Синові львівського воєнкома подарували будинок у Брюховичах

Дорогий подарунок від скандальної забудовниці
27 Липня 2023

 «Сьогодні представили мені деякі попередні результати перевірки інших воєнкомів, окрім колишнього одеського. І невтішні результати. Звичайно, правоохоронці реалізують їх у законний спосіб, і суспільство все побачить», – сказав президент Зеленський у телезверненні ввечері 25 липня.

Read this publication in English

За кілька днів до того голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков заявив, що впродовж трьох місяців НАЗК перевірить не лише всіх військових комісарів країни, але й їхніх близьких та родичів. «Брати, сестри, племінники – всі… Водіїв, кухарок, коханців і коханок також перевіримо», – сказав Новіков.

Такі перевірки, за даними NGL.media, тривають уже близько місяця. Оскільки у умовах воєнного стану військові комісари позбавлені необхідності подавати щорічні декларації про доходи, то вивчають їхній спосіб життя – іншими словами, відповідність майна до легальних доходів.

Одним із прикладів «невтішних результатів», про які заявив президент, може стати історія з будинком у престижному львівському передмісті Брюховичі, який отримав у подарунок син Андрія Дубового, начальника одного з районних військкоматів Львова.

Будинок з басейном у подарунок

Проданий пізніше через СЕТАМ будинок у 2015 (фото Google)

Проданий пізніше через СЕТАМ будинок у 2015 році (фото Google)

29 червня минулого року 27-річний Владислав Дубовой отримав у подарунок недобудований будинок із готовністю на 95% площею майже 640 м2 разом з присадибною ділянкою у 0,09 га на вулиці Очеретяній у Брюховичах, свідчить договір дарування, який є у розпорядженні NGL.media.

Оціночна вартість будинку у договорі дарування вказана 518,5 тис. грн, земельної ділянки – ще 357,5 тис. грн. Таким чином офіційна вартість подарунку становить загалом 876 тис. грн.

За словами експерта з нерухомості, реальна вартість будинку такої площі і такого стану готовності разом з ділянкою у Брюховичах зараз може становити не менше 4 млн грн (близько 110 тис. доларів).

Опосередковано про значно вищу вартість подарунка свідчить те, що у 2018 році цей же будинок продали на аукціоні СЕТАМ і Система електронних торгів арештованим майном за 1,4 млн грн (близько 52 тис. доларів за тодішнім курсом НБУ). Судячи з опису лота, будинок на той момент був обладнаний не лише усім необхідним, але й навіть басейном площею 152 м2.

Теперішній стан будинку Владислава Дубового у Брюховичах (фото NGL.media)

Теперішній стан будинку Владислава Дубового у Брюховичах (фото NGL.media)

Відвідавши Брюховичі кілька днів тому, журналісти NGL.media виявили, що у будинку триває активний ремонт. Маєток реконструювали, зробили нову покрівлю, поміняли вікна. Також звели основу з колонами під майбутній паркан, який відсутній на фото з аукціону за 2018 рік.

Хто ж подарував будинок синові військкома?

Подарувала будинок 37-річна Альбіна Савчук, яка і купила його п’ять років тому за 1,4 млн грн. NGL.media неодноразово писали про неї, як про орендарку озера у Брюховичах, яке вона активно забудувала – в тому числі, незаконно звела на березі багатоповерховий готель.

Альбіна Савчук (архів NGL.media)

Альбіна Савчук (архів NGL.media)

Що саме пов’язує Альбіну Савчук з Владиславом Дубовим, якому вона зробила такий коштовний подарунок, чи з його батьком військовим комісаром Андрієм Дубовим – не зовсім зрозуміло. Єдиний зв’язок, який ми виявили між ними – це Городок, звідки родом Савчук і де очолював свого часу місцевий районний військкомат Андрій Дубовой. У 2021 році його син Владислав також отримав 12 «соток» землі для садівництва від Городоцької міськради у селі Велика Калинка (25 км від Львова).

