Учасники корупційної схеми на «Укрзалізниці» купували нові автомобілі і квартири

29 Липня 2023

Трьох високопосадовців АТ «Укрзалізниця» підозрюють у масштабному хабарництві за сприяння на тендерах. За даними НАБУ, окрім залізничників, у корупційній схемі брали участь двоє посередників, керівники приватних компаній і навіть екс-співробітник СБУ. Вивчивши попередні судові ухвали  по цій справі, NGL.media встановили імена учасників цієї схеми.

Поки ведеться слідство, Вищий антикорупційний суд арештовує гроші та майно учасників справи, яке ті придбали за привласнені гроші.

У травні Спеціальна антикорупційна прокуратура (САП) повідомила про те, що керівник одного з підрозділів «Укрзалізниці» отримав автомобіль Toyota Camry як хабар в обмін на сприяння у перемозі на тендерах конкретних компаній. САП не називала ні посад, ні імен учасників справи, а також не повідомляла деталей.

Протягом травня-липня 2023 року Вищий антикорупційний суд України виніс низку ухвал у цій справі, з яких стає відомо, хто і за яких обставин організував корупційну схему на залізниці.

За даними слідства, у справі фігурують заступник директора філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» Олексій Онисимюк, керівник апарату директора з економічної та інформаційної безпеки АТ «Укрзалізниця» Едуард Кріцин і його заступник Олексій Шевченко, підприємці-посередники Ігор Бутанов і Андрій Онищенко, а також екс-працівник СБУ Олександр Ковалюк. Детективи НАБУ припускають, що до справи можуть бути причетні й інші люди, але їх ще не вдалося ідентифікувати.

«Наші гроші. Львів» стали NGL.media

За даними слідства, Онищенко з Бутановим запропонували заступнику директора філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» Олексію Онисимюку заробити на публічних закупівлях. Вони домовились, що Онисимюк сприятиме, аби у тендерах на закупівлю фарби для залізниці вигравали конкретні компанії, з якими наперед про це домовились. Зокрема, йдеться про чотири компанії: ТОВ «Форум Трейд Логістік», ТОВ «8с Груп», ТОВ «ВП «Фарбпром Україна» та ТОВ «Торговий Дім «Промбізнес».

Ці фірми утворюють дві групи компаній: «8с Груп» є засновником «Форум Трейд Логістік» (власник Дмитро Пасічник з Чернігова), а «ТД “Промбізнес» та «ВП “Фарбпром Україна”» мають спільного бенефіціарного власника Дениса Давидова. В матеріалах справи вказано, що протягом 2022 року «Укрзалізниця» уклала договори з кожною з цих чотирьох компаній (1,2,3,4) на поставку загалом понад 370 тонн емалі на 45,5 млн грн. При цьому компанії з двох груп формально конкурували між собою на тендерах, що є однією з ознак змови.

За домовленістю з керівниками цих компаній та посадовцями «Укрзалізниці», Онищенко з Бутановим отримували 5-15% від суми укладених договорів, «заробляючи» таким чином щомісяця по 80-100 тис. доларів. За рік існування цієї схеми Онищенко з Бутановим отримали мінімум 960 тис. доларів США, вважає слідство.

Частина з цієї суми передавалась Олексію Онисимюку та іншим працівникам залізниці. Окрім того, Онисимюк заявив, що хоче отримати нову машину Toyota Camry за 1,5 млн грн. У березні Онищенко з Бутановим купили, а потім передали посадовцю «Укрзалізниці» цей автомобіль.

У матеріалах справи цитуються телефонні розмови учасників схеми. Зокрема, в одній з них Ігор Бутанов обговорює з невідомим співрозмовником розміри «зарплат» учасників схеми. «Я сказав йому, що у нас “вісімдесятник” лише з зарплати… Ну, плюс можна йому сказати, що в нас ще “ісбушка” [ймовірно, СБУ] на гребці висить… Можна сказати, що ми раніше, якщо отримували там “десятку” в місяць зарплати, скажи, у нас десь так зараз після роздачі получається. Може десь там п’ятнадцять, може щось в кінці року велике… », – цитується розмова Бутанова в одній з судових ухвал.

Щоб легалізувати частину грошей, отриманих на тендерних махінаціях, Андрій Онищенко придбав квартиру за 2,3 млн грн та новий Mercedes-Benz GLE 300D Coupe за 3,4 млн грн, який записав на свою дружину.

Ігор Бутанов у свою чергу купив автомобіль Hyundai Iconiq за 1,8 млн грн, який зареєстрував на дружину, та квартиру за 733 тис. грн для своєї доньки.

У квітні 2023 року детективи НАБУ провели обшуки в машині Світлани Бутанової і знайшли там сумку з майже 33 тис. доларів. Бутанова стверджує, що це її «тривожна валізка».

Також відомо, що Ігор Бутанов виписав довіреність на невстановленого знайомого та відкрив на нього банківську комірку в «Радабанку». У цій комірці під час обшуків знайшли і вилучили 185 тис. доларів США та 18,5 тис. євро.

Ігорю Бутанову обрали запобіжний захід у вигляді двох місяців арешту і визначили заставу у розмірі майже 30 млн грн. Андрію Онищенку призначили арешт з 18,8 млн грн застави. Олексій Онисимюк перебуває під вартою з можливістю внесення 13,4 млн грн застави. Вилучені у справі автомобілі Toyota та Hundai передали Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Цікавлять викриття? Ми шукаємо журналістів-розслідувачів і дата-аналітиків

Ігор Бутанов є власником компаній «Обрій подій» та АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “11:11″». Раніше його ім’я уже фігурувало у розслідуванні про закупівлю «Укрзалізницею» неякісного товару.

Андрію Онищенку належать компанія «Ясунь Транс», яка спеціалізується на вантажних залізничних перевезеннях.

Інші учасники справи

Слідство вважає, що до схеми причетні ще й інші посадовці «Укрзалізниці». У червні вдома у заступника керівника апарату директора з економічної та інформаційної безпеки АТ «Укрзалізниця» Олександра Шевченка провели обшук і вилучили iPhone 14 Pro Max. Слідчі підозрюють, що цей смартфон він  отримав як хабар за сприяння у розкраданні грошей на закупівлях. А під час обшуків у  кабінеті його начальника Едуарда Кріцина вилучили ще два айфони, а також 17450 доларів.

Окрім того, НАБУ підозрює в отриманні хабарів від учасників цієї схеми Олександра Ковалюка, колишнього співробітника СБУ. Він мав контролювати, щоб правоохоронці не викрили учасників корупційної групи на махінаціях. У Ковалюка теж провели обшуки.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy