Село на Одещині віддало 1,4 млн грн ФОПу, за яким ховається громадянин РФ

26 Липня 2023

Розквітівська сільська рада, що на Одещині, віддала підряд на ремонт дитячого майданчику вартістю 1,4 млн грн 25-річній Маргариті Подручній, яка вказала своєю контактною особою громадянина РФ Асатура Шахуляна, пов’язаного з групою будівельних компаній депутата Одеської облради Князя Хачатряна.

Розквітівська сільська рада Березівського району Одеської області уклала пряму угоду на капітальний ремонт дитячого майданчика у місцевому парку відпочинку з ФОП Подручна Маргарита Сергіївна. Вартість робіт оцінена у 1,4 млн грн, з яких 950 тис. грн виділено з державного бюджету, а 482 тис. грн – з місцевого.

25-річна одеситка Маргарита Подручна є психологом за освітою, але два місяці тому вирішила започаткувати власний будівельний бізнес. Ремонт дитячого майданчику у селі Розквіт став її першим підрядом.

Вибір виконавця робіт голова сільради Олександр Павлишинець пояснив так: «Підрядника порадили, що це добросовісний підрядник. За два місяці [діяльності у статусі ФОП] – що, він не може зарекомендувати себе нормально?». Проте назвати ім’я порадника голова сільради відмовився.

За даними YouControl, у Подручної нема власної техніки, але Павлишинець запевняє, що у неї є все необхідне для ремонту. «Дивлюся, що вже й техніка в них така солідна працює […] Переді мною стоїть трактор JCB і будівельна техніка, і люди, які колись працювали в РЕМ [АТ “ДТЕК Одеські електромережі” Центральний РЕМ], а зараз вони працюють в цій організації. Кошти будемо платити згідно акту виконаних робіт і якості робіт, яку вже контролюють депутати, голова сільради і мешканці села».

«Наші гроші. Львів» стали NGL.media

Поговорити з Маргаритою Подручною NGL.media не вдалося, адже за номером телефону, який вона вказала при створенні ФОПа, відповіла інша людина – Асатур Шахулян. Окрім того, його ж електронна адреса вказана контактною і в реєстраційній картці підприємиці, і в її угоді з Розквітівської сільрадою.

NGL.media виявили, що 29-річний Асатур Шахулян є громадянином Росії, це підтверджує і анкета підприємця в аналітичній системі YouControl. Він прописаний у місті Шахти Ростовської області РФ і з 2013-го по 2016 рік займався там підприємництвом – виготовляв меблі. Зараз Шахулян живе в селищі Раухівка Березівського району Одеської області. До слова, своє друге замовлення на 70 тис. грн ФОП Подручної отримав саме від тамтешньої сільради.

Асатур Шахулян розповів NGL.media, що Маргарита є дружиною його брата, а на питання щодо його стосунку до отриманих нею підрядів, відповів російською: «Я буду помагати їй виконувати ці роботи. У мене є ФОП, але по інших видах діяльності».

Власний ФОП, що спеціалізується на діяльності ресторанів та наданні послуг мобільного харчування, Асатур Шахулян зареєстрував у Раухівці два роки тому. Його батько Вардан Шашулян, громадянин України, живе у райцентрі Березівка і керує ПП «Торгово-офісний центр «НОЙ», власницею якого є Арпіне Кіракісян. Вона разом з Робертом Хачатряном володіє також ТОВ «ДБК Агрошляхбуд», що входить до групи родини Хачатрян.

Головою сім’ї Хачатрян є Князь Хачатрян, рідний брат Роберта Хачатряна. Князь Хачатрян є чинним позафракційним депутатом Одеської облради, раніше він входив до фракції партії «Опозиційна платформа – За життя» (ОПЗЖ), яка у березні 2022 року прийняла рішення про саморозпуск.