«Волиньвугілля» планує віддати 5,7 млн грн компанії з «чорного списку» АМКУ

05 Липня 2023

Державне підприємство «Волиньвугілля» планує замовити у ТОВ «Укрзахід Стімекс» послуг на 5,66 млн грн, повідомлення про наміри підписати два договори – на 2,38 млн грн і на 3,28 млн грн – опубліковані у системі Prozorro. Проте «Укрзахід Стімекс» раніше викрили на змові на торгах того ж «Волиньвугілля» і внесли у так званий «чорний список» АМКУ, тому ця компанія, згідно з діючим законодавством, не мала б отримати ці замовлення.

Обидві закупівлі в форматі відкритих торгів з особливостями «Волиньвугілля» оголосило наприкінці  червня. Єдиним учасником обох торгів виявилось ТОВ «Укрзахід Стімекс», яке запропонувало виконати послуги (оренда на рік навантажувача і транспорту для технологічного перевезення породи разом з водіями) практично за очікуваною вартістю.

Ми також виявили, що очевидні помилки у тендерній документації ТОВ «Укрзахід Стімекс» не завадили ДП «Волиньвугілля» акцептувати пропозицію і опублікувати повідомлення про наміри підписати договори

Втім, підписання цих контрактів суперечить чинному законодавству та вимогам тендерної документації ДП «Волиньвугілля». Справа в тому, що у жовтні 2022 року ТОВ «Укрзахід Стімекс» було оштрафована АМКУ на 55 тис грн за змову на торгах все того ж «Волиньвугілля» і включена до так званого «чорного списку». Після того ТОВ «Укрзахід Стімекс» на три роки втратило право отримувати підряди на відкритих торгах.

«Наші гроші. Львів» стали NGL.media

Обов’язок замовника відхилити пропозицію будь-якого учасника з «чорного списку» у «Волиньвугіллі» точно знали, адже прописали цей пункт у власній тендерній документації. За ігнорування цієї вимоги тепер уже ДП «Волиньвугілля» може бути покаране штрафом у розмірі 25,5-51 тис. грн, відповідно до статті 164-14 КУпАП.

Співвласниками ТОВ «Укрзахід Стімекс» є луцькі підприємці Роман Сус, Ярослав Костюк та Петро Тарасюк, який є також директором компанії. Окрім підприємницької діяльності, один зі співзасновників, Ярослав Костюк, був помічений у політиці – він очолював обласний осередок Соціалістичної партії України і навіть балотувався до Верховної Ради.

P.S. Після цієї публікації і звернення колег-юристів з проєкту «Свої люди» (Bihus.Info), Державна аудиторська служба розпочала моніторинги обох закупівель та виявила порушення, поліція почала досудове розслідування за ч.1 ст.366 ККУ (службове підроблення), а компанія «Укрзахід Стімекс» відмовилась від підписання договорів.

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.