Син Дубневича виїхав з України у день вторгнення росіян і досі не повернувся

11 Липня 2023

Богдан і Павло Дубневичі (фото 2019 року)

Син колишнього народного депутата Богдана Дубневича, який зараз очолює Солонківську ОТГ біля Львова, 28-річний Павло Дубневич залишив Україну після повномасштабного вторгнення росіян і, за даними NGL.media, досі не повернувся.

Ми з’ясували, що Львівська обласна військова адміністрація (ЛОВА) двічі вносила Павла Дубневича до системи «Шлях» за зверненнями Солонківської сільради, які підписував його батько Богдан Дубневич – з 21 березня по 21 квітня та з 18 квітня по 18 травня 2022 року. Проте Павло так і не скористався цими дозволами, бо виїхав з країни раніше.

Павло Дубневич перетнув українсько-польський кордон через пункт пропуску «Смільниця-Кросценко»  близько 15:00 24 лютого 2022 року – у перший день вторгнення росіян. Тоді система «Шлях» для виїзду волонтерів ще не працювала і на момент перетину кордону діяли звичні правила.

Дубневичі перейшли дорогуЯк родина відомих братів через підставних осіб скупила заплановані під вулиці земліБільше про велику родину Дубневичів

Разом з Павлом Дубневичем у синьому автомобілі BMW X5, зареєстрованому на ТОВ «Ім Шевченка», де він є співвласником, були 39-річний львівський бізнесмен Юрій Назаркевич та 27-річна Яна Жолобович, арт-директорка ресторану Park.Art of Rest, що належить родині Дубневичів і З її резюме на платформах пошуку роботи відомо, що Яна Жолобович має журналістську освіту і чотири роки тому шукала роботу SMM-менеджера. Своїм поточним місцем праці на аналогічній посаді вона вказувала ресторан Park.Art of Rest. На платформі Linkedin її посада вказана вже як арт-директорки цього закладу . Раніше Павло Дубневич і Яна Жолобович позували разом на весіллі друзів.

Павло Дубневич не відповів на дзвінки NGL.media та на повідомлення в соцмережах. Його уже колишня дівчина Яна Жолобович, яка зараз живе у Кракові, не захотіла передати йому наше прохання про коментар, оскільки, за її словами, після виїзду до Польщі перестала з ним зустрічатись.

Богдан Дубневич у відповідь на прохання пояснити, чим його син займається за кордоном, заявив, що не спілкується зі своїм сином.

«Чому я повинен володіти цією інформацією? Це дорослий чоловік, який веде своє абсолютно життя», – заявив Богдан Дубневич. –  Я був у відпустці з дружиною, з внуками і так далі. Я в Україну повернувся 27-го [лютого 2022 року], скоріше не міг вернутися. Я повернувся сюди, а сина вже не було. З сином не контактую. За нього мені не соромно».

Повна розмова з Богданом Дубневичем Згорнути

Доброго дня, Богдане Васильовичу. Мене звати Антон Столяров, я журналіст видання «Наші гроші Львів». Хотіли би отримати коментар щодо такого питання. За нашою інформацією, 24 лютого минулого року ваш син Павло виїхав з України. Хотіли би поцікавитися, з якою метою він виїхав і як йому вдалося перетнути кордон.

Ви зверніться в прикордонну службу і вам дадуть відповідь.

Ми б хотіли дізнатися, з якою метою він виїхав і як.

Я ще раз вам кажу, ви зверніться в прикордонну службу і зайдуть вам абсолютно відповідь, як Дубневич Павло, 27-річний молодий чоловік, виїхав.

А він повертався після того в Україну?

А ще раз вам кажу, ви зверніться і вам дадуть абсолютно відповідь. Чому ви маєте вірити моїм словам? Ви зверніться офіційно і вам дадуть відповідь.

На жаль, це не зовсім відкрита інформація, а от ви нею повинні володіти, ви ж його батько.

Чому я повинен володіти цю інформацію? Це дорослий чоловік, який веде своє абсолютно життя.

Ви з ним спілкуєтеся?

Ні.

Тобто ви вже півтора року не спілкувалися із своїм сином, правильно?

А?

Ви півтора року вже із сином не спілкувалися?

А що ви даєте питання-відповідь?

Ваш син зараз перебуває за кордоном?

Думаю, що так.

А де саме?

Не знаю, я ж не контактую з сином, я ж вам сказав.

Вже півтора роки?

Я не контактую з сином. Він дорослий чоловік, має своє життя.

А де він зараз перебуває і чим займається?

А це є його проблеми, для чого вам це треба знати?

Він в Україні?

А ви де перебуваєте?

В Україні.

А чому ви не в війську?

Не хвилюйтесь, я там можливо буду – мені вже повістка прийшла. Дайте, будь ласка, відповідь. Ваш син в Україні зараз чи за кордоном?

Я вам ще раз кажу, ви зверніться офіційно в прикордонну і другу службу і вам дадуть відповідь.

За нашою інформацією від прикордонної служби…

Прізвище вас чисто галицьке, Столяров. Ви часом не старих КГБ? Ні? Прізвища далеко не галицьке, Столяров буде.

А давайте не будемо заглиблюватися у мій родовід.

Прізвище під***сів, тих, які тут на Галиччині нищили наш нарід, нашу інтелігенцію, наші церкви закривали і так далі. Оце прізвище Столяров.

Прізвище це, до речі, українське, але…

Столяров – прізвище українське? Я не знаю. Гузенко, Максименко, я знаю ще, Дубневич, Коваль – оце українське, а Столяров – це прізвище під***сів, які нищили нас. Нас, українців, морили голодом, таборами, оце Столяров.

Громадянин Павло Дубневич зараз в Україні знаходиться, чи він за кордоном вже півтора роки?

Я вам всю дав відповідь на ваше запитання, будь здоровий.

«Він робить все для того, щоб перемога наша прийшла скоріше», – додав пізніше Богдан Дубневич, особисто зателефонувавши журналісту через кілька годин. Ми справді знайшли у соцмережах підтвердження, що минулого року Павло передавав військовим тепловізор і  шини для автомобіля.

«Наші гроші. Львів» стали NGL.media

За даними YouControl, 28-річний Павло Дубневич є власником загалом шістнадцяти компаній. Уже перебуваючи за кордоном, у квітні 2023 року Павло Дубневич став засновником ТОВ «Кам’яниця 28» і ТОВ «Ринок 35» і адреси будинків, на площі Ринок у Львові, які частково належать Дубневичам , де також з червня став директором. У ще одній компанії з травня цього року Павло Дубневич став співвласником – це ТОВ «Агроінвест-Львівське», яке він ділить з Юрієм Дубневичем, своїм двоюрідним братом. У червні 2023 року Павло Дубневич став одним із бенефіціарів інвестфонду «Монтікор», який раніше належав екс-нардепу від «Самопомочі» Андрію Журжію.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.