Альбіна Савчук відмовилась пояснити NGL.media свої стосунки з Дубовими і причину такого дорогого подарунку. Військовий комісар Андрій Дубовой також не захотів пояснити суть стосунків з Савчук. «Я вас не знаю, вас не бачу. Мені треба подивитись на вас. Мені треба перевірити ваші документи», – заявив він 27 липня у телефонній розмові, пообіцявши передзвонити пізніше.

Натомість його син Владислав Дубовой сказав NGL.media, що Альбіна Савчук є його давньою знайомою, «можна навіть сказати, що далекою родичкою», але відмовився пояснити ступінь спорідненості. «Це [подарований будинок] ніяк не пов’язано з посадовою особою, яку ви назвали, моїм батьком. В мене своє особисте життя. Та й все. Я не бажаю надалі відповідати на всі ці запитання», – додав він.

Хто такий Андрій Дубовой

51-річний Андрій Дубовой, як писала АрміяInform, народився в Києві. Закінчив Київський військовий інститут управління та зв’язку у 1994 році. До 2003 року проходив службу на Яворівському полігоні у вузлі тропосферного зв’язку з позивним «Ложний». У 2003-2005 рр. вчився у Національній академії оборони України, потім потрапив на службу у Львівський обласний військовий комісаріат. У 2015 році призначений військовим комісаром Городоцького райвійськкомату.

Андрій Дубовой (справа) з дружиною Аллою і сином Владиславом (фото АрміяInform, 2021 рік)

Андрій Дубовой (справа) з дружиною Аллою і сином Владиславом (фото АрміяInform, 2021 рік)

Оскільки декларації про доходи є закритими, а біографія Дубового ніде не публікувалась, то його подальші місця праці можна відстежити хіба у відкритих джерелах. За даними Vkursi Pro, потім він працював у Бродівському ОРВК, після чого очолив Личаківсько-Залізничний ОРВК міста Львова.

Його дружина Алла Дубова, педагог за фахом, теж пішла до війська і проходила підготовку на базі 184-го навчального центру. Відомо, що у 2015 році вона працювала провідним спеціалістом у Галицько-Франківському ОРВК м. Львова і звільнилась звідти у 2019-му.

До армії пішов і син Владислав. «Коли мені у 2019 році, після закінчення вишу, прийшла повістка до війська, то рішення було однозначним — йти служити […] не хотів підвести батька. Щоб про нього, власне, не говорили, що «відмазав» свого сина», – розповідав у 2021 році Владислав Дубовой.

Нерухомість та автомобілі

Ми виявили, що набуття майна через подарунки досить популярне серед Дубових. Ще у 2018 році бабуся подарувала Андрію Дубовому 0,0279 га в селищі Щирець Пустомитівського району та будинок площею 48,3 м2 на цій ділянці. А перед тим його дружині Аллі у 2015 році подарували 0,2 га в селі Куровичі Золочівського району. Причому дарувальниця, Наталія Побігушко, стала власницею землі за кілька днів до того.

Крім того, з 2018 року Андрію Дубовому на підставі наказу ГУ Держгеокадастру у Львівській області належить 0,07 га у селі Ясниська біля Львова, а його дружині – ділянка площею 0,1 га на території Туринківської сільради Жовківського району, з 2015 року.

Цікавлять викриття? Ми шукаємо журналістів-розслідувачів і дата-аналітиків

Має нерухомість родина і у Львові. З 2011 року сім’я Дубових володіє квартирою площею 76,6 м2 – свідоцтво на право власності видане Квартирно-експлуатаційним відділом Львова.

У 2016 році Андрія Дубового оштрафували на 3400 грн за нетверезе водіння у Львові. За даними YouControl, з травня цього року він володіє AUDI A4 2006 року випуску. Владиславу Дубовому належить Volkswagen Touran (2007 р.в.) і ВАЗ-2121 (1983 р.в.), а Аллі Дубовій – Peugeot 207 (2007 р.в.).

P.S. 9 вересня НАЗК повідомило, що склало та направило до департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції обґрунтований висновок про корупційне правопорушення Андрія Дубового, що може завершитися конфіскацією будинку.