії чи Італії беруть з перших результатів видачі Google, а текстову частину підкріплюють емоційними заявами. «Злиденна країна третього світу з елітою, що жирує. Раніше ми так думали про Сомалі або Бангладеш. А тепер?» – таким текстом, наприклад, завершується ролик про міністра оборони Олексія Резнікова.

NGL.media виявили певну послідовність у появі цих відео. Цієї весни росіяни запустили ролики про українських топ-чиновників: прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, глави НБУ Андрія Пишного, міністра оборони Олексія Резнікова, керівника ГУР Кирила Буданова, головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, голову Миколаївської ОДА Віталія Кіма та інших.

Потім почались публікації відеороликів про закордонну нерухомість і автомобілі військкомів і Керівники обласних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП) – Ужгород, Івано-Франківськ, Полтава та інші міста. А тепер публікують ролики переважно про мерів: Андрія Садового (Львів), Ігоря Поліщука (Луцьк) Руслана Марцінківа (Івано-Франківськ), Віталія Кличка (Київ) тощо.

Російські спецслужби публікують у TikTok сотні відеороликів з вигаданими звинуваченнями на відомих українських політиків, чиновників і військових (фото NGL.media)

В результаті героям таких роликів доводиться заперечувати висмоктані з пальця звинувачення, що може лише посилити підозри у недосвідчених у соцмережах користувачів («диму без вогню не буває»), а також додати роботи правоохоронцям. «Це ще один приклад, як діє московська ІПСО і абревіатура, розшифровується як «інформаційно-психологічна спеціальна операція . Люди здатні повірити у що завгодно, навіть без доказів. Звернуся в правоохоронні органи щодо наклепу. Нехай розслідують!», – коментує мер Івано-Франківська ролик про «свою» розкішну віллу в Італії.

Хто це дивиться?

Нам вдалося знайти десятки подібних коротких роликів у TikTok завдяки спільним тегам. Кожне з цих відео було опубліковане зі щойно створених акаунтів, на яких жодного іншого контенту немає. Втім, це не завадило окремим роликам набрати мільйони переглядів. Алгоритми соцмережі працюють таким чином, що будь-яке відео має шанс «залетіти», якщо перші глядачі додивляться його до кінця та відреагують.

Найбільше поширення серед виявлених NGL.media фейкових відео у TikTok отримали ролики про міністра оборони Олексія Резнікова (1,5 млн переглядів) та голову Львівського обласного ТЦК і СП Олександра Тіщенка (1,3 млн). Прямі звинувачення Резнікова у купівлі автомобіля за 11 млн грн і Тіщенка у володінні віллою в Італії, звичайно ж, не підкріплені жодними доказами.

Інші ролики мають дуже різну кількість переглядів: від кількох тисяч, що вважається малим охопленням для TikTok, до сотень тисяч. До речі, акаунти, з яких публікуються ці ролики, мають по кілька тисяч підписників – ймовірно, ботів, які пишуть коментарі під цими відео.

Штучний інтелект на службі пропагандистів

Для начитки текстів у відео використовують кілька голосів, згенерованих штучним інтелектом (ШІ). Це зрозуміло зі специфічної інтонації голосів, нетипових для української мови наголосів та вимови. Для цього використовують кілька онлайн-сервісів, хоча усі вони видають схожі голоси і начитують тексти однаково беземоційно, різниться лише швидкість начитки (швидкість начитки можна пізніше коригувати у додатках для обробки відео).

Олександр Успенський, один з розробників українського стартапу Elai.io, який використовує ШІ для створення відео, переглянувши кілька роликів, заявив NGL.media, що такі голоси використовують, зокрема, система Microsoft Azure та програма Google Text-to-Speech. У подальшому, отримавши аудіо, його можна підставити під ряд картинок у будь-якому додатку для монтажу відео.

NGL.media згенерували такий ролик – спробуйте знайти відмінності:

Оскільки профілі у TikTok, з яких публікувались відео, не містять жодної контактної інформації, дізнатись хто і звідки робив публікації неможливо, пояснив у розмові з NGL.media OSINT-аналітик BBC Пол Майєрс (Paul Myers). Однак з достатньою впевненістю можна стверджувати, що такі ролики  були змонтовані росіянами, адже містять помилки перекладу і наприклад, Катерина Кот-Садова замість Катерина Кіт-Садова) та помилки у наголосах (ТернопОля, СадОвий тощо .

Кілька порад, які допоможуть не потрапити на гачок російської пропаганди у TikTok:

Перейдіть на профіль, з якого опубліковане відео. Якщо користувач не має аватарки або ж на ній зображена нереальна людина (персонаж з мультфільму, аніме, рослина, тварина тощо), і це єдине відео у профілі, це має вас насторожити.

Аналізуйте інформацію, вказану у відео. Чи писали про це відомі ЗМІ? Чи була ця інформація опублікована раніше? Хто є її першоджерелом? Чи можна йому довіряти?

Вслухайтесь або вдивіться у текст – чи є у ньому нетипові для української мови наголоси, дивний порядок слів у реченні або інші ознаки, що вказують на те, що цей текст може бути перекладом з російської?

Вгамуйте емоції та спробуйте подивитись на інформацію з точки зору здорового глузду. Який меседж ви отримуєте з цього відео? Ця інформація дає вам користь чи лише викликає емоції, відчуття обурення та зради? Можна так і спитати себе прямо – а чи не потрапляю я зараз під вплив російської пропаганди?

Ви можете попросити допомогу у фактчекерів і організації чи окремі люди, чиєю спеціалізацією є перевірка достовірності інформації – наприклад, Центр протидії дезінформації РНБО, VoxCheck чи По той бік новин.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy